Last news in Fakti

27 Юни, 2023 17:15 1 591 1

Учени откриха рядък вид палма, която цъфти под земята (СНИМКИ)

  • палма-
  • рядък вид-
  • под земята-
  • ботаника-
  • остров борнео

Палмата вирее из първичните тропически гори на Западен Борнео

Учени откриха рядък вид палма, която цъфти под земята (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи откриха рядък вид палма, която цъфти под земята, съобщи ДПА.

Експерти от Кралската ботаническа градина в Кю нарекоха новооткритото растение Pinanga subterranea, което идва от латинската дума за „подземен“.

Растението е добре познато за местните жители на тропическия остров Борнео в Югоизточна Азия, които ядат неговите яркочервени, сладки и сочни плодове. Досега обаче то беше останало незабелязано от учените, които към днешна дата са описали около 300 различни вида палми на острова.

„Изучавам палми от 30 години и съм изумен как продължават да ни изненадват“, каза Уилям Бейкър, старши изследовател в Кралската ботаническа градина в Кю. „Тази неочаквана находка поставя много повече въпроси, отколкото дава отговори. Какво представлява опрашването на палмата? Как опрашителите намират цветовете под земята?“

Видът Pinanga subterranea е най-новото попълнение към семейството на откритите досега 2500 вида палми. Учените са установили, че до половината от тези растения може да са застрашени от изчезване.

Палмата вирее из първичните тропически гори на Западен Борнео, като пресича и държавните граници от Саравак в Малайзия до Калимантан в Индонезия.

Въпреки че е добре позната на местното население на Борнео, тази палма досега беше напълно пренебрегната от научната общност – това подчертава необходимостта от по-усиленото сътрудничество с местните жители.

Първоначално изследователите са разбрали за растението от съавтора на новото изследване – малайзийския ботаник Пол Чай, който намира палмата за първи път през 1997 г.

Без подсказката на нашия малайзийски колега д-р Пол Чай, вероятно щяхме да сбъркаме този вълнуващ нов вид с някой незабележим палмов разсад и щяхме да го подминем“, каза Бенедикт Кунхаузър от Кралската ботаническа градина в Кю. „Вместо това, ние описахме по научен начин невероятно рядък случай на геофлория (подземно цъфтене) и първия известен пример от този вид в цялото палмово семейство. Това наистина е откритие, което се прави веднъж в живота.“

Повечето цъфтящи растения са еволюирали, така че да разгръщат своите цветове и плодове над земята, което улеснява опрашването и разпръскването на семената. Въпреки това обаче има малка подгрупа от растения, която може да цъфти и да има плодове под земята – сега това се наблюдава при 171 вида от 89 рода и 33 семейства растения.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 банкянска циганка

    2 0 Отговор
    скоро и аз там ще цъфтя