Last news in Fakti

7 Август, 2012 10:11 1 553 0

Pfizer и Johnson&Johnson спират опитите с лекарство за Алцхаймер

  • алцхаймер
Pfizer и Johnson&Johnson спират опитите с лекарство за Алцхаймер - 1
Снимка: БГНЕС

Американските фармацевтични компании Pfizer и Johnson & Johnson обявиха, че спират опитите с нова молекула за борба с Алцхаймер на на финалната фаза 3, предаде АФП.

Причина за решението на лабораториите, е че молекулата "bapineuzimab", която би трябвало да подобри състоянието на пациенти с лека и умерена форма на Алцхаймер, не са довели до очакваното подобрение.

Bapineuzumab e свързан с не много добри резултати в няколко по-малки ранни проучвания. Пациентите в едно от тях имали почти 25% по-малка акумулация на амилоидни плаки в мозъка спрямо плацебо групата, но пък не били наблюдавани клинични ползи в когнитивната функция.

Пациентите, лекувани с високи дози в друго проучване, пък имали оток на мозъка.

Johnson&Johnson посочват, че това ще влоши техния финансов баланс за третото тримесечие с между 300 и 400 млн. долара. През последните години компанията активно търсеше пробив в лечението на Алцхаймер, от която страдат все повече американци.

От болестта са засегнати над 35 милиона души, в България са около 40 000, а в ЕС на всеки 24 секунди се появява нов случай на деменция.

Болестта е кръстена на Алоис Алцхаймер – немски невролог, който през 1907г. за първи път описва нейните симптоми и нервнопатологични характеристики.

Болестта засяга паметта и мозъчните функции, като например мислене и говорене, но може да доведе и до други проблеми като объркване, смяна на настроение, пространствена и времева дезориентация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА