Необходими продукти:
- 1 мая
- 125 мл топла вода + 1 лъжичка
- 200 г пудра захар
- 750 мл топло прясно мляко
- 500 г + 1,5 кг брашно
- 6 яйца + 1, разбити
- 225 г масло, размекнато + 2 супени лъжици
- ¼ чаена лъжица сол
- ¼ чаена лъжица лимонова кора
Начин на приготвяне:
Смесете маята със 125 мл топла вода. Оставете да се активира. Междувременно разтворете 100 г пудра захар в топлото мляко. Охладете до стайна температура. След като се охлади, добавете сместа към разтворената мая заедно с 500 г от брашното. Разбъркайте добре с дървена лъжица. Покрийте с капак и оставете на топло място, докато сместа започне да образува мехурчета и удвои обема си или за около 2 часа.
Разбъркайте набъбналата смес с разбитите 6 яйца със 100 г пудра захар, размекнатото масло, солта и лимоновите корички. Разбъркайте добре, за да се смесят. Започнете да добавяте останалото брашно по около 150 г на добавяне. Омесете постепенно, докато се получи меко тесто. Месете тестото върху набрашнен плот, докато стане меко и еластично или за около 10-15 минути. Поставете тестото в намазнена купа. Оставете да втаса на топло за 2 часа, докато удвои обема си. Промушете го с пръст, за да проверите дали се връща обратно. Оставете за още 30 минути.
Разделете тестото на 3. Оформете кръгли козунаци и ги поставете в подготвени намазнени тави. Отново оставете да втасат за 45 минути до 1 час, докато удвоят обема си. Разбийте останалото 1 яйце с 1 супена лъжица вода. Намажете козунаците с него. Печете за около 1 час в загрята на 180 градуса фурна. След като са готови, намажете козунаците с разтопеното масло за мека коричка, пише flagman.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Хихихи..
10:07 23.04.2022
2 Последния Софиянец
10:08 23.04.2022
3 ПОВРЪЩАМ!!!
10:09 23.04.2022
4 един от многото
10:11 23.04.2022
5 свидетел
Коментиран от #12
10:11 23.04.2022
6 Антиефект
10:12 23.04.2022
7 ИВАН
10:13 23.04.2022
8 ГЛЕТАВ
10:17 23.04.2022
9 ХАХАХАХАХА
10:19 23.04.2022
10 ТОЙ
10:21 23.04.2022
11 Аууу че вкусен може би🤣🤣🤣
Не мерси яжте си го вие 👎🏻💵👎🏻🤣🤣🤣
Коментиран от #15
10:31 23.04.2022
12 Забрави дрогата
До коментар #5 от "свидетел":
С нея ставаш зомби,киборг,тоест истински "херой" и почват да кръщават улици и площади на теб..10:36 23.04.2022
13 козунак по украински
10:40 23.04.2022
14 1111
11:01 23.04.2022
15 един от стадото
До коментар #11 от "Аууу че вкусен може би🤣🤣🤣":
чудесен е. Опитай го, ако имаш възможност. Само не знам защо се води украински. Майка ми, а преди това баба ми и двете преживе го правиха същия. На конци. Минало бешало.. Колкото до пшеницата, българската бие в земята украинската по качество. На времето изнасяхме само артъка, сега всичката и внос от Украйна на второсортна. Заради феодалите от Добруджа и козунак нямаме вече като хората11:12 23.04.2022
16 Куриозно
11:24 23.04.2022
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 един от многото
11:38 23.04.2022
19 е бреее
15:49 23.04.2022