Last news in Fakti

19 Юли, 2022 11:29 3 100 9

Как да преборите сами депресията

  • депресия-
  • техники

Съществуват редица начини да се справите с проблема напълно сами

Как да преборите сами депресията - 1
Снимкa: Shutterstock

Почти всеки един от нас поради една или друга причина е изпадал в депресивни състояния. Това е изключително неприятно чувство, а спасението и връщането към нормалния начин на живот могат да бъдат трудни за по-лабилните.

Някои хора прибягват към помощта на специалист или различни медикаменти, но истината е, че съществуват редица начини да се справите с проблема напълно сами. В тази статия vesti.bg са подготвили няколко техники, с които да опитате да се преборите с депресията.

Депресията е психично разстройство, при което активността на човек и неговият интерес към живота намаляват. В това състояние лимбичната система на мозъка работи по различен начин – тя отговаря за емоциите, паметта, съня и други процеси в тялото. Основните признаци на депресия включват чести и силни промени в настроението, загуба на чувство за удоволствие, неспособност за концентрация, нарушена памет, неспособност за вземане на решение, постоянно задаване на едни и същи въпроси, страх, тревожност, пристъпи на паника, агресия, хронично чувство на умора, летаргия, безсъние или обратно - постоянна сънливост, загуба на апетит, загуба на тегло, храносмилателни проблеми, намалено либидо, усещане за натиск, тежест в корема и гръдния кош, задух, различни вегетативни симптоми като повишено изпотяване, сухота в устата и други.

Ето как да действате:

Проследете вашите нужди

Обикновено в състояние на депресия не ви се прави нищо. Важно е да не пропуснете момента, в който желанието да направите нещо все пак се появи. Изведнъж усетихте, че искате да се разходите? Излезте навън. Чувствате нужда да разговаряте с приятелите си? Обадете им се. Ако имате желание просто да лежите на дивана, позволете си и това. Опитайте се да отложите натоварващите ангажименти и да си позволите да си починете без угризения на съвестта.

Занимавайте се със спорт

Това вече не е психология, а чиста физиология – по време на тренировка, независимо дали ни харесва или не, мозъкът произвежда ендорфини – хормони на щастието и радостта, чиито дефицит провокира депресивни състояния.

Премахнете разрушителните мисли

Депресията се характеризира с разрушителни мисли. Това са преценки, които възникват мимолетно и най-често не разчитат на конкретни факти (пр. „Никой не ме обича“, „Аз съм безполезен“, „Самотен съм“). Често човек не осъзнава тези мисли, но усеща емоциите, които възникват в резултат на тях. Важно е да се абстрахирате от подобни разсъждения, защото само влошават състоянието ви.

Творете

Арт терапията е цял раздел от психотерапията. Творчеството наистина помага за справянето с депресията. Всеки резултат от творческата работа повишава самочувствието.

Променете начина си на живот

Всеки ден се опитвайте да промените начина, по който мислите, възприемайте случващото се в положителна светлина. Не обвинявате за неуспехите си обстоятелства или други хора, намерете сили да се изправите пред истината. Повтаряйте си по-често: "Само аз съм отговорен за случилото се. Мога да променя всичко." Следващия път, когато се окажете в подобна ситуация, опитайте се да се държите различно.

*Ако имате самоубийствени мисли и/или чувство за безнадеждност, важно е да се консултирате с лекар. Ако тези мисли се увеличат, незабавно потърсете професионална помощ!


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ДУПНИЦА

    10 1 Отговор
    Депресията се бори с хубава храна, движение и много секс!

    Коментиран от #7

  • 2 Идън

    7 1 Отговор
    От депресията можете да се спасите само САМИ. Намерете нещо,което да ви доставя удоволствие и му се отдайте напълно- музика- четене- филми и т.н. Така това ще проработи на принципа ,,клин- клин избива- вторият остава,, .
  • 3 Соваж бейби

    10 1 Отговор
    Живеем в друго модерно време в който събитията се трансформират за часове. Хората стават все повече като роботи вечно бързаме за някъде, повечето мислят само за материалното,хората са пропити с негативна емоция душата не може да бъде лекувана с медикаменти и инжекции.Депресията се лекува по време на път контакт с природата чуваш вълните на океана ,мирис ,птиците около теб или в планина ,в гората... нищо общо с хотели пет звезди и лукс.Медитация лекува както емоциите, така и ума всичко е енергия и енергията никога не се губи, тя просто се трансформира от една форма в друга.
  • 4 сила

    3 3 Отговор
    трябва да се пие нон стоп.....ТАЙНАТА Е ДА НЕ ИЗТРЕЗНЯВАШ......тогава идва депресията
  • 5 Нахалната фалшива дърта

    1 1 Отговор
    Никога през, до сега не съм страдала от депресия, въпреки, че друг на място, щеше, но една шепа ДК, успяха да ме,, съсипят,,...!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 много точен

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "РАДИО ДУПНИЦА":

    коментар, само да добавя и добри приятели!
  • 8 Всичко описано е вярно,

    2 2 Отговор
    но е помощно средство! Депресията е много сериозно клинично заболяване и се лекува само с медикаменти от лекар-СПЕЦИАЛИСТ! "Трябва това, трябва онова" е забранено да се казва на човек с депресия! Заболяването е опасно, много подценявано и често смъртоносно! Затова подобни статии изключително ме дразнят, защото хората им вярват, докато не стане късно. При първата суицидна мисъл и/или подобна - на психиатър!

    Коментиран от #9

  • 9 Идън

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Всичко описано е вярно,":

    Депресията е състояние на психиката.