Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 11:15 1 246 3

Признаците, които показват, че сте твърде болни, за да ходите на работа

  • работа-
  • болни-
  • вируси-
  • болничен

Много хора отиват болни на работа, въпреки че не се чувстват добре

Признаците, които показват, че сте твърде болни, за да ходите на работа - 1
Снимка: Shutterstock

Ситуацията вероятно ви е позната - колегата ви седи на бюрото до вас, очите му са зачервени, подсмърча и кашля. Той очевидно е болен, но също така очевидно е на работа и разпространява вируси към всеки в непосредствена близост.

Не го обвиняваме непременно. Много хора отиват болни на работа, въпреки че не се чувстват добре, защото не могат да си позволят да пропуснат нито ден.

„Да си останеш вкъщи може да означава, че няма да ти платят или пък трябва да използваш болничен. Това за много хора е трудно решение.“, казва д-р Томас Фекете, ръководител на секция по инфекциозни болести в университета Темпъл във Филаделфия.

И все пак - събрахме някои признаци, които показват, че сте твърде болни, за да ходите на работа. Ето кои са те:

1. Имаме температура

Има някои категорични правила, които трябва да спазваме, казват лекарите. Първото от тях е, че ако имаме температура, определено не трябва да ходим на работа. Трябва да си останем вкъщи поне 24 часа след като тя спадне, без да приемаме лекарства за това.

2. Имате секрет от носа

Ако имаме зелено или жълто течение от носа, това може да е симптом на инфекция на синусите. Обикновено сме заразни, докато имаме симптоми. А колкото по-тежки са симптомите, толкова по-заразни сме. В много случаи повечето от нас са по-болни, отколкото си мислят. Проблемът е в първите 6 до 12 часа, когато симптомите ни могат да се влошат значително. Това означава, че когато започнем да се чувстваме наистина зле, може вече да сме отишли на работа.

3. Имате главоболие

Силно главоболие, комбинирано със симптоми като подсмърчане, кихане или треска, може да означава, че имаме грип. Най-заразни сме през първите три до четири дни след появата на симптомите. Може дори да сме заразени с грип ден преди да започнем да показваме симптоми. А оставаме заразни пет до седем дни, след като се разболеем и може да отнеме дори няколко седмици, за да се възстановим напълно.

4. Други симптоми

Други признаци, че сме прекалено болни, за да работим, включват подсмърчане, кашлица или дращене в гърлото, дори без треска. Кашлицата е често срещан симптом на настинка, но може да показва и бронхит или пневмония, ако е придружена от болки в гърдите или затруднено дишане. В такъв случай определено трябва да избягваме работа и да отидем на лекар.

5. Имате положителен тест за COVID-19

Ако забележим, че имаме следните симптоми, трябва да си направим тест за COVID-19 у дома или да помолим личния ни лекар да ни направи такъв, пише vesti.bg. Ако е положителен, трябва да си останем вкъщи и да потърсеим медицинска помощ. Симптомите на COVID-19 включват висока температура или втрисане, кашлица, задух или затруднено дишане, умора, болки в мускулите или тялото, главоболие, загуба на вкус или обоняние, възпалено гърло, хрема, гадене, повръщане или диария.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуте

    9 0 Отговор
    Като ми се доработи сядам и чекам да ми мине.
  • 2 Признаците, които показват,

    7 0 Отговор
    че сте твърде болни, за да ходите на избирателните урни всеки път и да преизбирате същите некадърни хорица доказали с петилетки че не са допринесли нищо за бг, здравната система, жизнен стандарт, а по зле и най бедни в ес
  • 3 Божидара Найденова факти.бг

    3 0 Отговор
    Аз бях болна ама ми се исцоркаха в устата и вече всичко е точно