Last news in Fakti

15 Февруари, 2012 10:27 4 750 0

Микроби „отключват“ Алцхаймер и Паркинсон

  • алцхаймер-
  • паркинсон-
  • микроб-
  • шизофрения-
  • микроби

Болести като маниакална депресия, аутизъм, шизофрения, Алцхаймер и Паркинсон, от които страдат все повече хора в наши дни, може би се дължат на микроби, показват последните научни изследвания, цитирани от френското списание „Наука и живот“ ( Сианс е ви – Science et vie).

Според изследванията микробите успяват да преодолеят природната преграда между циркулиращата в мозъка кръв и „сивите клетки“. След това те изпускат токсини, които разрушават тяхната структура, което довежда до промени във функционирането на мозъка.

Според научното разбиране през последното столетие бактерии като стрептококи и заболяване като сифилис могат да доведат до сериозни психични разстройства.

През последните десетилетия се проведоха редица изследвания. Голяма част от тях се насочиха върху връзката между някои вирусни заболявания като грипа и шизофренията.

Още през 2006 г. изследователи от Колумбийския университет установили, че 20% от случаите на шизофрения се дължат на инфекции, преболедувани от майката по време на бременността.

Над 200 проучвания сочат, че децата, родени през зимата и пролетта са с повишен риск между 5 и 8% от развитие на шизофрения.  Изследователите осъзнаха, че вирусът на грипа, който е активен повече през зимата, може да бъде фактор, който „отключва“ заболяването.

Шизофренията е тежко заболяване, което поразява около 1% от населението на Земята.

Тя може да се предизвика, ако майката е боледувала от грип, рубеола, Таксоплазмоза гондии, полиомелит, варицела и други. Детето е податливо, ако е боледувало Таксоплазмоза Гондии, хламидии или херпес, показват последните научни открития.

Херпесът по време на бременността „отключвал“ аутизма, Алцхаймер или маниакалната депресия.

Доказването на връзката между микробите и някои от заболяванията на мозъка дава надежда за разработването на нови лекарства срещу тези заболявания. За учените, това е добра новина, защото биха могли да разработят ваксина, която ще попречи на вируса да атакува мозъка. Ако става въпрос за автоимунна реакция, тогава лекарите ще търсят лекарства, които ще блокират въздействието на бактериите върху мозъка.

Идеята за връзката между вирусните бактерии и заболяванията на мозъка беше изказана за първи път през 1973 г. от д-р Едуин Фулър Тори. Той публикува статия, в която излага идеята си, че микробите може да са причина за психично заболяване. Идеята е доразвита в посрещаната с противоречиви реакции от научната общност негова книга „Смъртта на психиатрията“, издадена през 1974 г.

Едно от последните проучвания по проблема може да се види в излязлата през 2006 г. монография „Pregnancy, Immunity, Schizophrenia, and Autism“ на Paul H. Patterson in Engineering & Science, Vol. 69, No. 3, pages 10-21 ; 2006.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА