Last news in Fakti

21 Ноември, 2012 12:25 3 200 1

Психичните проблеми се крият в еднообразната храна

  • психични проблеми-
  • храна
Психичните проблеми се крият в еднообразната храна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еднообразната и безвкусна храна може да предизвика тежък нервен шок и психично разстройство, предупреждава в. „Джерусалем поуст“.

Изданието се позовава на изследване на еврейски учени. Те са обезпокоени от факта, че еднообразната храна води до автоматично хранене. Негова основна цел е засищане, което провокира покачването на теглото. Проучванията са установили, че 30% от депресираните хора са с наднормено тегло.

Жертвите на психичните разстройства са по-често жени, които са се подлагали на изтощителни диети. При тези процедури мозъкът се лишава от важни хранителни вещества и изпраща сигнали към тялото за безпокойство и напрежение.

Човек започва да се чувства по нещастен, неудовлетворен и раздразнителен. Изходът от този капан е разнообразното меню, препоръчват изследователите.

От своя страна безвкусната храна намалява емоционално настроение и прави хората апатични. В най-добрия случай това води до хронична умора. Строгата диета, която включва продукти, които не обичате, може да бъде много вредна за здравето.

Средиземноморската диета, която залага на разнообразието от зеленчуци, плодове и морски дарове, вече е доказала своето благотворно влияние за здравето.

Неслучайно преди две години средиземноморската диета намери място в представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

Начинът на живот също се включва в общата концепция за средиземноморското хранене. Препоръките за качество на живот започват с един не толкова очевиден аспект – всекидневната физическа активност.

Друг характерен елемент от живота в средиземноморските страни е следобедната почивка или сиестата.

Подобна роля могат да изпълняват например и спокойните разговори между приятели и съседи. Отчита се и важната роля на общуването и съпреживяването, свързани най-вече с храненето – общите обеди и вечери, празничните угощения и прочие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янко

    4 0 Отговор
    По скоро бих казал в еднообразния живот.Какво по подтискащо и нездравословно от това да живееш всеки ден по един и същи гаден начин?Ставаш отиваш на работа, дремеш по спирки,прибираш се по тъмно грохнал , лягаш спиш и на другия ден отново по същия начин.Портмонето празно,душата празна а надежда няма.Е кажете как да не полудее човек?