Last news in Fakti

26 Август, 2020 19:08 3 798 2

Кофеинът е опасен за…

  • кофеин-
  • бременност-
  • вредно-
  • здраве-
  • проучване

Консумацията му увеличава рискa от спонтанен аборт

Кофеинът е опасен за… - 1
Снимка: shutterstock

Бременните жени трябва да избягват кофеина под всякаква форма. Това заявяват група исландски учени в своето ново изследване, съобщи в. DailyMail.

Изследване, проведено въз основа на данни от университета в Рейкявик, сочи, че дори малко количества кофеин увеличават риска от спонтанен аборт. Проучването е анализирало резултати от 48 изследвания, проведени през последните двадесет години. Кофеинът влияе и върху способността на жените да забременеят.

Британски експерти обаче подлагат под съмнение резултатите от това изследване и смятат, че съветите за напълно изключване на кофеина са прекалени.

Жените не бива да консумират повече от двеста милиграма кофеин на ден или около две чаши кафе, препоръчват от Кралския колеж по акушерство и гинекология и твърдят, че няма основание да променят препоръката си.

Проф. Джак Джеймс, който е анализирал резултатите от изследванията в университета в Рейкявик, установи, че дори и малки количества кофеин увеличават риска от спонтанен аборт с до 36 на сто, на мъртвородени деца - до 19 на сто и с 51 на сто - от раждане на бебета с тегло под нормата. Сред потенциалните рискове от кофеина са развитие на детска левкемия и затлъстяване.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Проблема

    7 0 Отговор
    на човека е в злоупотребата ,употребата не пречи!
  • 2 Наташа Винокурова

    4 0 Отговор
    А мисля, че Първо трябва да станат бременни жените и тогава да спрат не само кафе