Last news in Fakti

7 Септември, 2022 21:00 2 138 16

Любимият човек до мен е с депресия. Как да му помогна?

  • депресия-
  • здраве-
  • психика-
  • психология-
  • психично здраве

В една връзка депресията може да е много натоварваща

Любимият човек до мен е с депресия. Как да му помогна? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Депресията, казва Стефани, е като черна дупка в стомаха, която ти изсмуква цялата енергия. "Понякога се чувствам така, сякаш съм облякла оловен гащеризон." Депресията я съпътства още от детството. Докато тя говори за това, годеникът ѝ Флориан внимателно я слуша. Той познава нейните проблеми. В началото е трябвало да се научи да се справя с болестта ѝ.

А подобно нещо никак не е леко за околните. "Разбира се, че ме натоварва", казва Флориан. Но междувременно той е съумял да стане по-силен психически, така че депресията на пратньорката му да не му се отразява зле и на него.

Когато се чувстваш виновен

Не всички обаче имат такъв късмет. Често пъти околните смятат, че носят отговорността за оздравяването на своя близък. Студия от 2018 година дори показва, че 73% от анкетираните развиват чувство за вина пред болните си партньори или роднини. Те очевидно смятат, че не правят достатъчно или че не познават достатъчно особеностите на болестта. Същото изследване сочи, че 84% от заболелите от депресия се изолират от всякакви социални контакти.

Симптомите на депресията са потиснато настроение, загуба на интереси и липса на мотивация, придружена от затруднения при взимането на решения. Всички те могат да се окажат огромно бреме за връзката между двама партньори. Нерядко се стига да раздяла, защото по време на депресия болните възприемат почти всичко около тях по съвсем различен, обикновено негативен начин. "Не бива в такъв момент да се взимат важни решения", казва психоложката от университетската клиника в Лайпциг Кристине Румел.

Тя съветва както болните, така и близките им да търсят професионална помощ. Според оценки на Световната здравна организация (СЗО), около 280 милиона души в света живеят с депресия. Въпреки това все още има безброй социални предразсъдъци. Много от страдащите не говорят за болестта, а само един на всеки четирима получава адекватно лечение.

Често пъти болните от депресия просто нямат около себе си човек, пред когото да излеят душата си, да се освободят от бремето на тежките мисли и грижите, да споделят усещането си за срам и вина. Същото се отнася обаче и до партньорите на хората с депресия. Често пъти те предпочитат да носят цялото това бреме мълчаливо, докато светът им не се срине окончателно. А тогава вече не са в състояние да помагат и на засегнатите от болестта.

На някои места в Германия се предлагат програми, в които се оказва помощ едновременно на хората с депресии, но и на техните близки - на онези, които се грижат и помагат.

"Не давайте съвети!"

Различните хора имат различни стратегии как да помагат на заболелите си близки. Флориан казва, че по принцип се опитва да избягва негативните емоции. В това отношение му помага неговата склонност към рационално мислене. "Често се опитвам да погледна на темата възможно най-прагматично, просто да бъда до годеницата ми и да ѝ помагам с каквото мога. Много хора изпитват в подобни ситуации нуждата да дават добри съвети. Така правех и аз в началото", казва той. "Но изречения като "Я се стегни!" не помагат на засегнатите. Болестта не им дава възможност в подобен момент да бъдат оптимисти. Затова най-важната помощ, която могат да окажат околните, е да проявяват разбиране и да се опитват да приемат насериозно чувствата и вълненията на хората с депресия."

Автор Силия Томс


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Имам косми в ушите

    10 11 Отговор
    Всички женки са невротички на разгонна почва.

    Коментиран от #15

  • 3 А у нас

    28 3 Отговор
    Моментално го обявяват за луд и даже не се и досещат, че те самите може да са виновни за състоянието, до което са го докарали. Мина ми през главата и само Господ ми помогна да се справя и да дам "свободно" на всички, които ми стопиха нервите. Бягайте далече от такива, на които си полезен само докато си здрав.
  • 4 Прати го

    4 9 Отговор
    на фронта на страната на руснаците.
  • 5 Бай ганьо

    12 13 Отговор
    Като мслък като имах депресия, като ми отвъртеше стария един шамар и минаваше на момента, ама сега си имаме лбгт джендър демокрация, няма мотика няма да гледаш животни детето каквото поиска трябва се тегли кредит за да му се купи само и само да ми се уйдиса
  • 6 кърт кобейн

    6 5 Отговор
    Ще му помогнеш със Пароксетин и Диазепам. Ха дай пет лева за консултацията! Иначе няма спасение от ,,Черното куче
  • 7 Хихи

    4 8 Отговор
    Със животински секс.

    Коментиран от #14

  • 8 Ром Бакарди

    6 9 Отговор
    Щом е вав депресия, той/тя не те убича и не е за теб. Ко толкоз има за убясняване- ако субектат има проблеми вав службата, ще сподели. Аку нещу гу мъчи сас руднините, аверите-пак ша кажи. Ако шора, начи мисли че е непалноценен и нищу ни става ут него. Туй ключат за депресията са крий вав присаствието на другия вав връзката/брака. Късно усъзнаване, чи с тоз/таз няма щастие, разбирателство, дуверие. Затуй ма слушайти: избирайти свободата пред това да стоити вав веригите на обещанията или фалшивата лубов. Да са уважаваш не е като да изпалняваш нечии желания, и душата си иска храната, не само сърцето.
  • 9 Исторически парк

    9 13 Отговор
    Като нямате цел в живота и сте обречени на едно безмислено съществуване така ще е ;)
  • 10 Тука много психолози

    2 11 Отговор
    Ясно и точно.Я вземете с любимият чове се намерете едно убаво,пък после не му мислете.Повтарвте рецептата 24/7,и сичко е наред.съвет от д-р Патков
  • 11 Мисъл на денят

    5 7 Отговор
    У...й оправя,У...й разваля....

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Факт

    5 6 Отговор
    Като влезнах в казармата преди много години аз и наборите изпаднахме в депресия.На втория ден вече заспивах прав а след две години не депресия ами и холера да ме хванеше нямаше да ми подейства.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.