Last news in Fakti

27 Юли, 2023 14:56 1 785 3

Датчанин посети 203 държави, без да се качи на самолет нито веднъж (СНИМКА)

  • датчанин-
  • дания-
  • околосветско пътешествие-
  • пътуване-
  • самолет-
  • кола-
  • превоз

Околосветското пътешествие на 44-годишния мъж му отнема 10 години

Датчанин посети 203 държави, без да се качи на самолет нито веднъж (СНИМКА) - 1
Снимка: Shutterstock

Торбьорн Педерсен пристига в датския град Орхус след продължилото си почти 10 години околосветско пътешествие, при което не се е качвал нито веднъж на самолет, съобщи АФП.

С влак, автобус, лодка или пеша, 44-годишният Тор е посетил 203 държави от заминаването си от Дания на 10 октомври 2013 г. до пристигането си на Малдивите на 24 май - последната му дестинация. Той е първият човек, заел се с такова предизвикателство, пише БТА.

"Толкова съм щастлив, че се връщам у дома в Дания, мечтаех за този момент", каза той пред АФП, като добави, че се бори със "смесени чувства". "Притеснен съм за бъдещето. Дали ще успея да започна работа като преподавател? Ще напиша ли книга?" - каза той, докато слизаше от контейнеровоз в пристанището на Орхус.

Подкрепян от частни дарения и компании, Петерсен е бивш изпълнителен директор на корабна компания, който пътува през Западна Европа, след това през Северна и Южна Америка, Африка, Източна Европа и Близкия изток, преди да пристигне в Азия.

След Микронезия през януари 2020 г., той отива в Хонконг, където остава две години заради пандемията. След като границите отново са отворени, той се отправя към Република Палау, а след това към страните от Океания и тихоокеанските острови.

В желанието си да се запознае с нови хора, бившият директор никога не наема кола, а предпочита да пътува с автобус и влак.

Въпреки географското разстояние Торбьорн Педерсен и съпругата му успяват да запазят пламъка на връзката си жив. През това десетилетие на пътувания 40-годишната Ле Гиерум го посещава в четирите краища на света 27 пъти. На десетия той коленичи и ѝ предлага да се омъжи за него. Заради пандемията сключват брак по интернет.

"Нямам търпение вече да сме заедно в ежедневието", каза тя пред АФП.

Тор, който документира пътуването си в социалните мрежи и в блог, е и посланик на Червения кръст.

Според Книгата на рекордите на Гинес британецът Греъм Хюс е първият човек, обиколил земното кълбо без самолет, но пътуването му е било съпроводено с две връщания вкъщи, което Тор не е направил.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    3 3 Отговор
    Невероятна фамилия и съвсем подходяща, съдейки по снимката.
    На самолет се не качва, ама ако види "дигнат самолет" веднага се е почеплезил отгорему.
  • 2 Сезгин

    4 3 Отговор
    В света има 195 държави,тоя как успя да посети 203?????

    Коментиран от #3

  • 3 адаша

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сезгин":

    Признатите държави са 194, но има и други със самоуправление, непризнати и спорни, и още други. Общо - 258.