Last news in Fakti

29 Април, 2020 16:19 15 586 9

Kръвоизлив в окото може да е симптом на...

  • очи-
  • кръвоизлив-
  • кръвоизлив в окото-
  • симптом-
  • здраве-
  • атеросклероза

Не подценявайте този сигнал

Kръвоизлив в окото може да е симптом на... - 1
Снимка: shutterstock

Ако човек има дори лек кръвоизлив в окото, трябва да бъде прегледан от специалист. Днес има много добри и надеждни методи за изследване на кръвоносните съдове.

Например, лекарите сега използват съвременен начин за такова изследване с дуплекс сканиране: модерна ултразвукова машина с висока точност - 98%, която показва състоянието на артериите, отговорни за кръвоснабдяването на мозъка.

Със сигурност своевременното изследване би помогнало да се разкрие стесняване на съдовете, засегнати от атеросклероза.

По отношение на лечението, ако кръвното налягане е повишено, необходимо е да се подберат лекарства, които да го държат ефективно в норма. Това ще предотврати повторен инсулт.

За правилното предписване на лекарството (често възрастните хора се нуждаят от комбинация от два или три препарата, но при микродози - за по-лек ефект), лекарят трябва да провежда ежедневно измерване на кръвното налягане на пациента.

Също така на хора, претърпели инфаркт или инсулт, се препоръчва да приемат лекарства, които намаляват вискозитета на кръвта (антитромботични) и статини.

Ефективността на статините днес не е под въпрос: увеличавайки здравината и еластичността на стените на кръвоносните съдове отвътре, премахвайки възпалението, те укрепват и... костната тъкан. Проучванията показват, че хората, приемащи статини, са с 48% по-малка вероятност да получат фрактура на тазобедрената става.

Трябва да се има предвид обаче, че зачервените очи невинаги са признак за заболяване и се асоциират повече с претоварване на зрението при работа, както и при остра или хронична злоупотреба с алкохол, тютюнопушене и престой в задимена среда.

И докато има хора, за които по една или друга причина капките за зачервени очи са станали почти ежедневен ритуал, то в някои случаи този симптом може да е сериозен предупредителен знак.

Голяма група са състоянията, които могат да доведат до „кръвясали“ очи. Те се придружават и от множество други симптоми – сухо око, или пък сълзящо такова, болка, парене, дразнене, затруднено виждане и др. И докато тези оплаквания са много и разнообразни, зачервяването на очите е това, което ги обединява и е първото, което ще направи впечатление – на Вас и на лекаря.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 редовно симтоматичен

    6 0 Отговор
    на препиването разбира се..
  • 2 бял бля

    7 2 Отговор
    Бля бля бля
  • 3 3533

    8 1 Отговор
    Като се напуша и включвам дългите..
  • 4 Лорчето, ценител на хубавото...!

    4 0 Отговор
    На мене само ечемички ми излизат, урочасвам...!
  • 5 Ххх

    4 0 Отговор
    Защо нещо да се кажа с две - три думи, ясно и целенасочено, като може да бъде разводнено със сто, и човек да му изтърве каят. А с две думи зачервените очи може да са признак за наличие на алергия. Има капки за алергични очи, а може да се ползва отвара от билка Очанка, с която да се мажат очите след ставане от сън. Но трябва да се прави разлика между зачервени очи и кръвоизливи в очите. Кръвоизливите обикновено са признак на високо кръвно налягане и понякога могат да са доста сериозни. Ако човек е склонен към такива поражения на очите е препоръчително преди физическо натоварване да се вземат превантивни хапчета за сваляне на кръвно.
  • 6 Гост

    9 2 Отговор
    Какъв дуплекс бе моме?Назовава се ДОПЛЕР!!!Айде да четете малко преди да пишете простотии.ДУПЛЕКС е начин на свързване на стационарни телефонни абонати!!!
  • 7 Дуплекс и в,, кекса,,

    0 0 Отговор
    Провери, ти който реши да се направиш на специалист по телефоните...!
  • 8 А,също

    1 0 Отговор
    Може да резултат от десен прав или ляв ъперкът .
  • 9 Тонколони монколони

    0 0 Отговор
    Това е сигнал за,канибализъм гледа на кръв,кви доплери,моплери