Last news in Fakti

23 Март, 2012 12:56 1 055 0

Намаляват болните от туберколоза

  • туберколоза-
  • намаляват-
  • болни-
  • безплатни-
  • прегледи

С 242 души са намалели болните от туберкулоза у нас през 2011 година в сравнение с 2010 г. Това сочат предварителните данни на „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България” на Министерство на здравеопазването. По повод  на Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март в редица лечебни заведения по туберкулоза ще се проведат Дни на „Отворени врати”, съобщиха от Министерство на здравеопазването. През тази година денят се провежда под мотото: „Да спрем туберкулозата, да запазим живота!”.
  У нас за трета поредна година се постига тенденция за трайно намаляване на заболеваемостта от туберкулоза - от 40 на 100 000 души през 2005 г. до  30 на 100 000 душ през 2010 г. Общият брой на болните с туберкулоза през 2011 г. в страната е 2 407 души спрямо 2 649 пациенти за 2010 г. Намаляването на разпространението на заболяването е резултат от активната дейност на Министерство на здравеопазването в изпълнение на „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България”, на Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България” и Програма „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България”, които се финансират от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.В дейностите по тези програми активно участват специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи.
Лечението за пациентите с белодробна туберкулоза с бацилоотделяне бе успешно в 85% от случаите. Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатни за всички независимо от техния здравноосигурителен статус. През 2011 г. от бюджета на Министерство на здравеопазването бяха предоставени 11 млн. лева за осигуряване на нужните консумативи за микробиологичните лаборатории, лекарства, имунизации и субсидии за болнично лечение. Основните дейности за профилактика и лечение на туберкулозата у нас се подпомагат и от двете Програми, финансирани от Глобалния фонд.
Важна роля в предоставянето на специфични услуги и постигането на ключови резултати имат и неправителствените организации.  През 2011 г. общо 36 570 лица от уязвимите групи са преминали скрининг за риска от туберкулоза. Сред тях са лишени от свобода, лица, употребяващи наркотици, бежанци, мигранти, деца на улицата, младежи в риск и представители на ромска общност.
По Програмите „Подобряване на контрола на туберкулозата в България” и „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България” през изминалата година са изразходвани общо 3 804 745 евро, предоставени от Глобалния фонд. Разпределението на средствата по отделните компоненти е както следва: 63 % за диагностика и лечение на туберкулоза в лечебните заведения, 14 % за откриването на туберкулоза в ромска общност, 14 % за намаляване на разпространението на туберкулоза в затворите и 9% за национално и регионално управление и изграждане на информационна система за туберкулоза.
През 2011 г. са сключени 86 договори – 52 договори с неправителствени организации (НПО) и 34 договори с лечебни и здравни заведения за дейности на обща стойност около 1.3 милиона евро.
Само през изминалата година приключиха ремонтите на пневмо-фтизиатричното отделение при СБАЛПФЗ - Варна ЕООД, на отделението по пневмология и фтизиатрия в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД - гр. Монтана, на Сектора за деца с открити форми на белодробна туберкулоза с бацилоотделяне към Клиника по детска пневмология и фтизиатрия при СБАЛББ „Св. София” ЕАД, гр. София, на отделението по белодробни болести и фтизиатрия в СБАЛЛС – Затвора Ловеч, и на сектора за лечение на пациенти с мултирезистентна туберкулоза (MDR-TB) в СБАЛББ – Габрово ЕООД. В началото на 2012 г. завършиха ремонтите на отделенията за пациенти с активна туберкулоза и психични заболявания към Държавна психиатрична болница – Карвуна и на отделението за лечение на туберкулоза и лабораторията по туберкулоза в МБАЛ „Никола Василиев” АД – гр. Кюстендил. В момента се ремонтира Националната референтна лаборатория по туберкулоза към НЦЗПБ, разширява се сектора за лечение на пациенти с MDR-TB и се изгражда сектор за палиативни грижи в СБАЛББ – Габрово ЕООД.  Обособява се сектор за лечение на пациенти с активна туберкулоза към МБАЛ – Добрич АД. Предстои да се реновират секторите за лечение на туберкулоза в гр. Пазарджик, гр. Русе и отделението за лечение на туберкулоза в СБАЛПФЗ-София област.
Благодарение на финансовата подкрепа на Глобалния фонд и Световната здравна организация беше осигурено лечението на втората група от 55 пациенти с мултирезистентна туберкулоза (MDR-TB) в специализираната болница в Габрово, където бе изграден специално оборудван сектор за тези пациенти. Със средства от Глобалния фонд на стойност около 74 000 евро през 2011 г. са закупени и раздадени ваучери за храна на пациенти с MDR-TB, на пациенти с туберкулоза в продължителна фаза от рисковите групи и на пациенти с латентна туберкулозна инфекция от рисковите групи.
Средното изпълнение на всички индикатори за 2011 г. по Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България” е 102%, а по Програма „Укрепване на Националната програма в България” е 96%.
По повод на Световния ден за борба с туберкулозата в редица лечебни заведения в страната стартираха проявите по повод  „Дните на Отворените врати”. През този период се извършват безплатни прегледи за туберкулоза на всички желаещи. Данните показват, че по време на проведените през 2009, 2010 и 2011 г. Дни на „Отворените врати” са открити  общо 516 лица с туберкулоза и 1864 лица с латентна туберкулозна инфекция. Всички те са своевременно насочени за лечение и профилактика.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА