Last news in Fakti

3 Март, 2020 11:26 3 223 4

Ето защо някои се състаряват по-бързо

  • състаряват-
  • днк-
  • епигенетика-
  • стареене

Реалната и биологична възраст на хората се определя чрез кръвни тестове, които измерват промените в ДНК с помощта на „епигенетичен часовник“

Ето защо някои се състаряват по-бързо - 1
Снимка: Shutterstock

На никого не му е приятно да се състари преждевременно. Едва ли има човек (без значение дали е мъж или жена), който не би искал да спечели борбата с годините. Но каквото и да правим те ни бележат, а понякога това става твърде бързо за някои хора.

Учени от Калифорния разкриват защо някои хора се състаряват по-бързо от други. Те открили защо някои хора над 60 години остават млади външно, а други стареят много по-бързо. Оказа се, че това зависи от механизмите на ДНК.

Изследователите наблюдавали скоростта на промените, настъпили в ДНК на повече от 4000 души на възраст над 57 години. Те установили, че някои от тях са с действителна възраст 40 години повече от биологичната. За други картината била точно обратната.

„Неблагоприятният социален опит може да промени нашия епигенетичен профил по такъв начин, че в крайна сметка косвено да повлияе на здравето и процесите на стареене. Например, един от пациентите на 66 години беше с действителна възраст от 114 години, а друг на 59 години се оказа само на 23”, подчертава авторът на изследването, професорът по геронтология Айлийн Криминс.

Реалната и биологична възраст на хората се определя чрез кръвни тестове, които измерват промените в ДНК с помощта на „епигенетичен часовник“.

Епигенетиката е изследване на химични компоненти, които се добавят към единични гени и могат да регулират тяхната активност. Те влияят върху производството на протеини в определени клетки.

Наред с епигенетичните промени, тютюнопушенето, стресът, мръсният въздух и затлъстяването ускоряват стареенето на човешкото тяло, пише jenata.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гостилничаря

    21 2 Отговор
    Преждевременното състаряване е от проклети жени, труден живот и немски коли.....
  • 4 Изобщо не ми пречи

    5 1 Отговор
    Нормално човешко развитие, само едно ми е интересно и ще го кажа, че на жина, с ръст великански, ако има големи гърди, няма как да отиват под мишница, защото. стоят като гърбица отпред...!