Last news in Fakti

25 Април, 2024 17:15 2 133 29

Психолог обясни защо вторите бракове са по-щастливи

  • брак-
  • развод-
  • успешен брак-
  • втори брак-
  • опит-
  • семейство

4 причини, поради които вторият брак е по-успешен от първия

Психолог обясни защо вторите бракове са по-щастливи - 1
Снимка: Shutterstock

Малко под половината от първите бракове, 45%, завършват с развод, но само 31% от вторите бракове се провалят. Това показват данни на The Marriage Foundation.

Психологът Джейми Симкинс Роджърс споделя защо вторите бракове са по-склонни да открият щастието в семейните отношения, отколкото първите.

Причините, поради които вторият брак е по-щастлив

Според експерта вторите бракове имат предимството на опита, тъй като при следващия съюз хората вече знаят много, когато става въпрос за съвместен живот и семейство.

Хората във втори брак са склонни да знаят кое работи и кое не – включително кога и как да избират своите битки (или не). Те имат поне основно разбиране за ефективна комуникация и разрешаване на конфликти. Всички тези фактори, взети заедно, правят вторият брак истински успешен“, обяснява Роджърс.

Експертът отбелязва, че много хора, които се женят за втори път, прекарват повече време в мислене за първия си брак. Един от нейните клиенти отбелязва:

Вторият ми брак работи, защото бях наистина честен със себе си относно моята роля в края на първия ми брак“.

Експертът добавя, че вторите бракове като цяло са по-щастливи, защото хората са се научили да не повтарят грешките, които са правили в миналото, пише actualno.com. Освен това по време на втори брак партньорите са еднакво ангажирани да направят връзката си успешна, отбелязва Роджърс. Това не означава, че първите бракове са свободни от подобни практики, но хората, които се женят за втори път, изпитват тези емоции на различно ниво.

След като вече са преживели края на един брак, хората във втори брак развиват повишена решимост да не приемат нищо за даденост. Хората, които са се оженили за втори път, също знаят много добре какво ще се случи, ако бракът не успее“, казва психологът.

Роджърс подчертава, че хората във втори брак изпитват дълбоко чувство на благодарност, а именно за втория шанс, живота, любовта, знаейки, че те са мимолетни.

Благодарността отключва пълнотата на живота. Тя превръща това, което имаме, в достатъчно и повече. Тя превръща отричането в приемане, хаоса в ред и объркването в яснота. Тя може да превърне храната в празник, дома в дом, непознат в приятел." „Благодарността придава смисъл на нашето минало, носи мир в днешния ден и създава визия за утрешния ден", казва още експертът.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Елементарно е

    28 6 Отговор
    Защото само лудите се женят пак и втори път

    Коментиран от #6

  • 2 Данчо

    25 5 Отговор
    Пълни глупости
  • 3 хаха

    19 2 Отговор
    Търсене в гугъл на "second mariage divorce rate". Първи резултат- разводите се увеличават рязко спрямо при първи брак и достигат 65%. На кое да се вярва?
  • 4 Дааааа

    11 2 Отговор
    Го дух@теее
  • 5 Пич

    20 3 Отговор
    Защото психолози и психоложки незаразвани по един куп пъти , няма ! Първата любов е несравнима с никое последващо увлечение , освен в случаите , когато последващото увлечение е първата любов !

    Коментиран от #9

  • 6 Сила

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "Елементарно е":

    По принцип няма "щастливи бракове "..... има връзка, компромис и взаимна изгода...... И да, само лудите се женят два пъти но това вече е път в дебрите на психиатрията ...... Или просто избиване на комплекс за малоценност
  • 7 Госあ

    20 3 Отговор
    Непримирими хора. Водят война и в семейството си…особено пък след определена възраст е направо ненормално. Затова, преди човек да намери себе си, не трябва да търси друг.

    Коментиран от #13

  • 8 Ах, ах

    5 2 Отговор
    Пацитата пак първи са скочили на психолога.🤭

    Коментиран от #10

  • 9 хаха

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Не знам за първата любов, но са правени изследвания за стабилността на брака над 5г спрямо броя партняори на жените. Тъй като те всъщност по статистика инициират 70% от разводите, мисля, че е бая релевантно да се гледа това. При девствени- 5% разводи. 1 партньор- 20%. 2 партньора- 30%. 2+- като цяло стабилно 20-30%. Явно просто психологът или някой от редакцията иска да убеди партньора си, че няма лошо да се оженят, и му е за втори път, та говори неща точно обратни на статистиката, която е ясна- повече сексуални партньори в миналото на жената и втори или трети брак значи повече шансове за развод. При трети брак стават 75%.
  • 10 хаха

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Ах, ах":

    Не знам кои са Пацитата, но този психолог говори неща точно обратни на статистиките за брой разводи. Точно тези данни се взимат лесно от национална статистика, съд и т.н. и при тях няма как да има прекалено малки изследвани групи/кохорти или нагласяне. Официалната статистика на Западния свят не е, че втори или трети брак те правят по-разсъдлив и склонен на компромиси. Напротив, правят те по-натоварен и неприемащ компромиси, по-конфликтен и готов да се разведеш.

    Коментиран от #16

  • 11 Втория брак може да се окаже с договор

    7 4 Отговор
    Предбрачен или брачен договор и тогава няма да има много мераклийки за развод. Квото е докопала първата оса, тва е. При втория брак ще влизате наравно и ще излизате наравно.
  • 12 плевен

    11 5 Отговор
    Всичко написано по- горе е вярно. Но! Но не казват най- важното. Защото са политкоректни. Който веднъж се е оказал с негоден брак, ще се окаже и с втори такъв. Дефектите в главата му са си същите.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 незнайко

    10 3 Отговор
    С това ли искат сега да ни зарибяват ? В САЩ се женят и развеждат на поразия и ние да не останем по назад ! За децата никой никога не мисли като тръгне да се развежда !!!

    Коментиран от #15

  • 15 Евгени от Алфапласт

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "незнайко":

    Не е точно така. Вдовицата, с която съм сега, плаща цялата издръжка на дъщеря ми срещу секс, тъй като при развода жена ми ме изгони от къщата й. Т.е., мисля, че все пак съм добър баща.
  • 16 Излез от клишето!

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "хаха":

    Паци е като умалително на пациент. Иначе нямам съмнения, че който се ръководи в личния си живот от статистиката - БЪРКА!
  • 17 Б.Б

    6 6 Отговор
    Това са простотии ! Вторият брак означава ТЪРГОВИЯ !

    Коментиран от #19

  • 18 не е за хвалба

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Евгени от Алфапласт":

    Превалил си хълма и изнемогваш.

    Коментиран от #20

  • 19 между другото

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Б.Б":

    Личи си, че търговията я разбираш повече. Там може да даваш съвети!

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 хе хе

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Евгени от Алфапласт":

    Не се бъркай в Божиите дела! Има кой да раздаде справедливост!

    Коментиран от #23

  • 22 Б.Б. до#19

    8 3 Отговор
    Слушай бе, капут, от втори, трети,четвърти и т. н. бракове страдат само децата, ненормалник ! Гледай ID Xtra и ще разбереш ! Евангелистите се мислят че са богопомазани, като евреите, и не им пука, какво ще се случи с децата! Това са едни от най-големите гадове в света! Мислят си, че Татко Бог ще им помогне, но службите за почистване им помагат в края на краищата да ги кремират !
  • 23 Б.Б

    0 5 Отговор

    До коментар #21 от "хе хе":

    Справедливостта е 919 ! "Happiness is a warm gun" (John Lennon).
  • 24 Б.Б

    1 5 Отговор

    До коментар #19 от "между другото":

    Ако си на втори брак , сължалявам те !" Щастието няма свой дом. То отива да живее там, където Го поканят !"

    Коментиран от #26

  • 25 Име

    3 1 Отговор
    Хората се опитват да спасят останалата част от живота си!

    Коментиран от #27

  • 26 пфф

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Б.Б":

    С нещастието е същото. Ако кукуваш сам си повече за съжаление.
  • 27 за хората е така

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Име":

    Някои от коментиращите не са хора.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.