ФАКТИ.БГ

Преварените яйца са токсични

Препоръчително е ежедневно да се консумира по един жълтък и три белтъка

Публикувана: 23 Септември, 2020 15:25
6 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2475
Преварените яйца са токсични
Снимка: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Лекарите не препоръчват да се ядат сурови яйца, но не трябва да се ядат и преварени. Ако процесът на варене продължи повече от 10 минути, могат да се образуват потенциално опасни токсични съединения, предупреждават медиците.

В случай на продължително кипене в яйцата се образуват железни сулфиди, които придават на жълтъците леко зеленикав цвят. Ако пиете сурови яйца съществува риск от заразяване със салмонела, която причинява остро чревно отравяне. Варените жълтъци не се препоръчват и за хора, страдащи от диабет и сърдечно-съдови заболявания, дължащи се на повишен холестерол. При по-честа консумация на варени яйца са възможни някои смущения във функционирането на бъбреците и черния дроб. По време на разграждането на протеина в организма се образува голямо количество урея, а това натоварва тези вътрешни органи.

Някои мъже консумират повече варени яйца, за да поддържат потентността си. Но те трябва да знаят, че плаките с холестерол, попадайки в простатната жлеза, нарушават кръвообращението в нея, в резултат на което може да се появи рак на простата. Препоръчително е ежедневно да се консумира по един жълтък и три белтъка. В този случай тялото получава приемлива доза биотин, Омега-3, фосфор, витамини А, Е, К и В12, калций, фолиева киселина и селен. Яйцата са полезни, но внимавайте с количествата и как ги приготвяте.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Хъмпти Дъмпти
1 Отговор
ем да ама...токсичките яйца пък ми идват малко преварени.

Оценка:
-2 +8

Винокурова
2 Отговор
О, яйца обожавам ги. Даже си имам собствен начин на приготвяне. Варени, обичайно по 5 цяли яйца ям, пържени или по панагюрски по 3-4.

Оценка:
-4 +5

🐣🐤🐥
3 Отговор
Един ден четем онова е полезно, после вредно било, после пак полезно, после пак вредно. Ами да, статиите са за различни продукти. Домашното е полезно, а промишленото - вредно.

Оценка:
-2 +14

Дзифт
4 Отговор
Винаги съм се страхувала от яйца..!

Оценка:
-6 +4

баба
5 Отговор
"Айн, цвайн, дрън!" Както е казал барселонския гении.
Слагам да варя яйцата, забравям ги и накрая ги ям печени. Нищо ми няма. А е доказано отдавна, че холестерола от яйцата не влияе на холестерола на човека. Но защо тогава ги забравям постоянно?

Оценка:
-1 +0

Реалист
6 Отговор
А човек, за да спре да бъде токсичен какво трябва да стане, за да има оправия с него и да има хубаво и нормално бъдеще ?!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Красимир Каракачанов
Лидерът на ВМРО коментира ситуацията около ЦСКА и първенството по футбол
Футболът е отражение на състоянието на държавата"

Още бисери