Last news in Fakti

24 Юни, 2022 16:56 3 471 19

Какво е "body positivity" и опасно ли е то?

  • body positivity-
  • тяло-
  • форма-
  • затлъстяване-
  • социална мрежа-
  • недостатъци-
  • предимства-
  • несъвършенства

Модата на това да се харесваме такива, каквито сме, на теория звучи добре, но истината е, че крие някои подводни камъни, свързани със затлъстяването

Какво е "body positivity" и опасно ли е то? - 1
Снимки: Shutterstock

“Body positivity” (позитивно отношение към тялото) е социално и културно движение, което възниква в отговор на негативните последици, причинени от непостижимите стандарти за красота, установени от обществото, пише vesti.bg.

Да бъдеш с наднормено тегло или прекалено слаб, да имаш акне или лунички по лицето си, да оставиш кожата си естествена, да се показваш по бански в социалните мрежи, когато не си с мерки 60-90-60, наред с други неща, се считат едва ли не за смъртни грехове.

Така се стига до широкото разпространение на движения със слоган “Body positivity”, чиято основна цел е приемането на тялото, независимо как изглежда то.

Какво е "body positivity" и опасно ли е то?

Какво означава “Body positivity”?

Стандартите за красота се променят с годините и е време да живеем в пространство на по-голямо приобщаване и уважение към всички. Течението има за цел да насърчи приемането на себе си и това да се чувстваме комфортно със собственото си тяло, без да отчитаме каноните за красота, наложени от модни марки или влиятелни лица. То възниква в резултат на много години, в които светът на модата и развлеченията ни бомбардираше с идеята за „перфектната“ красота и насърчаваше разбирането, че да си слаб е знак, че си здрав човек. Беше създадена напълно изкривена представа за реалността, предизвикала това неудържимо желание да имаме перфектни тела без капчица несъръшенство.

Хранителните разстройства, депресията, личната фрустрация и дори агресивното поведение, което застрашава собствения живот, са само част от последствията, причинени от тези стандарти за красота.

Как възникна движението “Body positivity”?

Въпреки че това е парадигма, за която се говори от 1996 г., насърчавана от феминистките Кони Собчак и Елизабет Скот, “Body positivity” като движение започва да набира популярност с раждането на списанието Belleza XL . Моделите с извивки стават носители на посланието за приемане и любов към всички тела.

Какво е "body positivity" и опасно ли е то?

През следващите години световноизвестни артисти като Лейди Гага, Деми Ловато или Тейлър Суифт публикуваха мощни изявления с молба за уважение и приемане на всички хора, независимо от външния им вид.

Много артисти споделят, че са страдали от хранителни разстройства в даден момент от живота си, поради преследването на този недостижим идеал за красота.

Подобно на повечето движения, “Body positivity” се сблъсква с критики, които обвиняват неговите привърженици, че насърчават затлъстяването.

В света на модата, където дискурсът винаги е бил в полза на слабите жени, които се свързват със съвършенство, нещата постепенно се променят. Има много марки, които започват да залагат на разнообразието, за да представят своя отпечатък в модни ревюта, модни подиуми и други събития.

Социалните медии обаче са съвсем друг свят. Срамът от показване на тялото, поради непрестанните критики от страна на обществото, продължава да царува и изглежда това няма да се промени. Така че има още дълъг път в това отношение. Това ни показва значението, което тази парадигма все още има и ще продължава да има.

Движението дава глас и форма на хора, за които не се говори, предоставяйки им собствено пространство в днешното общество. То допринася за разнообразието, показвайки хора с различен външен вид, който е по-близо до реалността.

В САЩ и страните от Западна Европа напредъкът по отношение на приемане на различните е изключително голям. Обществото там се учи да бъде по-либерално, но за жалост в България наблюдаваме точно обратното – засилваща се омраза.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нито една

    23 2 Отговор
    от тия на снимките не става за читав българин като мен. Да ходят у Африка, а на арабския полуостров или в Турция ще ги грабнат веднага ..

    Коментиран от #2, #3, #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Карлуков марш

    16 0 Отговор
    Пак ли гейпарада статии, нали свърши вече тази година?
  • 6 ценител

    17 0 Отговор
    живи и здрави да са, но... всеки с вкуса си. тия не са мой тип, определено.
  • 7 Номер 2 и номер 3

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "любопитна":

    Щом не сте виждали читав българин, май не живеете в България, нали?

    Коментиран от #13

  • 8 една позитивна мисъл

    6 4 Отговор
    Коледата идва.
  • 9 няма начин

    5 0 Отговор
    събка е бодипозитивна
  • 10 сила

    8 0 Отговор
    ОХ КОТЬООООООО.......къде е позитивната Фидосова да им покаже какво е истинско БОДИ
  • 11 Еколог

    15 2 Отговор
    Да де, ама отделят тройно повече метан. Как ще опазим атмосферата от парникови газове?
  • 12 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Нито една":

    Точно любопитствала съм защо ги избират такива ,според африканците жената ако е слаба значе била болнава и нямало да има лека бременност ха сега де ,ходи им обясни здравословни проблеми сърце ,движение .....За другите не знам защо вероятно същата причина .Въпроса е друг защо жени над 50 килограма се обличат с клин или минижуп ,вталени дрехи ?И се поощрява по реклами и дефилета вече .Интересно щеше да ми е мнението на Карл Лагерфелд по въпроса ,когато си спомня че Адел влезе в депресия заради него отказа да и направи рокля била кръгличка

    Коментиран от #14

  • 13 222

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Номер 2 и номер 3":

    Проверяваме такъв ли си. Тука сте все "читави".
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "хе хе":

    Пази Боже не съм ,само като бременна после режим и в нормалната граница даже съм по слаба за обявените в таблицата за височина и нормално тегло.
    Не съм разбрана правилно -краварите си вкараха мода в Европа с техния голям здравословен проблем ,негатив и "красота " на тялото ,афишира се модерно ама не е .Виждаш и снимките по горе на дамите с клин в дясно думите са излишни .Само за портрет и после на изложба до Мона Лиза в музея .

    Коментиран от #17

  • 16 Вече има конфликт body positivity" и

    2 0 Отговор
     проекта Thinner Beauty („По-слабо тяло“) смятат, че в това няма нищо хубаво и обвиняват любителите на тази „философия“ и кумирите им в пропагандиране на затлъстяването. Колко по-добре биха могли да изглеждат хората с наднормено тегло, които са положили поне малко усилия и са отслабнали? 
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 срещу.цензурата

    2 0 Отговор
    Психо-патките станахте много.
  • 19 Подкрепям,

    3 0 Отговор
    защото човек трябва да обича себе си, иначе не може да обича никой друг. НЕодобрявам, защото винаги трябва да "работиш" върху ума и тялото си. Тези мечки на снимките са ужас и със сигурност не са в добро здраве. Анорексия та и булимия та са другата крайност. Що се отнася до луничките, там нищо не може да се направи. Някои ги намират за чаровни.