Last news in Fakti

9 Юли, 2022 17:15 4 279 20

В САЩ започна подземен експеримент за търсене на тъмна материя

  • тъмна материя-
  • експеримент-
  • сащ-
  • вселена

Изследователите са убедени, че невидимата материя съставлява по-голямата част от масата на Вселената и без нея не бихме съществували

В бивша златна мина на повече от километър и половина под земята, в титаниев резервоар с втечнен газ, учени започнаха експеримент в търсене на неоткрита досега тъмна материя, съобщи Асошиейтед прес, цитира БТА

Изследователите са убедени, че невидимата материя съставлява по-голямата част от масата на Вселената и без нея не бихме съществували, но все още не знаят какво представлява тя. Надпреварата за разгадаването на тази мистерия отвежда научен екип дълбоко под земята в Лийд, Южна Дакота, САЩ.

Това е фундаментален въпрос за учените, каза Кевин Леско, физик в Национална лаборатория Лорън Бъркли. "Какво е това невероятно място, на което живея? Засега 95 на сто от него е загадка".

Идеята е, че близо километър и половина скали, гигантски резервоар, втори резервоар и най-чистата проба титан в света ще блокират почти всички космически лъчи и частици, които са около нас постоянно. Но според учените частиците тъмна материя могат да преодолеят всички тези препятствия. Те се надяват, че поне една частица ще проникне през втечнения ксенон във вътрешния резервоар и ще се сблъска с ядрото на газа като при удара на топки в билярда, разкривайки съществуването си със светлинен лъч, засечен от специално устройство.

Учени обявиха, че петгодишният проект на стойност 60 милиона щатски долара е започнал преди два месеца след забавяне заради пандемията от новия коронавирус. Досега устройството не е открило нищо. Поне не тъмна материя.

Според тях това е нормално. Устройството успешно филтрира преобладаващата част от радиацията, която са очаквали да блокира. "При търсенето на този рядък вид взаимодействие първата задача е да се освободим от всички обичайни източници на радиация, които биха повлияли на експеримента", каза Картър Хол, физик от университета на Мериленд.

Ако изчисленията и теориите им са верни, учените очакват да видят само няколко свидетелства за съществуването на тъмна материя годишно. Екипът от 250 изследователи очаква, че ще получи 20 пъти повече данни в следващите няколко години.

Към времето на приключване на експеримента вероятността да е открита тъмна материя е "вероятно под 50 на сто, но повече от 10 на сто", каза физикът Хю Липинкот, говорител на експеримента.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Целият свят знае

    45 6 Отговор
    Че тъмната материя е в БЕЛИЯТ ДОМ
  • 3 Учените

    31 3 Отговор
    Още не са осветлили светлата материя докрай А някои тръгнали да търсят тъмната
  • 4 низш кадър от квантовата далавера

    9 33 Отговор
    ей туй са интересчийските, баш тарикатски работи на съвременния человек, пък болшевиките си мислят, че ще постигнат нещо, като блъскат със снаряди градовете на една съседна държава, аве в кой век живеете!

    Коментиран от #8

  • 5 В страната

    24 5 Отговор
    на дявола какво да търсят...
  • 6 да де

    23 3 Отговор
    Търсят Дарт Вейдър.

    Коментиран от #14

  • 7 квантовия буквар

    10 17 Отговор
    в кремля познанията са до видимия спектър на светлината, малко звукови вълни, и основи на елекромагнетизъмъ, ..... ми повече не е нужно...... една книга стига.......
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГруЮ

    11 5 Отговор
    Ще я намерят на куково лято. 100- годишната заблуда, в която е въведена физиката след отричане на Световният Ефир продължава.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 заплашеното цивилизе

    12 20 Отговор
    в свободния свят праят наука, и си праят живота лесен, в колхоза копират и праят... - заплахи ..... де истински, де измислени......
  • 12 Хихихи..

    19 5 Отговор
    Поне Подземната държава ще открият ли? Преди двайсетина години се изпъчиха че щели от вода да правят гориво,заместител на дизел и бензин,оттогава не ги броя за живи хора..
  • 13 плевен

    13 3 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    Ще намерят нещо на кукуво лято. Въпросният експеримент се прави от пони 40 години в търсене на неутриното. Дори нещо да светне, можеш да го интерпретираш както искаш. Повече ми прилича на творческа немощ.
  • 14 ген КЪСТЪР

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "да де":

    НОУУУ СЪР ТЪМНИ СУБЕКТИ У ХАМЕРИКА БОЛ ТЪРСЯТ ДРЪТИЯ ВЕЙДЪР ЗАГУБИЛ СЕ В САУДИТСКА АРАБИЯ
  • 15 Кели

    16 2 Отговор
    На Байдън в главата има много.
  • 16 Фройд

    14 0 Отговор
    До колкото ми е известно, неутриното е доказано че съществува.
    Тва малко кат боювата магистрала, уж я има, ама я няма.
  • 17 Тоалетна хартия

    7 1 Отговор
    Търсят под вола теле......
  • 18 даскала

    2 1 Отговор
    уф! тука нивото удари дъното, ми в познатата ни вселена дами и господа преобладава, така наречената тъмна материя, светлината достигаща от далечни звезди я заобикаля, и затова е било трудно да бъде открита, все пак ние, человеците възприемаме основно с очите си, и те така те, както казват врачаните, та мисълта ми е, уважаема аудитория, че този проблем е основен за съвременната астрофизика, е беше интересно да се отплеснем малко и в други теми..............
  • 19 Айде честито

    6 1 Отговор
    сащо пак правят експерименти или да гръмнат света или нов вирус внос 2026г ,Не се спряха тези само експерименти правят искат да унищожат населението и да останат само богати хора .За това богатите пътуват до луната и други планети защото знаят че земята няма да става за нищо скоро
  • 20 Графиня

    1 2 Отговор
    Божидара Найденова има надути джуки,но няма грам мозък в празната си глава.Не е учила физика тъпъта патица