ФАКТИ.БГ

Ползите за здравето от готвенето на пара

Не ви е нужен специален уред, за да готвите по този начин

Публикувана: 20 Януари, 2020 18:03
6 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1633
Ползите за здравето от готвенето на пара
Снимки: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Готвенето на пара е сред най-здравословните начини да приготвим храната си. То е лесно и най-важното - приготвените по този начин продукти запазват максимално полезните си вещества.

Въпреки че готвенето на пара стана модерно наскоро, то всъщност води началото си още от древността.

Идеята, храната да се приготвя на пара, идва от Китай, където то било предпочитан начин на готвене.

На пара може да се приготви почти всеки продукт – месо, риба, морски дарове, зеленчуци, зърнени култури, дори яйца.

За много продукти приготвянето на пара е най-добрият начин за запазване на хранителната им стойност. Когато храната се готви на пара тя запазва естествения си цвят и всички полезни и хранителни вещества, които съдържа. Ето защо този метод е горещо препоръчван от диетолозите.

Сготвеното на пара месо, например, запазва всичките си витамини. Съдържанието на витамин C в приготвените на пара броколи е 80%, докато при сваряване, то пада на 40 %. Примерите за запазването на хранителната стойност на продуктите при приготвянето им на пара са многобройни.

Също толкова многобройни са и ползите за здравето, които получаваме от приготвената по този начин храна.

Вече споменахме, че хранителните вещества се запазват по-добре, а причината е, че естествените свойства на продуктите остават непокътнати. Минералните соли не се разтварят и не се абсорбират във вода, както например се случва при варенето.

Освен това, приготвените по този начин продукти стават по-вкусни и запазват аромата си.

Друга полза от готвенето на пара е, че храна по-лесно се усвоява от организма и улеснява храносмилането.

Макар уредите за готвене на пара да са много модерни в момента, абсолютно същият ефект ще получите ако използвате по-простия вариант - метална решетка или дори най-обикновен гевгир.

Ако искате допълнително да обогатите вкуса на ястието си, можете да добавите желаните от вас подправки във водата.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Емил
1 Отговор
Месо на пара, за да е здравословно!? Ха-ха! Да ядеш мърша на умряло животно, ама здравословно приготвена?! Ало, някой не си е пил хапчетата!

Коментиран от #5


Оценка:
-11 +8

Ако искам да отслабна🐷
2 Отговор
Но поради възрастта почти е невъзможно, исках да си купя такъв уред, скъпичък, спонсора ми не ми дава да купувам повече Ел. Уреди...!

Коментиран от #4


Оценка:
-7 +2

3
Този коментар е премахнат от модератор
Практично
4 Отговор

До коментар #2 от "Ако искам да отслабна🐷":


Може и без уред. Просто сложи на дъното на тенджерата/ тигана една решетка и налей вода под нея. Има и специални подложки за варене на пара- само 10- на лева. Защо да трупаш уреди и да харчиш луди пари...

Оценка:
-2 +4

МП4
5 Отговор

До коментар #1 от "Емил":


Те да им продават инжектираното месо, пластмасовите зеленчуци и плодове и гумения хляб , пък да готвят ако ще не на пара ми на сл светлина, пак ке умират , преди да навършат 50. . .

Оценка:
-0 +5

Стан
6 Отговор
Най-голямата полза е, че така приготвената храна не става за мезе. По този начин намаляваш алкохолът и в дългосрочен план ти се отразява добре. Но пък си увреждаш психиката. Та незнам дали си заслужава :)

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Мартин Димитров
Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров коментира пред Нова телевизия ситуацията с разпределението на мандатите.
Изпуснахме питомното, сега ще гоним дивото."

Още бисери