Last news in Fakti

21 Август, 2023 11:32 2 997 4

Археолози откриха находка, разкриваща подробности за живота на робите в Помпей

  • помпей-
  • везувий-
  • роби-
  • живот-
  • археологическа находка-
  • откритие-
  • история

Спалня на роби показва в какви условия са живели робите преди изригването на Везувий

Археолози откриха находка, разкриваща подробности за живота на робите в Помпей - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Археолози откриха малка спалня в римска вила близо до Помпей, която почти със сигурност е била използвана от роби, предаде Ройтерс.

Находката хвърля светлина върху живота на по-ниския обществен слой в древния свят, съобщиха от Министерството на културата на Италия. Стаята е открита във вила в Чивита Джулиана, на около на 600 метра северно от стените на Помпей, унищожен от изригването на вулкана Везувий преди около 2000 години, предава БТА.

Там имало две легла, като само на едното е имало постелка, две малки шкафчета и керамични съдове, в които са открити останки от две мишки и един плъх.

"Тези подробности още веднъж подчертават условията на несигурност и лоша хигиена, при които са живеели тези хора", се казва в съобщение, разпространено от Министерството на културата.

Не е имало следи от решетки, ключалки или вериги, които да ограничават обитателите на стаята.

"Изглежда, че контролът се е осъществявал основно чрез вътрешната организация, а не с физически бариери", казва Габриел Цухтригел, директор на Археологическия парк в Помпей.

Разкопките в Чивита Джулиана са проведени през 1907-1908 г., а след това отново от 2017 г., когато полицията разбира, че там са минали иманяри. Археолозите твърдят, че част от едно от леглата е разрушена от тунел, използван от крадците за достъп до друга част на вилата.

Помпей и околностите му са покрити с вулканична пепел при изригването на Везувий през 79 г., погубил хиляди хора, припомня Ройтерс. В резултат на изригването градът е засипан с дебел слой пепел, която запазва много от жителите и сградите му.

На мястото напоследък се наблюдава засилена работа на археолози, целяща да спре годините на разруха и занемаряване. Усилената дейност в голяма степен се дължи на наскоро приключил проект на стойност 105 млн. евро, финансиран от Европейския съюз.

Италианският министър на културата Дженаро Санджулиано каза в неделя, че усилията за опазване и изследване на обекта ще продължат. "Това, което научаваме за материалните условия и социалната организация на тази епоха открива нови хоризонти за исторически и археологически изследвания", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 1 Отговор
    Вижте картината - каква живопис! Почти във всяка къща е имало такива картини, също и страхотни мозайки, дето днес едва ли някой прави! И това изкуство е преди 2000 години!
  • 2 абе,

    11 1 Отговор
    Робите през всички векове,че и сега живеят като такива.Нищо не се е променило.
  • 3 попара

    5 1 Отговор
    Мишките и плъхчо са спели на леглата,а хората са бачкотели.
  • 4 Мунчо

    4 1 Отговор
    Влезте в някоя панелка в жк Люлин и ще разберете как живеят сега при демокрацията.