Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 15:45 937 1

Дъжд от падащи звезди: Геминиди и Урсиди ще достигнат своя пик през декември

  • падащи звезди-
  • метеоритен поток-
  • геминиди-
  • урсиди-
  • декември

Астрономите очакват до 150 "падащи звезди" на час

Дъжд от падащи звезди: Геминиди и Урсиди ще достигнат своя пик през декември - 1
Снимка: Shutterstock

Метеорните потоци Геминиди и Урсиди ще достигнат своя пик през нощта на 13-14 декември и на 21-22 декември, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на Московския планетариум.

Геминидите е сред най-мощните годишни метеорни потоци. Тази година максималната му активност ще бъде в нощта на 13-14 декември. Астрономите очакват до 150 "падащи звезди" на час.

"Метеорите на Геминидите са бели и ярки и могат да падат много често. Потокът не лети към Земята, а я настига, затова скоростта на метеорите е ниска, около 35 км/сек", уточняват от планетариума.

Областта от небето, от която изглежда, че долитат метеорите (т.нар. радиант на потока), се намира в съзвездието Близнаци. Източникът е обектът 3200 Фаетон, който учените характеризират като нещо средно между астероид и комета, отбелязва ТАСС.

Метеоритният поток Урсиди ще достигне максималната си мощност през най-дългата нощ в годината - от 21 до 22 декември, когато настъпва зимното слънцестоене. Според прогнозите жителите на Земята ще могат да видят в небето до 10 "падащи звезди" на час.

Радиантът им се намира в съзвездието Малка мечка. Потокът води началото си от кометата 8Р/Тътъл.

"Урсидите могат да се наблюдават само в Северното полукълбо. Потокът по отношение на скоростта на преминаване на метеоритите е много подобен на Геминидите, но по своята яркост и честота - много по-слаб. Скоростта на метеорите Урсиди е около 32 км/сек", уточняват в Московския планетариум, предава БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соваж бейби

    0 1 Отговор
    Благодаря на Божидарка за информацията ще си отбележа !
    И за 9 ноември 2023 сутринта, сближаване между Луната и Венера.Виждаше се прекрасно още от рано сутрин ,нямах време да снимам приготвях малкия за у-ще а от после но по светло, даже успях да хвана и дъга жалко че Венера с телефона нямаше видомост заради облаците но пак направих видео и помолих учителката да покаже на децата и разкаже не знаеше ,до обяд имаше видимост.Та двойно благодаря и да не обръща внимание на глупави коментари по темата които бяха.