19 Април, 2024 23:40 2 925 16

Разболява ли ни глутенът?

  • храна-
  • глутен-
  • здраве-
  • диета-
  • хляб-
  • белтъци-
  • здравословно хранене

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към него

Разболява ли ни глутенът? - 1
Снимка: Shutterstock

Пица, торти, хляб, макаронени изделия - всички тези вкусотии обикновено съдържат пшеница, ечемик или ръж. И следователно глутен. За повечето хора това не е проблем. На други обаче глутенът причинява болки в стомаха, гадене и други неприятни симптоми. Броят на хората, които имат непоносимост към глутен, се увеличава.

Това показват не само данните от отделни държави като Финландия. Мета-анализ от 2020 г. също показва, че през последните няколко десетилетия все повече хора развиват цьолиакия - особено тежка форма на непоносимост към глутен. Съществува обаче и непоносимост към глутена, без да има цьолиакия – в този случай става дума за алергия, която също може да предизвика болезнени симптоми. Дали глутенът е съставка, от която всички трябва да се въздържаме?

Какво точно представлява глутенът

Глутенът от един от протеините, които се съдържат в зърнените култури. В пшеничните продукти например той осигурява разтегливостта на тестото и възможността за омесването и разточването му. Глутен се съдържа също в спелтата, твърдата пшеница, лимеца, двузърнестия лимец, камута, зеления лимец и тритикалето. "Глутенът е толкова интересен, защото има страхотни функционални свойства и превръща пшеницата в чудесен хляб. От друга страна, глутенът е отключващ фактор за някои заболявания", казва Катарина Шерф - професор в Института за биология на хранителните системи "Лайбниц" към Техническия университет в Мюнхен.

Как влияе глутенът на тялото

"Съществуват три основни вида непоносимост към пшеница", обяснява Шерф. Алергията към пшеница е класическа хранителна алергия, която може да се открие чрез определени антитела в кръвта. Тези така наречени имуноглобулини Е (IgE) се образуват в организма на хора, които са алергични към един или повече протеини в пшеницата.

Според Харвардското училище по обществено здраве симптомите на такава алергия могат да включват сърбеж и подуване на устата, гърлото или очите. По-тежките алергични реакции могат да доведат до задух, гадене, спазми и дори до колапс. "Алергията към пшеница е по-често срещана при децата, отколкото при възрастните", казва Шерф. Тя може да изчезне през годините.

Цьолиакията е най-добре проученото заболяване, свързано с непоносимост към глутена. Според Германското дружество по цьолиакия обаче самото състояние не е нито алергия, нито непоносимост към пшеница или глутен. Вместо това глутенът предизвиква автоимунна реакция: Антителата атакуват собствените тъкани на организма.

В случай на цьолиакия това означава, че лигавицата на тънките черва се възпалява и се разрушава. "Това намалява повърхността на тънките черва", казва биоложката Шерф. Това е не само много болезнено, но може да доведе и до тежки симптоми на недостиг на важни за организма вещества. „Цьолиакията е поне отчасти генетично обусловена. Въпреки това много хора имат съответното генетично предразположение, но не всеки развива цьолиакия", обяснява Катарина Шерф.

Тестове за непоносимост към глутена и цьолиакия?

Цьолиакията и алергията към пшеница могат да бъдат открити чрез изследване на антитела в кръвта. Често обаче е необходимо много дълго време, за да бъде поставена диагноза „цьолиакия“, казва Шерф. "Особено при пълнолетните симптомите често не са типичните стомашно-чревни проблеми". Вместо това човек се чувства по-скоро отпаднал и изтощен, което може да се обясни с разрушената чревна лигавица и произтичащата от това липса на хранителни вещества.

"Диагностиката обаче се е подобрила значително", казва Катарина Шерф. Това може би е една от причините броят на пациентите с цьолиакия да се увеличава. Ако се съмнявате, единственото решение е да избягвате всички продукти, съдържащи глутен. "Засега няма алтернатива на безглутеновата диета", казва Шерф. Примери за продукти, които не съдържат глутен, са царевица, ориз, киноа, просо, елда, чист овес и амарант.

Безглутенова диета?

Безглутеновата диета обаче не е лесна за изпълнение. "Трябва да сте много наясно с темата за храненето", казва експертката. Това е така, защото глутенът е скрит и в много готови ястия като свързващо вещество или емулгатор. Добрата новина е, че като се избягва глутенът, неприятните и болезнени симптоми изчезват. Дори възпалените черва, причинени от цьолиакия, в повечето случаи се възстановяват. За всички хора без алергия или непоносимост към пшеница важи следното: глутенът не е вреден.

Автор: Юлия Вергин


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вместо явни тъпотии

    7 8 Отговор
    ДВки, напишете, че кирчовица е закъсала, ще ѝ съберем по някой лев.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сладкаря

    8 3 Отговор
    Нека ви обясня в каква простотия искат да ви вкарат западните болни крави.Природно глутена се съдържа само в центъра на житеното зърно.Когато хляба е произведен от нормално жито и брашното е отлежало 45 дена е най-вкусното нещо на тоя свят,защото няма нужда от глутенови подобрители,всичките процеси са били природни.Когато е произведен с демократично брашно ГМО с камара добавки +соев глутен за бухване е най-вредното нещо на тоя свят.Повечето хляб е на тоя принцип.Видите ли цяло стихотворение в съдържанието в което основно е менделеевата таблица не го купувайте вие се самоубивате бавно.Повечето брашна в БЪлгария съдържат добавен глутен за скоростно втасване.Домакините го харесват,но техните съпрузи ще си заминат от тоя свят скорострелно.Глутена се съдържа само в тестените изделия.Мляко без глутен това е гавра с клиента
  • 5 До сладкия

    4 2 Отговор
    Бате, би ли обяснил последното изречение, че не го разбрах, моля?
  • 6 Вълканов

    8 7 Отговор
    Много от по-възрастните сме пораснали на бял селски хляб. Всеки народ , храносмилателната му система е специфично пригодена за определен вид храна. Южните народи обичат лютичко и върла ракия, северните не ги понасят. Северните народи ядят повече месо, докато южните залагат на растителната храна. Западната пропаганда е в повечето случаи лъжлива и политизирана. Лошото е, че Българските пишман експерти им се доверявят и нни пробутват ментетата им. Най-страшното е, че лекарствата им не струват, а са само търговско средство за пвече печалба. 161 украиенски изчезнали деца са намерени не в Русия, а в Германия.Една лъжа, за която осъдиха Путиен от Хагския трибунал.За мен, Зпадът непрекъснато лъже за всичко. Вижте нашите харвардчета.
  • 7 Глутен

    2 4 Отговор
    Наистина, за здрави хора не би трябвало да е проблем пшениченият хляб, при известни условия. В днешно време, масово се използва нискокачествена пшеница ГМО. ОК бизнеса си е бизнес. Такъв хляб изкуствено подобрен е вкусен, без съмнение. Химията е голяма работа. Глутена е различен. Статията не е точно коректна. Крайният резултат е че хляба е евтин. От години печем хляб в къщи. Колкото и да търсим, когато се използва алтернативни продукти като (но не само) нахут, овес, елда, лупина - не ни се получава да докараме себестойноста на 730гр хляб под 5 лева.Хубав хляб става … но без търговска стойност.
  • 8 Факт

    3 2 Отговор
    Само 2%от световното население е алергично към глутена,другите спокойно могат да си консумират хлебни изделия(ако ядат хляб)Старите хора казваха за нещо хубаво-"бял хляб",преди с типов си хранеха животните.Ама хляба беше истински,от магазина до нас чупехме и изяждахме половината и дебели деца нямаше.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.