Last news in Fakti

4 Януари, 2021 16:59 2 760 13

Как горещата баня влияе на метаболизма

  • гореща вода-
  • здраве-
  • влияние-
  • гореща вана-
  • баня

Отдавна е известно, че релаксацията в гореща вода има положителен ефект върху тялото

Как горещата баня влияе на метаболизма - 1
Снимка: shutterstock

Прохладното време навън гарантира, че горещата вана в края на дългия ден е чудесна идея.

Учените наскоро установиха още едно предимство към приятната процедура. Резултати от проучване, публикувано в Американския вестник по приложна физиология, потвърждават, че редовните топли бани спомагат за ускоряване на метаболизма и помагат за отслабване, пише списание Elle, цитирано от DarikNews.

В проучването участват хора с наднормено тегло и заседнал начин на живот, за да дадат отговор дали горещите бани могат да бъдат алтернативно лечение за хора с на възраст или с увреждания. Резултатите показват, че след един час престой във вана с температура на водата +39, участниците показват намаляване на кръвната захар и инсулин, придружено от ускоряване на метаболизма на глюкозата. Впоследствие е потвърдено, че резултатите от теста са дават възможност на хора от всяка възрастова група да се възползват от благоприятните свойства на горещата вана.

Отдавна е известно, че релаксацията в гореща вода има положителен ефект върху тялото след тренировка. Учените обясняват това с факта, че физическият стрес от упражнения провокира повишаване на нивото на интерлевкин 6 (IL-6), един от най-важните медиатори на острата фаза на възпаление, който от своя страна предизвиква имунния отговор на организма. Горещата баня е просто незаменима, за да успокои паниката в умореното тяло.

Как горещата баня влияе на метаболизма
Снимка: shutterstock

Но дори и да не обичате да правите упражнения или не ви се препоръчва да се занимавате с физическа дейност по някаква причина, според скорошни открития на учените, отпускането в гореща вода активира отделянето на вещества, които понижават кръвното налягане, ускоряват метаболизма и понижават нивата на кръвната захар.

Новините данни определено са добри новини, но това не е причина да не извършвате физически дейности или да изхвърлите пропуска си от фитнес центъра, а вместо това да се накисвате във ваната по един час на ден. Просто сега има научно доказателство да се удължи времето, отделено за водни процедури. И ако в момента мислите дали да се потопите в гореща вода с ароматна пяна и лечебни масла, напомнете си, че горещата вана или душ ...

... помагат при настинки

Горещата вода (можете да добавите лайка или жълт кантарион към ваната) ще помогне за предотвратяване на болести, а влажната пара ще овлажни носните ви канали, действайки като естествен деконгестант за облекчаване на симптомите на настинка и грип.

... спомагат загубата на тегло

Гореспоменатото проучване, ръководено от д-р Стив Фокнър, установява, че горещата вана понижава пиковите нива на захар след хранене и изгаря около 140 калории на час, повече отколкото ходенето в продължение на един час с бързо темпо, например.

... облекчават мускулното напрежение

Горещата вана облекчава общия стрес от физическо натоварване, успокоява напрегнатите мускули и има благоприятен ефект върху съня, докато душът осигурява отличен масаж на раменете, врата и гърба, подобрява кръвообращението и състоянието на кожата.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шпек

    9 1 Отговор
    В Перник и студена баня не можеш да си направиш поради липсата на вода.

    Коментиран от #10

  • 3 Жакузиту

    1 1 Отговор
    Това на, снимката, не ли е мифка....?!

    Коментиран от #6

  • 4 Лесно е

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ":

    Стани и ти програмист !
  • 5 Стругар

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ":

    Научи се да не гледаш в чуждата чиния пич! Никой на никого с нищо не е длъжен да помага! Ако имаш проблеми с доходите... Проблема е първо в теб и чак след това околотеб!

    Коментиран от #11

  • 6 Молим да, кажем още нещу

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Жакузиту":

    Таз вода много замърсена, тази или този да не са ломбуркали,, керпич,, демек кал с ръжянка...!?
  • 7 Лапач на огън

    2 0 Отговор
    От край време обожавам да се щавя в банята , особено през зимата ! Пускам на макс горещата вода така ,че да не мога да си видя краката под душа и след десетина минути се чувствувам като новородено !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Засмях се...

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шпек":

    Братя пернишки българи, простете, не ви се присмивам. Знам какво е без вода. Та всеки човешки организъм е съставен от 86 процента вода и оттам е нуждата за поддържане на този воден баланс чрез консумация и мокрене на кожата навсякъде: косата, мишниците, дупето, отдоло жените, отпред мъжете...

    Коментиран от #12

  • 11 До 5.Стругар

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Стругар":

    Господине, по точно: комунякско говядо си. Разсъждаваш като Типично подуянско говядо родено от комуняките скеф Девети. А след 1989г. на всички ни стана ясно, че За да успее човек, трябва да разчита на Позитивната, а не враждебна околна среда на Обществото и порядките в него. Пишеш се безработен, намират ти работа и ако я харесаш приемаш. Насила-Не. Докато чакаш за работа, ползваш социални помощи. Така че, Стига комунякско говядо приложение на стари норми и стар морал
  • 12 Ако отпред мъжа е мръсен

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Засмях се...":

    Що ще сториш...!?
  • 13 в кратце

    0 0 Отговор
    Ако на жената й миришат краката, не е толкова страшно. Може повече да й мирише устата,но,ако й мирише долната уста,тогава става лошо. Мирише ли на риба,означава,че тя има вагинално възпаление.Не я мажете с лубрикант,а е хубаво дамата да потърси гинеколога си.