Най-добрият начин да заредим организма си с витамини, минерали, пробиотици и ензими е да похапваме ферментирали храни. През зимата се наблюдава спад на консумацията на пресни зеленчуци и това е нормално, защото те не виреят на студено. Поради тази причина още с първото захлаждане на времето хората се подготвят със зимните салати, туршиите, маринованите храни, пише Дарик.
Класическата българска кухня е изключително полезна в зимното време чрез консумирането на кисело зеле и туршии. Векове наред и до ден днешен те са източник на витамин С в студените месеци, докато се появят пресните зеленчуци. Киселото зеле и туршиите са имуномодулатори.

Другите ползи от ферментиралите храни са, както ниското съдържание на захар и калории, но и високо съдържание на фибри. Добрите бактерии в тях подпомагат превенцията на гъбични инфекции, затлъстяване и диабет. Съдържащите се в тях пробиотици поддържат храносмилателната система в добро здраве, а тяхното консумиране подпомага по-бързото справяне с настинки и грип.
Те помагат още за контролиране на нивата на кръвната захар, намаляват и апетита. Консумацията на ферментирали храни помага за намаляване на нивата на лошия холестерол.
Сред полезните ферментирали храни са киселото зеле,туршията, кефирът, киселото мляко.
-1 +17
-1 +16
-0 +9
Коментиран от #8
-23 +8
-2 +14
Коментиран от #10
-3 +16
-0 +8
До коментар #4 от "Фаро":
Яяяя, имало и катерички тука - рупай си там лешниците през зимата и не ма занимавай с глупости.
-3 +9
-1 +11
До коментар #6 от "гост":
.... скромно добавям: мед+орехи+йога...
Коментиран от #12
-2 +6
-1 +5
До коментар #10 от "0808":
А любов след йогата
-1 +3
-3 +1
-6 +5
-1 +0
-0 +3
-0 +2
-0 +0