Last news in Fakti

9 Юли, 2021 17:58 3 283 11

Защо някои са гладни постоянно?

  • глад-
  • кръвна захар-
  • изспедване-
  • проучване-
  • метаболизъм-
  • здраве

Учени са анализирали информация за нивата на кръвна захар на над 1000 човека

Защо някои са гладни постоянно? - 1
Снимка: shutterstock

Резките спадове в нивата на кръвната захар няколко часа след нахранване, срещани при някои хора, водят до по-силно чувство за глад и прием на повече калории. Това описват учени в ново проучване, публикувано в изданието Nature Metabolism.

Изследването е част от по-широка програма за анализ на влиянието на различни фактори върху метаболизма на човека. В него са включени учени от университетите King’s College, Харвард, Лийдски, Масачузетски, Нотингамски и др., пише puls.bg.

За някои хора е по-трудно да свалят килограми, дори при контролиран прием на калории с конкретна диета и в основата на затруднението стоят индивидуалните различията в метаболизма.

Всяко от изследваните лица носи залепващ се глюкомер, както и електронни устройства, следящи активността и съня на човека. Допълнително, с помощта на апликация се проследява нивото на глад, в колко часа се храни всеки и какво яде.

В проучването е събрана и анализирана информация за нивата на кръвна захар на над 1000 човека, след прием на стандартна закуска и свободно избрани храни през остатъка от деня, в рамките на две седмици. Общия брой закуски е 8000, а всички приети хранения са над 70 000.

Стандартната закуска се базира на мъфини, притежаващи горе-долу еднакъв брой калории, но различни съотношения нутриенти. Изследвани са и нивата на кръвна захар при гладуване.

Дори при прием на еднаква храна, се оказва, че се наблюдават огромни разлики в глюкозата между различните хора. Учените обясняват, че разликите нямат връзка с възрастта, теглото на човека и индекса на телесната му маса.

Вместо да изследват пиковете на кръвната захар след нахранване, учените анализират спадовете, които се наблюдават при някои доброволци 2-3 часа след нахранване. При тези спадове се наблюдава значително понижаване на кръвната захар под нормата.

Тези с по-големи спадове (Big dippers) имат до 9% по-силен глад и се хранят около 30 минути по-рано от останалите. Оказва се, че на ден приемат около 200-300 калории повече.

Д-р Сара Бери обяснява, че отдавна се знае, че глюкозата в кръвта контролира глада, но предходните проучвания са били неточни. „Ние доказахме, че спадовете в кръвната захар са по-добър източник на информация за глада от предходно използвания пик на кръвната захар след нахранване.“

Разлики се откриват и в зависимост от това с какво се хранят изследваните лица в различните дни, а също и физическата активност.

Проучването показва, че с напредването на технологиите и производството на подобни устройства, следящи подобни параметри на организма, човек по-лесно може да се запознае с тялото си и да осъществи контрол върху него и неговите навици и здраве.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    5 0 Отговор
    Гладни са, щото не ядат!
  • 2 Радо

    3 1 Отговор
    Бати Бойко казал - Един човек кат не яде нищо как ще надебелее, а??
  • 3 Емил

    3 0 Отговор
    Анализ (статистически) на 1000 човека?!?! Това ако е наука!
  • 4 dfu

    6 0 Отговор
    Защото на някои им падала по-бързо захарта, но не казват защо им пада по-бързо, което е най-важното за читателите.
  • 5 Tharcian King

    5 1 Отговор
    Научно доказано е че щастливите и здрави хора не са лакоми и ящни,както и децата!Също така сексуално зависимите не могат да бъда воиници!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Стойчу, дъщеря, ти се гордее с тебе

    1 0 Отговор
    Ти с нас се занимаваш...!
  • 8 Johansson

    4 2 Отговор
    Аз почти не ям. Няма свисъл.. позле всичко отива в кензефа. Излишни пари .

    Коментиран от #9

  • 9 ПРАВ СИ СИВО СИНКАВАТА КОЖА

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Johansson":

    ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА И.Т.Н И КЛОЗЕТИТЕ ЩЕ ЗАТВОРЯТ😬
  • 10 Bigboss

    5 0 Отговор
    На тази снимка либсва нещо, което е заменено с хамбургер
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.