Last news in Fakti

30 Декември, 2022 14:57 2 547 12

Виена се приготвя за едно от най-грандиозните новогодишни празненства в Европа

  • виена-
  • австрия-
  • нова година-
  • празненство-
  • купон-
  • нощ-
  • парти

Очаква се австрийската столица да посрещне близо 800 000 души в новогодишната нощ

Виена се приготвя за едно от най-грандиозните новогодишни празненства в Европа - 1
Снимка: Shutterstock

"Новогодишната пътека" във Виена - посрещането на настъпващата година на открито, се провежда отново за първи път след двегодишно прекъсване заради пандемията, съобщи за БТА Бюрото за международни връзки на Община Виена в София.

Това е и 31-вото издание на популярното събитие, което се проведе за последно през 2019 г. и е едно от най-големите новогодишни празненства в Европа.

Около 800 000 души от цял свят се очаква да се съберат на шест места в центъра на Виена. Наред с многобройните гастрономически специалитети, почитателите на всякакъв вид музика ще могат да се насладят на поп, рок, соул, хаус и валсове по маршрут с дължина около километър и половина.

Програмата започва в 14:00 часа на 31 декември и продължава до два часа след полунощ. Освен музикални изпълнения на живо, жителите на Виена и гостите на града ще бъдат забавлявани на живо от диджеи, а за децата има подготвени специални следобедни програми.

С особена популярност сред местните жители и гостите на града се ползва т.нар. "класическа отсечка" на централната улица "Грабен". Всяка година в ранните следобедни часове на 31 декември училищата за танци предлагат там безплатни курсове за валс и превръщат това място в огромна бална зала на открито. Традиционно в полунощ се танцува виенски валс под звуците на "На хубавия син Дунав" на Щраус, а прочутият часовник Пумерин на катедралата бие в полунощ. Часовникът звъни само за специални поводи, а звънът се излъчва от радио и телевизионни станции заедно с Дунавския валс на Щраус.

В последната нощ от годината Виена отново е подготвила десетки изложби, концерти, опери и оперети. Както всяка година, и този път в новогодишната нощ на сцената на Виенската Щатсопера ще се играе "Прилепът" от Йохан Щраус, а първият ден от Новата година започва с прочутия концерт на Виенската филхармония от 12:15 ч., който ще се предава на живо на огромен екран на площада пред катедралата "Св. Стефан".

Фойерверки, които бяха част от новогодишната нощ в австрийската столица за първи път през 2012 г., тази година няма да има. Виена се отказва от тях, като една от причините е, че шумът, който се предизвиква от пиротехниката, стресира животните. Освен това фойерверките разрушават озоновия слой и замърсяват с отровни вещества и отпадъци, които остават в природата около нас и влияят на качеството на въздуха в даденото място.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    16 3 Отговор
    Е как така? Нали трябваше да стоят на студено и тъмно без руски газ ! Не може да е истина !
  • 2 Европеец

    13 3 Отговор
    Изядох си хамстера от глад.Умирам от студ.Гнева на другаря Путин ни застигна.Това е фалшива новина.Загиваме.
  • 3 Русофил

    10 5 Отговор
    Ние мислехме, че са без газ, то било без фойерверки. Така е по руските телевизии.
  • 4 рОснака

    6 8 Отговор
    Русофилите пак в шок и истерия
  • 5 Гейчо

    9 0 Отговор
    Аз пък имам ракийка и туршийка
  • 6 Хихихи..

    4 9 Отговор
    Милите русофобчета..и една светеща крушка ги довежда до екстаз..
  • 7 А пък София

    13 0 Отговор
    новогодишно е потънала в мрак и мръсотия...

    Коментиран от #8

  • 8 Русофил

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "А пък София":

    Ела в Ростов да видиш какво се казва мръсотия.

    Коментиран от #11

  • 9 оФчара

    6 2 Отговор
    В Киев пък не са спирали новогодишните фоерверки.
  • 10 Гост

    14 3 Отговор
    Австрия още купува руска газ.
  • 11 За какво ми е

    1 6 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    да ходя в Ростов, аз съм горд член на Европейския съюз и меря с европейски аршин. Ала стана ясно, че дума дупка не прави - обещанията също. Иначе се равняваме с европейските столици - няма да има фоейверки заради домашните любимци и др. причини. Първо ще ни отнемат радостта от живота, а после сами ще се откажем от изискванията към него. Из ще си позволя да заимствам - това е лично мнение, което може да не съвпада с политиката на Факти и те могат да се разграничат от него без да премахнат този коментар. У тях и хляба и ножа и сиренето.
  • 12 От Виена

    1 0 Отговор
    В новогодишната нощ цяла Виена беше във фойерверки.