17 Април, 2019 16:56 2 475 6

Отпечатаха първото 3D сърце от човешка тъкан (ВИДЕО / СНИМКИ)

  • медицински пробив-
  • 3d сърце-
  • трансплантации-
  • човешко сърце-
  • тъкани-
  • медицина-
  • уникално

Изследователите твърдят, че това е голям медицински пробив и ще даде възможност за трансплантации на органи

Отпечатаха първото 3D сърце от човешка тъкан (ВИДЕО / СНИМКИ) - 1
Снимки: EPA/БГНЕС

Първото по рода си сърце от човешки тъкани, отпечатано на 3D принтер, бе показано на света в понеделник. Изумителният медицински пробив е дело на група израелски учени от университета в Тел Авив, пише Times Of Israel.

Макар работата на екипа за момента да е в съвсем начален стадий, учените се надяват, че един ден ще могат да произвеждат човешки сърца и тъкани, подходящи за трансплантации и възстановяване на увредени сърца.

Всички подробности и резултати от работата на екипа са публикувани в рецензираното списание Advanced Science.

Сърцето, създадено от изследователите е с големината на заешкото. Въпреки миниатюрния си размер обаче, този орган бележи „първия път, в който някой успешно проектира и отпечатва цялото сърце, пълно с клетки, кръвоносни съдове, вентрикули и камери“, казва ръководителят на проекта Тал Двир и допълва: "Досега успешно е отпечатвана 3D-структурата на сърце, но без клетки или кръвоносни съдове."

Отпечатаха първото 3D сърце от човешка тъкан (ВИДЕО / СНИМКИ)
Снимки: EPA/БГНЕС

Това сърце представлява изумителен пробив в сферата на медицината, но изследователите са наясно, че пред тях остават още много предизвикателства, които да преодолеят, преди да създадат напълно функциониращо 3D сърце, годно за трансплантации на пациенти.

3D отпечатъкът на сърце, с размер на череша, потопен в течност, бе представен пред журналисти в университета на Тел Авив в понеделник.

Отпечатаха първото 3D сърце от човешка тъкан (ВИДЕО / СНИМКИ)
Снимка: HAARETZ

Следващата стъпка, която изследователите трябва да направят, за да продължат напред, е да научат принтираните сърца „да се държат” като истински.

В момента клетките могат да се свиват, но не и да изпомпват. Постигнат ли това, учените планират да започнат да ги пресаждат на животински модели.

"Надявам се това да се случи след около година", изрази надежда Двир и допълни: „Може би след 10 години в най-добрите болници по света ще има органи, създадени с 3D принтер и тази процедура ще се провежда рутинно.“

Отпечатаха първото 3D сърце от човешка тъкан (ВИДЕО / СНИМКИ)
Снимки: EPA/БГНЕС

Според него болниците най-вероятно ще започнат с по-прости органи, когато тази технология влезе в експлоатация. Сърцата са прекалено сложни и деликатни и на повечето хирурзи ще им отнеме време, преди да се почувстват готови да присадят отпечатано на принтер сърце на свой пациент.

Въпреки това работата на изследователите от Университета в Тел Авив е "сериозен медицински пробив", защото дава надежда на много пациенти, които се нуждаят от ново сърце, за да живеят.

Според Световната здравна организация сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смърт в света и понастоящем трансплантациите са единствената възможност за тежко болни пациенти. Броят на донорите обаче, е ограничен и много хора умират докато чакат своя ред за трансплантация. Но дори, когато пациентите имат късмета да получат ново сърце, отново има сериозен риск за живота им, тъй като тялото може да отхвърли трансплантирания орган. Това е сериозен проблем, който лекарите от години се опитват да преодолеят.

По време на своята работа, екипът е направил множество тестове, включително вземане на биопсия от мастната тъкан на пациенти, която използвали при разработването на "мастилото" за 3D отпечатъка.

Отпечатаха първото 3D сърце от човешка тъкан (ВИДЕО / СНИМКИ)
Снимки: EPA/БГНЕС

Първоначално екипът работил върху създаването на отделни парчета тъкан, специфични за всеки пациент и едва след това пристъпили към създаването на цяло сърце.

"Този етап от работата е от изключителна важност, защото използването на тъкани от конкретния пациент, на който ще бъде направена трансплантацията, ще елиминира риска от отхвърляне. Тялото ще разпознае присадката като своя и няма да провокира имунната система да я отхвърли", обясни Двир.

"Биосъвместимостта на инженерните материали е от решаващо значение за премахване на риска от отхвърляне на импланта, което застрашава успеха на тези лечения", каза още Двор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофилски прокариот обяснява:

    2 1 Отговор
    Навремето на като трябваха сърца Сталин намираше милиони,понаучи това онова от Менгеле.
  • 2 Ха ха ха

    11 3 Отговор
    Чакаме 3D мозък за герберастите!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ха ха ха":

    Кога такива новини от Русия!От там само за ракети чуваме.
  • 4 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ха ха ха":

    не е към теб, моя грешка
  • 5 заек

    6 1 Отговор
    Не дай си боже да отпечатат първия 3D Боко Суджуков.
  • 6 нтжонвн

    1 0 Отговор
    Да си признаят от кой са откраднали идеята .