Last news in Fakti

3 Януари, 2024 16:15 1 481 4

Дъжд от падащи звезди ни чака тази нощ (ВИДЕО)

  • падащи звезди-
  • метеоритен дъжд-
  • метеоритен поток-
  • квадрантиди

Метеорният поток „Квадрантидни" ще достигне своя пик в нощта на 3 срещу 4 януари

Дъжд от падащи звезди ни чака тази нощ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Първите дни на новата 2024 г. започват с истинско небесно шоу. Метеорният поток „Квадрантидни" ще достигне своя пик в нощта на 3 срещу 4 януари. Над 110 падащи звезди на час ще обсипят небето. Явлението ще се вижда най-ясно от Обединеното кралство, съобщава NOVA.

"Квадрантидите" продължава от 28 декември до 12 януари и е сред най-силните и постоянни метеорни потоци за цялата година.

Метеорите са парчета отломки от комети и астероиди, които навлизат в земната атмосфера със зашеметяваща скорост до 43 мили в секунда. След като попаднат в атмосферата, те се изпаряват и така се образуват светлинни ивици.

Все още не е известно откъде идва звездният поток "Квадрантиди". Някои учени предполагат, че метеорите са от астероид, наречен 2003 EH1, а други твърдят, че са от кометата 96P/Machholz.

Метеорният дъжд носи името на вече несъществуващото съзвездие „Квадранс Муралис“, в северния край на съзвездието "Воловар", недалеч от Голямата мечка.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йо хо хо

    9 0 Отговор
    Турист влиза в България :
    - Тук вдясно ли карате, като в Европа или вляво, като в Англия?
    - Ами зависи къде не е разкопано...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Който е чел

    0 0 Отговор
    "Денят на трифидите",не поглежда падащи звезди!
  • 4 Апофис

    0 0 Отговор
    Нали камъни щяха да падат, астероиди.