Last news in Fakti

23 Септември, 2020 15:25 3 534 6

Преварените яйца са токсични

  • яйца-
  • варени яйца-
  • здраве-
  • опасно-
  • токсичност-
  • токсини

Препоръчително е ежедневно да се консумира по един жълтък и три белтъка

Преварените яйца са токсични - 1
Снимка: shutterstock

Лекарите не препоръчват да се ядат сурови яйца, но не трябва да се ядат и преварени. Ако процесът на варене продължи повече от 10 минути, могат да се образуват потенциално опасни токсични съединения, предупреждават медиците.

В случай на продължително кипене в яйцата се образуват железни сулфиди, които придават на жълтъците леко зеленикав цвят. Ако пиете сурови яйца съществува риск от заразяване със салмонела, която причинява остро чревно отравяне. Варените жълтъци не се препоръчват и за хора, страдащи от диабет и сърдечно-съдови заболявания, дължащи се на повишен холестерол. При по-честа консумация на варени яйца са възможни някои смущения във функционирането на бъбреците и черния дроб. По време на разграждането на протеина в организма се образува голямо количество урея, а това натоварва тези вътрешни органи.

Някои мъже консумират повече варени яйца, за да поддържат потентността си. Но те трябва да знаят, че плаките с холестерол, попадайки в простатната жлеза, нарушават кръвообращението в нея, в резултат на което може да се появи рак на простата. Препоръчително е ежедневно да се консумира по един жълтък и три белтъка. В този случай тялото получава приемлива доза биотин, Омега-3, фосфор, витамини А, Е, К и В12, калций, фолиева киселина и селен. Яйцата са полезни, но внимавайте с количествата и как ги приготвяте.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хъмпти Дъмпти

    8 2 Отговор
    ем да ама...токсичките яйца пък ми идват малко преварени.
  • 2 Винокурова

    5 4 Отговор
    О, яйца обожавам ги. Даже си имам собствен начин на приготвяне. Варени, обичайно по 5 цяли яйца ям, пържени или по панагюрски по 3-4.
  • 3 🐣🐤🐥

    14 2 Отговор
    Един ден четем онова е полезно, после вредно било, после пак полезно, после пак вредно. Ами да, статиите са за различни продукти. Домашното е полезно, а промишленото - вредно.
  • 4 Дзифт

    4 6 Отговор
    Винаги съм се страхувала от яйца..!
  • 5 баба

    0 1 Отговор
    "Айн, цвайн, дрън!" Както е казал барселонския гении.
    Слагам да варя яйцата, забравям ги и накрая ги ям печени. Нищо ми няма. А е доказано отдавна, че холестерола от яйцата не влияе на холестерола на човека. Но защо тогава ги забравям постоянно?
  • 6 Реалист

    1 0 Отговор
    А човек, за да спре да бъде токсичен какво трябва да стане, за да има оправия с него и да има хубаво и нормално бъдеще ?!