Last news in Fakti

26 Август, 2012 15:06 3 879 1

Хепатит А шества из ромската махала на Ихтиман

  • хепатит а-
  • жълтеница-
  • ихтиман-
  • роми-
  • зараза
Хепатит А шества из ромската махала на Ихтиман - 1
Снимка: Старият мост

За бум на хепатит А в ромската махала на град Ихтиман съобщи ТВ7. От болестта на мръсните ръце са се разболели близо 80 души, повечето от тях деца. От регионалната здравна инспекция са предприели мерки заразата да не се прехвърли в целия град.

Преди месец, в ромската махала на Ихтиман, плъзва хепатит А или т.нар. „жълтеница”. Едно по едно децата вдигат температура, повръщат и пожълтяват. В града няма инфекциозно отделение и болните препълват  столичната окръжна болница.

Кметството и регионалната здравна инспекция наблюдават лицата, които са били в контакт със заразените. 280 деца са имунизирани безплатно с имуноглобулин. Ампулите не предпазват напълно от заразяване с болестта на мръсните ръце, но помагат за по-лесното протичане на заболяването.

Ромите с възможности не пият вода от чешмата. Казват, че мирише и често е мътна. Болни в тяхната къща няма. Агенцията по храните, здравните инспектори и общината са проверили откъде тръгва заразата.

Причинител на хепатита е мизерията в махалата и ниската здравна култура. Ромите също се оплакват от чистотата и ни показаха мръсния канал до махалата, който искат някой да изчисти.

Огнището на хепатита е ограничено засега само в ромската махала. Скоро децата обаче тръгват на градина и училище.  А предприетите мерки вече дават резултат. От 6-8 заразени за ден, новите случаи са намалели на 1-2.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боклуколог

    0 0 Отговор
    Тя,природата си знае работата-когато
    БОКЛУЦИТЕ вземат превес,плъзват
    болести,епидемии,мор-ове и по естествен
    път се коригира оцеляването на останалите....
    Защото хората от глупост,от алчност, от лицемерна
    уж толерантност не правят нужното,за да
    защитят себе си и живота си.....
    Затова сега тая гостенка трябва да пошета по-здраво
    и по-дълго точно там...
    А после-и по другите М..ГУСТО-ТАУН-и,защото-
    НАИСТИНА-МНОГО И ЗДРАВА РАБОТА Я ЧАКА......