Last news in Fakti

23 Април, 2024 14:29 758 6

Венеция започва да събира такса за еднодневни екскурзии

  • венеция-
  • екскурзии-
  • пътуване-
  • посещение-
  • такса-
  • туризъм-
  • туристи

Мярката е въведена, за да се бори с прекаления наплив от туристи

Венеция започва да събира такса за еднодневни екскурзии - 1
Снимка: Shutterstock

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни екскурзии от тази седмица, което е първата стъпка, целяща да облекчи натиска върху италианския град, който се топи под тежестта на масовия туризъм.

В четвъртък - официален празник в Италия - еднодневните посетители за първи път ще трябва да си купят билет от 5 евро, който ще се проверява от инспектори, извършващи проверки на място в ключови точки на обекта на световното наследство на ЮНЕСКО.

Венеция е една от най-популярните туристически дестинации в света, като през 2022 г. в историческия център посрещна 3,2 милиона посетители - повече от местното население, което е едва 50 000 души. Десетки хиляди други се разхождат по тесните улички на града през деня, често от круизни кораби, за да разгледат забележителности, сред които площад "Сан Марко" и моста Риалто.

Целта на билетите е да се убедят туристите да идват в по-спокойни периоди, за да се опитат да намалят най-големите тълпи.

Предварително билети ще се изискват само в 29 натоварени дни през 2024 г., предимно през уикендите от май до юли.

Схемата обаче се следи отблизо, тъй като туристическите дестинации по света се борят с нарастващия брой посетители, които стимулират местната икономика, но рискуват да претоварят общностите и да увредят крехките екосистеми и исторически обекти.

В Испания, втората най-посещавана страна в света след Франция, десетки хиляди хора протестираха в събота на Канарските острови, за да поискат ограничаване на броя на посетителите на архипелага.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро определи въвеждането на таксата като "експеримент, който се прави за първи път в света".

"Нашата цел е да направим Венеция по-приятна за живеене", каза той пред репортери по-рано този месец.

Венеция, разположена на повече от 100 малки острова и островчета в североизточна Италия, се смята за един от най-красивите градове в света. Културният орган на ООН ЮНЕСКО включи града и неговата лагуна в списъка на световното културно наследство през 1987 г., посочвайки го като "изключителен архитектурен шедьовър".

Но миналата година ЮНЕСКО заплаши да включи Венеция в своя списък на застрашеното наследство, позовавайки се на ефектите от масовия туризъм, а също и на повишаването на нивото на водата, което се дължи на климатичните промени. Венеция избегна това само след като местните власти се съгласиха с новата система за продажба на билети. Идеята се обсъждаше отдавна, но многократно се отлагаше поради опасения, че ще намали сериозно приходите от туристи и ще застраши свободата на придвижване.

По време на дебатите по плана през септември миналата година съветниците от опозицията окачествиха мярката като набързо организирана отстъпка пред ЮНЕСКО, която няма да има никакво въздействие.

"Петдесет евро можеха да направят нещо," каза един от тях, Джанфранко Бетин.

През 2021 г. Венеция вече наложи забрана на огромните круизни кораби, от които ежедневно излизат хиляди еднодневни туристи, като ги пренасочи към по-отдалечено индустриално пристанище. Тя също така въведе данък за посетителите, които пренощуват.

Кметът на Венеция обеща, че новата система ще бъде наложена с лекота, с "много мек контрол" и "без опашки", като отхвърли спекулациите, че градът ще инсталира бариери по улиците. Контрольорите ще бъдат разположени на главните входове на града и около тях, по-специално на гара Санта Лучия, като ще извършват внезапни проверки на посетителите.

Туристите, които не разполагат с билет, ще бъдат поканени да си закупят такъв при пристигането си с помощта на местни оператори.

Наред с това обаче те могат да бъдат заплашени от глоби в размер от 50 до 300 евро.

"Таксата за достъп до Венеция" е насочена само към еднодневните туристи, които влизат в стария град между 8:30 и 16:00 ч., като сред освободените са туристите, отседнали в хотели, непълнолетните под 14 години и хората с увреждания.

Засега няма таван на броя на билетите - изтеглени под формата на QR код от уебсайт.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тази

    2 0 Отговор
    статия излиза за трети път.
  • 2 QR Виза

    2 1 Отговор
    Откак мина ковида глобалистите мрат да контролират хората с QR кодове! И на Санторини обмислят такава тесла за туристите!
    "Чипирай и владей!" - новито мото на глобализма!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.