Last news in Fakti

21 Април, 2023 14:45 821 2

Наблюдаваме максимума на метеорния поток Лириди рано сутринта в неделя

  • метеоритен поток-
  • лириди-
  • неделя

При много добри условия за наблюдения ще могат да се наброят около 18 метеора за час

Наблюдаваме максимума на метеорния поток Лириди рано сутринта в неделя - 1
Снимка: Shutterstock

Всяка година в края на април метеорният поток Лириди слага край на "метеорната суша", характерна за периода от януари до средата на месец април, съобщи сайтът Ъртскай.

Тази година максимумът на метеорния поток Лириди за 2023 г. ще бъде на 23 април около 04 ч. българско време, когато при много добри условия за наблюдения ще могат да се наброят около 18 метеора за час, каза по този повод за БТА физикът Пенчо Маркишки.

По принцип потокът може да се наблюдава след 22 ч., когато неговият радиант в съзвездието Лира се издига над североизточния хоризонт, а към края на нощта той е вече високо в небето, уточни специалистът. Той е физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“ и автор на справочника "Гид на любителя астроном". Книжката се издава вече пет години от катедра "Астрономия" и съдържа информация за по-забележителни астрономически явления през годината.

"Тази година ще имаме благоприятното условие, че максимумът на потока ще настъпи към края на нощта, когато радиантът вече ще бъде високо. В нощта на 22 срещу 23 април (събота срещу неделя) Луната няма да затруднява наблюденията. Тя ще залезе в 23:12 ч. за София с 8% осветен диск – като тънък сърп. На 23 април Слънцето ще изгрее в 06:33 ч. за София и визуални наблюдения ще са възможни до около 05:20 ч.", каза Маркишки.

Метеорният поток Лириди е активен от около 16 до 25 април. Родителското му тяло е дългопериодичната комета C/1861 G1 (Thatcher) /Тачър/, имаща период 415 г. За последен път тази комета е преминала през своя перихелия на 3 юни 1861 г., припомни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Възхитен

    1 0 Отговор
    Благодаря на автора!
    Ще се възползвам, а и намерих решение за литература за любител астроном.
    Нищо не може да се сравни със звздното небе, но го виждат само хората, които могат да погледнат нагоре!
    Останалите нямат дух за такова нещо
  • 2 ристю

    0 0 Отговор
    Няма да го наблюдаваме,защото ще има облаци и ще вали дъжд.