Last news in Fakti

28 Юли, 2012 08:04 1 153 0

Световният ден за борба с хепатита

  • хепатит-
  • жълтеница-
  • сзо

Днес е Световният ден за борба с хепатита. Това е второ издание на тематичния ден, обявено от Световната здравна организация. Хепатитът е коварно заболяване с няколко разновидности, като най-опасен е хепатит С. Причинителите на хепатит могат да бъдат различни, например вирусен, паразитен, наркотичен, алкохолен или неспецифичен. Първите клинични проявления на острата фаза на хепатит, варират от асимптоматични (без видими белези) до силна умора, пожълтяване на кожата и/или очите, гадене, повръщане, виене на свят или диария.

Хепатит А (жълтеница) и В са най-добре познати. При това срещу тях има разработена и ваксина. Хепатит С, обаче, все още създава проблеми. Идентифициран е в края на 80-тегодини на 20 век. През 1990 г. е разработен лабораторен тест за откриване на специфични антитела в кръвта на заразените.

Понастоящем се откриват все нови и нови хепатитни вируси – D, E, F, G.

Световният ден се отбелязва по цял свят с различни инициативи и дейности, насочени към младите хора. Тази година център на националните прояви, провеждани с подкрепата на МЗ, е община Бургас, където ще има безплатни изследвания, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
По данни на СЗО около 9 милиона души в Европа са заразени с вируса на хепатит С. Около 86 000 от тях умират ежегодно. В България всички видове вирусен хепатит подлежат на задължително съобщаване и отчет.

През 2011 г. са регистрирани общо 6 258 случая на остри вирусни хепатити. Заболяемостта на 100 000 души е 83,39.Постижение за България е фактът, че още през 1992 г. е въведена задължителната имунизация на новородените деца срещу хепатит Б. В резултат на това е постигнат висок ваксинален обхват от над 98 % и заболяемостта е изместена в активната възраст над 20 години.

България е инициирала и е подписала резолюцията на Световната здравна асамблея за борба с хепатита. Тази българска позиция е получила международно признание и нашата страна има свой зам.-председател на Регионалния комитет на СЗО за Европа. Всички държави, подписали резолюцията са поели отговорността да създадат в следващите пет години национални програми за борба с хепатита. България обаче е първата държава от Източна Европа и третата държава на континента, която разработва такава програма, след Шотландия и Франция, където вече те действат.

Тази година СЗО фокусира вниманието върху хепатит С сред инжекционните наркомани и честото съчетание при тях с ХИВ инфекция. Целта на кампанията е да се подобри информираността на обществото за съпътстващите рискове при вирусните хепатити, а също и за методите за ранна диагностика и предпазване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА