Last news in Fakti

8 Февруари, 2012 12:28 956 0

Нови 50 млн. долара срещу болестта Алцхаймер

  • барак обама-
  • алцхаймер

Месеци преди президентските избори Барак Обама обяви, че ще финансира с нови 50 млн. долара изследователските програми, които търсят да намерят лек за болестта Алцхаймер.

По този начин програмата за справяне с болестта ще достигне до половин млрд. долара, пресмята Ройтерс.

Нови 80 млн. долара ще бъдат дадени за тази цел през 2013 г.

Близо 5 млн. американци страдат от болестта на Алцхаймер, която е известна още и като старческа склероза. Тя спада към групата на дегенеративните заболявания на нервната система, които са болести с неизяснена причина, наследствена предразположеност и прогресивен ход на развитие в продължение на няколко години. Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция.

Деменцията е неврологичен синдром, който се дължи на упадък на познавателните (когнитивни) функции на човек до такава степен, че той трудно или въобще не може да изпълнява ежедневната си дейност.

Най-често деменцията засяга първоначално краткосрочната памет, а след това се наблюдава и нарушение на останалите когнитивни функции.

Болестта Алцхаймер е описана за първи път от Алоис Алцхаймер. Той през 1906 г. регистрира първия ни познат случай на заболяването – жена на 55 годишна възраст, която е починала със симптомите на тежка деменция.

При нейната аутопсия се установяват редица тежки патологични нарушения на кората на главния мозък.

Първоначално диагнозата Алцхаймер е била поставяна само на хора под 65-годишна възраст, а в останалите случаи се е смятало, че става въпрос за „сенилна деменция”. В последствие се установява, че се касае за едно и също заболяване, което значително се различава от нормалните процеси на остаряване при възрастни хора.

Министерство на здравеопазването на САЩ вече си постави за цел до 2025 г. да се намери лечение, което да спре болестта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА