Last news in Fakti

23 Април, 2022 10:05 1 939 19

Рецепта на деня: Козунак по украинска рецепта

  • козунак-
  • украинска кухня-
  • великден-
  • какво да сготвя

Опитайте и този вариант на любимия великденски обреден хляб

Рецепта на деня: Козунак по украинска рецепта - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 мая
  • 125 мл топла вода + 1 лъжичка
  • 200 г пудра захар
  • 750 мл топло прясно мляко
  • 500 г + 1,5 кг брашно
  • 6 яйца + 1, разбити
  • 225 г масло, размекнато + 2 супени лъжици
  • ¼ чаена лъжица сол
  • ¼ чаена лъжица лимонова кора

Начин на приготвяне:

Смесете маята със 125 мл топла вода. Оставете да се активира. Междувременно разтворете 100 г пудра захар в топлото мляко. Охладете до стайна температура. След като се охлади, добавете сместа към разтворената мая заедно с 500 г от брашното. Разбъркайте добре с дървена лъжица. Покрийте с капак и оставете на топло място, докато сместа започне да образува мехурчета и удвои обема си или за около 2 часа.

Разбъркайте набъбналата смес с разбитите 6 яйца със 100 г пудра захар, размекнатото масло, солта и лимоновите корички. Разбъркайте добре, за да се смесят. Започнете да добавяте останалото брашно по около 150 г на добавяне. Омесете постепенно, докато се получи меко тесто. Месете тестото върху набрашнен плот, докато стане меко и еластично или за около 10-15 минути. Поставете тестото в намазнена купа. Оставете да втаса на топло за 2 часа, докато удвои обема си. Промушете го с пръст, за да проверите дали се връща обратно. Оставете за още 30 минути.

Разделете тестото на 3. Оформете кръгли козунаци и ги поставете в подготвени намазнени тави. Отново оставете да втасат за 45 минути до 1 час, докато удвоят обема си. Разбийте останалото 1 яйце с 1 супена лъжица вода. Намажете козунаците с него. Печете за около 1 час в загрята на 180 градуса фурна. След като са готови, намажете козунаците с разтопеното масло за мека коричка, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    41 1 Отговор
    Пак счупихте тъпомера,не се ли свършиха бе??
  • 2 Последния Софиянец

    39 1 Отговор
    Мисиркииииииии
  • 3 ПОВРЪЩАМ!!!

    49 2 Отговор
    След канадските "козунаци" по 50 лв. на онова същество, водещо се премиерска съпруга, дойде ред и на "козунаци" от неонaциcтите... САМО В ЧAЛГАРИCТАН ДЪНОТО НЯМА ДЪНО!!!
  • 4 един от многото

    36 2 Отговор
    Да си ги ядат! Украинките са страхотни домакини , това да ти нареже сланина , солена риба или кренвирши на стар вестник , еша им няма!
  • 5 свидетел

    37 3 Отговор
    аз си направих по българска рецепта. укрите нямат кухня. набиват цвекло, варени пилета и най-вече сланина. замезват с горилка и са много смели.

    Коментиран от #12

  • 6 Антиефект

    37 3 Отговор
    С тези вечни укро-реклами постигате анти ефект.Запомнете - българите с украинците "никогда не будут братями" защо за огромното бг население Россия е на 1 място!
  • 7 ИВАН

    33 2 Отговор
    Повръща ми се от слагачи и мижитурки - то се знае кои са
  • 8 ГЛЕТАВ

    29 2 Отговор
    ЯЖТЕ СИ ГО !
  • 9 ХАХАХАХАХА

    31 2 Отговор
    НИЕ ЗНАЕМ ОТПРЕДИ УКРАИНЦИТЕ-КАК СЕ ПРАВИ КОЗУНАК! ПО НАЦИСТКИТЕ МЕДИИ НЕ ВИЖДАМ-КАК СЕ ПРАВИ КОЗУНАК ПО БЪЛГАРСКИ.
  • 10 ТОЙ

    28 2 Отговор
    Имах си аз да не са украински!!!
  • 11 Аууу че вкусен може би🤣🤣🤣

    22 2 Отговор
    Чернобилски ли е кли Азовски 🤣🤣🤣
    Не мерси яжте си го вие 👎🏻💵👎🏻🤣🤣🤣

    Коментиран от #15

  • 12 Забрави дрогата

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "свидетел":

    С нея ставаш зомби,киборг,тоест истински "херой" и почват да кръщават улици и площади на теб..
  • 13 козунак по украински

    16 2 Отговор
    Пращаш министъра на земеделието в чужбина с ултиматум да събере де що има козунак...
  • 14 1111

    12 1 Отговор
    Когато ти кажат, че пропагандата е в Русия, а това у нас е "Истината".Понеже си ги казвам такива, каквито са ми на ума....Ефектът, който постигнахте е да ги намразим украинците повече благодарение на медиите. До гуша ми дойде, гади ми се, писна ми. Ами спрете се за малко. То само истински олигофрени вярват, че не им промиват мозъците в полза на Украйна.
  • 15 един от стадото

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "Аууу че вкусен може би🤣🤣🤣":

    чудесен е. Опитай го, ако имаш възможност. Само не знам защо се води украински. Майка ми, а преди това баба ми и двете преживе го правиха същия. На конци. Минало бешало.. Колкото до пшеницата, българската бие в земята украинската по качество. На времето изнасяхме само артъка, сега всичката и внос от Украйна на второсортна. Заради феодалите от Добруджа и козунак нямаме вече като хората
  • 16 Куриозно

    5 2 Отговор
    Както вървят нещата скоро ще се побратимим с украинците и ще станем едно семейство отколкото с македонците, с които сме една кръв...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 един от многото

    9 1 Отговор
    Ами пишете и как Украинците си боядисват яйцата!
  • 19 е бреее

    3 0 Отговор
    Утре пуснете рецепта за агнешко по украински и варени яйца по украински, щото ние си нямаме, те са уникални във всеки един смисъл, къде сме ние тука...постигате голям обратен ефект, ама американската пропаганда си е за дбили...