Last news in Fakti

21 Юни, 2023 15:45 1 078 3

Хиляди посрещнаха лятното слънцестоене край Стоунхендж (ВИДЕО)

  • стоунхендж-
  • лятно слънцестоене-
  • изгрев-
  • англия

Те останаха около паметника цяла нощ, за да посрещнат най-дългия ден в Северното полукълбо

Хиляди посрещнаха лятното слънцестоене край Стоунхендж (ВИДЕО) - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Друиди, хипита, костюмирани вещици и магьосници, местни жители и туристи се събраха край Стоунхендж в Южна Англия, за да посрещнат изгрева на Слънцето и да се забавляват заедно, съобщи Асошиейтед прес.

Те останаха около паметника цяла нощ, за да посрещнат най-дългия ден в Северното полукълбо.

В цяла Великобритания цари оптимизъм, тъй като лятото започва официално. Неслучайно в сряда отваря врати и близкият фестивал Гластънбъри, едно от най-големите музикални събития в света. Предполага се, че и Стоунхендж, и Гластънбъри са разположени на лей линии – положителни и отрицателни енергийни линии, които се движат по земната повърхност.

За хилядите хора, които се отправят на поклонение към Стоунхендж, на около 128 км югозападно от Лондон, това е нещо повече от очакване на Елтън Джон в Гластънбъри или на няколко бири на слънце, пише БТА. За друидите, съвременни спиритуалисти, свързани с древния келтски религиозен орден, Стоунхендж има многовековно значение. Те изпълняват ритуали на разсъмване за слънцестоенето в традиционните си бели одежди. Всичко това е свързано с цикъла на живота, смъртта и прераждането.

Само през тази нощ на поклонниците е позволено да останат вътре в каменния кръг. Други пеят или свирят на акустични китари. Алкохолът е забранен, както и озвучаването.

Стоунхендж е символ на британската култура и история и продължава да бъде една от най-големите туристически атракции в страната. Това е един от най-известните праисторически паметници в света, признат за световно културно наследство. Изграден е на няколко етапа преди 5000 години, като уникалният каменен кръг е издигнат през късния неолит около 2500 г. пр. н. е. Известно е, че някои от камъните, т.нар. сини камъни, идват от хълмовете Пресели в Югозападен Уелс, на близо 240 км, но произходът на други остава загадка.

Предназначението на Стоунхендж не е уточнено. Има теории, че там са короновали датски крале, че това е било светилище на друиди, култов център за лечение или астрономически „калкулатор“ за предсказване на затъмнения и слънчеви събития. Най-общоприетото тълкуване е, че това е праисторическо светилище, съобразено с движението на Слънцето. Камъните съвпадат идеално с посоката на Слънцето както при лятното, така и при зимното слънцестоене. По време на лятното слънцестоене Слънцето изгрява зад Камъка на петата в североизточната част на хоризонта и първите му лъчи засияват в сърцето на каменния кръг. Когато небето е ясно, тези лъчи са триумфален спектакъл.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оценка

    2 0 Отговор
    В цяла Великобритания имало вещици и магьосници. И за каква християнска вяра идеше реч преди 2 седмици там?!

    Коментиран от #2

  • 2 Моля?

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "оценка":

    Англо-сакси и католици (християни)?! Тия не вярват и на себе си, особено около 3 часа сутринта, излизащи мъртво пияни от пъбовете и къртищи на тротоара. Събрали 5 камъка в кръг и лъжат света, колко древни били.
  • 3 Верваме

    0 0 Отговор
    даже и крана е на хиляди години