Last news in Fakti

12 Юли, 2023 15:28 6 624 40

От какви змии трябва да се пазим в България?

  • змии-
  • змия-
  • смок-
  • видове-
  • усойница-
  • пепелянка-
  • българия-
  • влечуги

Специалист обясни какво да правим, ако се сблъскаме със змия

От какви змии трябва да се пазим в България? - 1
Снимка: Shutterstock

Няма нито един вид змия в България, която би нападнала без причина, а страхът от змиите се преодолява с познания за тях. Това каза в интервю херпетологът Георги Кръстев, докторант в Институт за биологични екосистеми и изследвания към БАН, цитиран от БАН.

Човекът навлиза все повече в естествената за змиите среда, допълни Кръстев. По думите му разрастването на населените места е причината хората все по-често да се срещат със змии.

Започваме да ги виждаме все по-често, защото градът отеснява, а площите за змиите намаляват. За да няма змии в дворовете на имотите, трябва да има добра поддръжка – окосена трева, разчистване на натрупани камъни, тухли или боклуци, липса на гризачи.

Да не се убиват змиите, призова още Кръстев и посъветва хората, които срещнат змия, да ѝ дадат възможност да избяга.

Появяват ли се все по-често змиите

Змиите "не влизат" сега в селата и градовете, те винаги са били там, но хората изграждат населените си места в естествената за змиите среда, каза Кръстев.

Змиите оцеляват в зелените площи между сградите, когато започне поредното строителство на сграда, и стават част от градската и селската фауна, каквито са птиците и гризачите. Змията, както и всички останали животи, които се срещат в градска среда, се адаптира към присъствието на хората. Поведението на змиите става малко по-различно, отколкото е в дивата среда, което означава, че змията, когато види човек, няма да се втурне веднага да се скрие.

Тя е приела, че хората, които се разхождат в парка, например, и са близо до нея, не са заплаха и затова продължава да си стои необезпокоявана на алеята. Цялостното поведение на змиите зависи от температурата на околната среда. Те имат нужда от топли зони и когато се намали количеството на камъни или дървета, където да се нагряват, започват да използват алеите.

Често срещаните змии

В повечето случаи хората виждат представители на смоците, които са напълно безобидни, допълни Кръстев. В София и на територията на Софийското поле случаите на среща с пепелянка са много редки, като повечето от тях са били нечий домашен любимец, пуснат в градинка или парк.

Пепелянки може да се срещнат в Петрич, Сандански, Варна, Стара Загора, Пловдив, Бургас, тъй като са на по-ниска надморска височина и климатът предразполага към чести срещи с пепелянки. Усойници се срещат по високите части на планините, посочи още Кръстев.

Змиите нямат слух

Змиите нямат слух, те усещат вибрациите по земята. Влечугото има силно обоняние, както и различни видове рецептори. Най-силният рецептор на змията е раздвоеният ѝ език, с чиято помощ тя се ориентира. Езикът е раздвоен с цел по-голяма площ, по която да полепнат повече молекули, като ѝ служи и за ориентир за близка миризма – на храна или на опасност.

При добри условия змиите се появят още в края на януари

Змиите изпълзяват от леговищата си, когато има добри метеорологични условия, допълни Кръстев. Няма фиксиран месец, достатъчно е времето да е топло. Възможно е в Южна България първата им поява да е още в края на януари или началото на февруари. Ако зимата е била по-продължителна, може да се появят в края на март или в началото на април.

Всичките физиологични процеси при змиите се извършват в зависимост от температурата на околната среда, като по този начин се определя и тяхното поведение.

Когато змията се е нахранила, трябва да излезе на открито, да се напече на слънце, тъй като това допринася и улеснява храносмилането. Същото е поведението на змията, когато е бременна – за да поддържа инкубацията на яйцата в себе си и тяхното развитие до момента на снасянето, тя търси по-топли места, обясни специалистът. Затова и в началото на лятото поведението на женските змии е по-различно от поведението на мъжките.

Скупчване на змии

Змиите се скупчват през ранната пролет, когато излизат от зимовищата си. Това се места, на които има струпване на камъни или в старо дърво с кух дънер. Скупчват се, защото им трябва време за адаптация, за събиране на енергия, за смяна на кожата, и чак след това тръгват към различни места из региона, за да се хранят. Такова скупчване се наблюдава и през есента, когато те се събират отново, за да влязат в зимовището си.

Какво привлича змията в дворовете

В дворовете има по-голяма концентрация на гризачи, отколкото в естествената среда, както и много възможности за укрития на змията – нахвърляни камъни, струпани тухли, боклуци. Всичко това привлича змиите. Някои видове змии са привлечени и от отглежданите в дворовете кокошки и пъдпъдъци.

Нито една змия сама няма да дойде до човека с цел да го нападне или да го преследва. Ако змията прояви агресивно поведение, това означава, че не ѝ е била дадена възможност да избяга. Когато човек притисне, настъпи или някак причини болка на змията, тя ще се защити – ще започне да съска и да хапе. При поява на змия е най-добре да я заобиколим или да ѝ дадем възможност да се оттегли.

Ако няма такава възможност, трябва с пръчка или нещо подходящо да я избутаме настрани – тя ще пропълзи и ще се скрие. За змията ние сме огромни, страшни и плашещи, и първото, което тя ще предприеме, е да се скрие от нас.

Таралеж и змия

Таралежите са всеядни и освен охлюви, дребни насекоми и дребни гръбначни животни, ядат и змии. Таралежът не преследва змията, както една котка би преследвала мишка. Той се движи много бавно и така успява да я доближи. Змиите не са основна храна на таралежа, но когато таралежът я надуши, развива такава скорост, че успява да я сграбчи за главата и да я убие. Хората не трябва да възприемат таралежа като защита от змии, освен това той не може да изяде всички змии по дворовете.

Как да се пропъдят змиите от дворовете

Дворът трябва да е чист и подреден, а много малко дворове са такива. Най-общо, за да не се появяват змии, тревата трябва да е окосена, да няма натрупани боклуци, да не се допуска поява на гризачи, да няма много органични отпадъци, а зърнените запаси да се съхраняват надеждно.

Ако покрай зида или оградата на двора е влажно или мокро и има висока растителност, няма да има пепелянки, защото те не харесват такава среда. Смоците обаче не обичат сухо и напечено място, така че колкото е по-окосена тревата и напечен района, толкова е по-малка вероятността да се появи смок. Те обичат влажни места. По думите му прогонването на змии с химически препарати или със звук има краткотраен ефект.

Най-добрият вариант за човека, за да няма проблем със змиите, е да ги приеме, но това е нещо, което хората най-егоистично отказват да правят.

Страхът се бори с познания, а повечето ни страхове са плод на безпочвени легенди и митове, каза още Кръстев.

Ухапване от змия

Вероятността човек да не разбере, че е ухапан от змия, е минимална. При ухапване от пепелянка винаги има следа от една или две дупки, като задължително мястото на ухапването силно се подува, а кръвта там се съсирва и почернява. Подобен е резултатът и след ухапване от усойница. При ухапване от смок се виждат 10-15 дупчици, приличащи на убождане от трън, под формата на устата на змията и няма как да се сбърка с ужилване.

"Водни" змии

"Водните" змии не хапят. Те са най-често срещаните в страната. Ако "водната" змия бъде хваната и притеснена, много успешно се прави на умряла. Ако това не ѝ помогне, хвърля много силна и неприятна миризлива течност, която би отказала всеки хищник или човек да се занимава с нея.

Хората наричат змиите "водни“, защото най-често ги срещат около или във вода. Тези змии влизат във водата, за да се хранят с риби или жаби, но зимуват и снасят яйцата си на сушата и прекарват по-голяма част от времето на сушата.

"Водната“ змия не хапе нито на сушата, нито във водата. В България се срещат два вида "водни“ змии – сива и жълтоуха. Сивата "водна“ змия дори навлиза в морската вода и се харни с морска риба, но тъй като някои индивиди са черни, хората ги наричат "черна мамба“.

Не убивайте змии, призова херпетологът

Змиите са точно толкова живи същества, колкото и катеричката, врабчето и всички останали животни. Ако в нечий двор влезе котка и изяде пиленцата, и човек я убие, хората го наричат "чудовище“, но ако в случая е намесена змия и тя бъде убита, ще го нарекат "герой“. Не убивайте змиите, не само защото са защитени от закона, а защото са живи същества, призова Кръстев.

Противозмийски серум

От Министерството на здравеопазването казаха за БТА, че единственият противозмийски серум, разпространяван на територията на България, е Snake Venom Antiserum Bul Bio, solution for injection 100 AE/ amp. х 1 (INN Viper venom antiserum), който се произвежда от "Бул Био - НЦЗПБ“ ЕООД. В момента дружеството разполага с 1005 дози за вътрешния пазар и 1711 дози за износ.

Средногодишно от "Бул Био - НЦЗПБ“ ЕООД се купуват 700 - 1000 дози за здравните заведения в България с цел поддържане на наличностите. Годишно се произвеждат между 1400 и 3000 дози, като приоритетно се задоволяват нуждите на страната. За чужбина, за година назад, са изнесени 715 дози от серума.

Болниците със структури по спешна медицина и центровете за спешна медицинска помощ са задължени да поддържат наличност от противозмийски серум.

Серумът може да бъде закупен и от аптека, след представяне на рецепта.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    21 5 Отговор
    Най вече от тези с които си лягаме
  • 2 Минго

    17 11 Отговор
    Да убиеш змия е съвсем естествена реакция на генетично ниво. Коварството на отровата е най-мразеното от всички заплахи.

    Коментиран от #5

  • 3 От всякакви

    35 5 Отговор
    Тъщи, снахи, свекърви. Тия са отровните. Зетьове и тъстове са в друга категория. Те са в раздел неотровни. Пият като смоци.
  • 4 Сила

    29 5 Отговор
    От ДУЛОВСКАТА ОЧИЛАРКА....... хапе, плюе отрова и напада в гръб
  • 5 Ко рече?

    10 16 Отговор

    До коментар #2 от "Минго":

    Всички видове змии в България са защитени видове и да убиеш змия не е естествена реакция, а наказуема от закона.

    Коментиран от #9, #16

  • 6 Без да се чете глупостите

    11 5 Отговор
    Отговорът на заглавието е - от никакви. В България няма смъртоносни отровни змии. Пепелянка може да предизвика треска и да почине човек без имунитет, колкото и от вирус и от ковид

    Коментиран от #33

  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    11 3 Отговор
    Езикът на змията е раздвоен, заради стерео обоняние, подобно на стерео зрение и стерео слух. Всяко от двете връхчета на езика усеща изключително малката разлика в миризмите и така змията разбира от къде идва миризмата.
  • 8 РИТОРИЧНО🤔

    19 3 Отговор
    АКО СЕ ПРЕМЕСТЯТ
    КАМЪНИТЕ ОТ
    ТРИЪГАЛНИКА НА ВЛАСТТА
    КАКВО ЛИ ЩЕ....ИЗПЪЛЗИ...!?!?....
  • 9 Минго

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ко рече?":

    Дали можеш да селектираш "естествена генетична реакция" от закон измислен от обществени социални нагласи? Аз нямам намерение нито да търся змии, нито да ги ловя, нито да ги ВИЖДАМ. Но ако се налага ще се предпазя въпреки закона, който за да се приложи трябва да има КАТЕГОРИЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА.

    Коментиран от #11

  • 10 Тексас

    16 1 Отговор
    Това на снимката е гърмящя змия която не вирее по нашите земи! Живее във САЩ т.нар.Ратълснейк силно отровна и коварна змия!

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 12345

    9 1 Отговор
    Напада когато не я видиш и я настъпиш.
  • 13 Така така

    7 1 Отговор
    Най вече от двукраките
  • 14 Така така

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Тексас":

    По братски може и да ни разведят нали се грижат за съюзниците

    Коментиран от #17

  • 15 Соваж бейби

    7 8 Отговор
    Да не ви налазиха повече от нормалното змии това лято че има статия ,заедно с интелигентни комари вампир?Който живее в къща да си вземе котка и съседите ,таралежи даже совичката ми още малка и тя уби една змия.Да ми е жива и здрава в гръб нещастницата само чух яко съскане от совата я накълва ,на котарака му намалих дажбите с храна онзи си правеше слънчеви бани през това врвме.Не знам дали има отрова която да трепе само змии да не е вредна за други животни,най голямата ми фобия.Змиите изобщо не трябва да ги има на Земята!

    Коментиран от #29

  • 16 Соваж бейби

    6 11 Отговор

    До коментар #5 от "Ко рече?":

    Да ти пратя едно ремарке или Тир да си ги пуснеш в двора ,друго няма ли какво да защитаваш ами змии?Пази Боже ти ухапе детето?Смърт до последната змия !

    Коментиран от #18, #24

  • 17 Тексас

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Така така":

    Във реките на САЩ се среща и подвид наречен воден мокасин подвид на отровницата!
  • 18 херпетолог

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "Соваж бейби":

    Какво се обаждаш като не разбираш от змий?

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Госあ

    8 1 Отговор
    Един познат спелеолог ми разказа как се мушнал в некъв перспективен тесняк на една пещера на Витоша и лазейки напред в тясното пространство се озовал фейс то фейс с едно кълбо пепелянки 😅 Тесняк означава много тесен скален процеп, където се набиваш и опитваш с техника и всевъзможни извивки на тялото да минеш, така че в случая фейс то фейс е буквален 😂 Добре че са били в летаргия, а и той е успял да даде назаден

    Коментиран от #22

  • 21 Роза

    11 3 Отговор
    Змиите не трябва да се унищожават,защото от тяхната отрова се правят лекарства.Има поверие,че в телата на някои змии са се вселили душите на умрели хора.Китайците и арабите ги смятат за символ на мъдрост.Въобще в големите градове змиите не са проблем.Те са защитен вид и щом природата ги е създала,значи тяхното съществуване има смисъл!

    Коментиран от #25

  • 22 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Проблема не е в змиите, а в твоя познат. Той е отишъл в техния дом, не те в неговия.
  • 23 До херпетолог

    6 0 Отговор
    Хахахахах. Бе как успя да напишеш "херпетолог". Сигурно Един змиЙ ти е помогнал.

    Коментиран от #28

  • 24 Ко рече?

    8 5 Отговор

    До коментар #16 от "Соваж бейби":

    Определено броят на идиотите нараства значително по-бързо от броят на змиите! Да си имаш змия в двора означава, че няма да си имаш мишки и други дребни твари, особено ако змията е смок мишкар, който е безобиден за хора. Що се отнася до отровниците, те никога не хапят без причина.

    Коментиран от #26

  • 25 Соваж бейби

    0 4 Отговор

    До коментар #21 от "Роза":

    До някъде съм съгластна но не всички владеем Cobra Kai малко подробност има в филма с Джеки Чан в Karate Kid 2010.В Индия ги карат да танцуват ама в Европа е друго освен да наложат като задължителен материал Тибецката наука и дисциплина ама на дали .Има десетки починали и ухапани всяка година.Да се отглеждат във ферми без да пречат на хората или да на адаптират ,може пък някоя ваксина не знам да няма смъртни случаи.
  • 26 Соваж бейби

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ко рече?":

    А мерси змия не ща имам фобия ти спонех,а тука лятото си има доста,гнусни са е те това е сатанатата много вещици също ги ползват ,имам си куп охрана ти споменах в горния ми коментар без змии.Сега мечтая за бухал и орел новата ми мания птиците ,без да ги вързвам само да ги храня и компания .Надявам се совата да не ме напусне от бебе я гледам беше сляпа още пускам я да се разхожда в двора вечер я прибирам ,не познава птичите закони
  • 27 ганю

    1 3 Отговор
    Който спи със змии да му мисли
    ама отровата от пепелянка и усойница са идеални за тъщи
    ама дали ще подейства не знам ако е тъщата по отровна а?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Идън

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Соваж бейби":

    Преди години имах много красив котарак. Един ден точно пред входа станах свидетел на битка между него и змия- беше ужасно и най- интересното беше,че му нямаше нищо въпреки ухапванията на змията и раните. Може би змийската отрова не им действа. Друг път б изпращах приятелка и нали съм си по чистотата хванах змията с ръка и я хвърлих- защото я помислих за сух клон- След това я убихме с приятелката и добре, че беше тя. Направо се вцепених от страх и не знаех как да реагирам след като,, клонът,, започна да се извива...

    Коментиран от #30, #31

  • 30 Кънчев

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Идън":

    коя ти беше приятелката бе гуджо?
  • 31 Соваж бейби

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Идън":

    Въх да си жива и здрава и лятото очите широко отворни с готовност .Няма страшно за котките моя ги носи като трофей хапи ги докато умре, също както мшките.Совата пък е жива аларма не подозирах че е толкова интелигентно животно и съска самият звук който издава няма как да не се обърнеш.А в България я свързват птицата с близка смърт на някой що за простотия .Лятото затваряй вх.врата за по сигурно и комарници на прозорците .Това лято е както никога чак в таблото на колата една змия се заклещи и видях главата между климатика без малко в движение да скоча ,ходихме да я вадят,по улицата карам моя да ги убива не да заобикаля с колата.Сигурно са пръскали пак нещо ,дори и през ковида нямаше толкова по улиците а сега всичко ври и кипи на вън,модерни змии.

    Коментиран от #34

  • 32 ПРИПОМНЯНЕ

    4 3 Отговор
    14 (H)И рече Господ Бог на змията: загдето си сторила това, проклета да си между всички животни и всички полски зверове; ти ще се влачиш по корема си и ще ядеш прах през всички дни на живота си;

    15 (I)и ще всея вражда между тебе и жената, и между твоето семе и нейното семе; то ще те поразява в главата, а ти ще го жилиш в петата.
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Без да се чете глупостите":

    Интересно, колко са умрелите в България от ухапвания на змия през този век, защото аз не знам за нито един случай?
  • 34 Идън

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Соваж бейби":

    На Благовец има традиция да се обикаля двора и да се дрънка с железна пръчка по желязо против змии- по- точно привечер преди Благовещение. От тогава го правя това тряскане всяка година и не съм виждала такава гадинка. Четох, че змиите бягат от миризмата на нафталин- но къде да намеря нафталин- не знам дали се продава това нещо все още или е спряно от производство. А на совата не и ли казват кукумявка- едно и също ли е...

    Коментиран от #35, #37

  • 35 Соваж бейби

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Идън":

    трябва да потърся и аз нафталин или нещо подобно,мерси.Това ми прави впечатление че минават коли,пускам силно музика на терасата,малкия вика има в повече тази година.Същото кукумявка след земетресението го намерихме бебе другите починаха .Днеска даже и качих ново видео в pinterest ако имаш я виж Ivelina Doncheva
    ми е ника с котката ми за профилна снимка.След Хари Потър хората масово са започнали да търсят сови сайта ври от видеа със сови имам и в любими някой,оказва се че има най много снимки на сови отколкото кучета и котки за дом.любимци
  • 36 Сблъсък със змия

    8 0 Отговор
    Ако се "сблъскате със змия", то тя най-вероятно е написувана на стената, а вие най-вероятно не гледате къде вървите, докато си ровите в телефона.
  • 37 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Идън":

    Совата и кукумявката са различни. Има и полярна сова - чисто бяла. Виж "Совоподобни" в Уикипедия, много видове са.
  • 38 Фал Лос

    3 5 Отговор
    Козешките змии са най-опасни
  • 39 Петровка

    0 0 Отговор
    Така де нарича средно отровна змия открита в река Нева. Носи името на Царя основал града си наблизо
  • 40 Табаков

    0 0 Отговор
    Рецепторите по езика на змиятя не са силни,а са чувствителни. Те не са мускули.