22 Август, 2023 17:28 2 118 19

Бирата - любимата напитка на българина в жегата

  • бира-
  • пиво-
  • напитка-
  • жега-
  • лято-
  • българия

През летните месеци потреблението на бира от домакинствата у нас е от 7 до 8 литра

Бирата - любимата напитка на българина в жегата - 1
Снимки: Shutterstock

Лятното слънце поддържа жаждата ни за живот, за наслада и в този ред на мисли – за глътка пиво.

Актуални изследвания на Съюза на пивоварите в България (СПБ) показват, че и това лято бирата е най-предпочитаната напитка след бутилираните води. Всеки втори българин над 18 години пие бира минимум веднъж седмично, а всеки четвърти счита, че пивото е модерно питие, което при умерена консумация е част от здравословния начин на живот. При активните потребители това мнение се споделя от всеки трети. Също така 64% от тях твърдят, че бирата е подходящата за тях напитка. През 2022 г. консумацията на пиво на глава от населението в България е 80 литра, от които 1 литър е безалкохолна бира.

Безспорно сега е сезонът на светлите и леки Pils, радлер и безалкохолни бири, достъпни в различни симфонии от вкусове и аромати. Те предоставят идеална утеха от горещините, предлагайки хармонично съчетание от преживяване за небцето и освежаване. Ние обаче не сме първите, открили тези ефекти от пивото. Най-ранното писмено споменаване на бирата по нашите земи се среща през 5 век пр. н. е. в текстовете на древногръцкия историк Ксенофонт. Неслучайно славянската дума „пиво“ първоначално е означавала всяка напитка, докато стесни значението си до най-популярното днес след водата питие. По данни на НСИ, в типичния бирен сезон между месеците април и септември, потреблението на бира от домакинствата у нас е от 7 до 8 литра. Най-често към халбите посягат мъжете и жените на възраст между 40 и 49 години.

Бирата - любимата напитка на българина в жегата

Съвременното производство на пенливата напитка се базира както на традицията с натурални съставки – малц, хмел, вода и пивоварни дрожди, така и на съвременните достижения на науката. Този подход спомага не само за впечатляващото разнообразие от хиляди марки бири, но и за все по-целенасоченото създаване на специални безглутенови бири, пиво с високо съдържание на антиоксиданти, витамини и други полезни вещества. Любопитно е да се припомни, че в края на 80-те години на миналия век у нас българските учени разработват за масова консумация диетично и диабетично пиво, както и бири със специална българска билкова настойка и минерални води.

През последните пет години има над 200 научни публикации за положителния ефект от умерената консумация на бира. Науката разполага с доказателства от голям брой медицински проучвания и клинични изпитвания в тази посока. Така например се натрупват данни, че общото съдържание на полифеноли в пивото варира от 12 до 52 мг на 100 мл. Учените са категорични, че тези съединения имат антиоксидантно действие – неутрализират свободните радикали, забавят стареенето на клетките, оказват благотворно въздействие върху кожата, подобряват метаболизма и пр.

Пивото обаче може да бъде част от здравословния начин на живот, само ако се консумира отговорно, подчертават всеки път от Съюза на пивоварите. ,,Умерена консумация“ при бирата означава до едно стандартно пиво от 500 мл дневно за жените и две за мъжете и то при алкохолно съдържание от 4 до 5 процента. За разлика от потребителите в някои западноевропейски страни българите не предпочитат бирата с висок алкохолен градус. У нас пивото е социално питие, консумира се за удоволствие, за контакти с други хора и почти винаги с мезе, споделят от СПБ.

Според редица лекари, за да бъдат намалени негативните ефекти от прекомерната консумация на бира, се оформя и друг тренд в научноприложните предизвикателства - търсене на все повече технологични решения за създаване на пиво с нискоалкохолно и безалкохолно съдържание. ,,Задължително условие за този тип бири е да са съхранени функционалните качества на полифенолния състав, а вкусовите им качества да са близки до тези на алкохолсъдържащите аналози. По този начин ще се задоволяват съвременните изисквания, предпочитания и повишения интерес към здравословния начин на живот на милионите фенове на кехлибарената напитка“, обяснява известният диетолог проф. д-р Донка Байкова.

Но дори да не мислим в тази посока за бирата, можем да ѝ се наслаждаваме, а както вече споменахме, лятото я прави още по-изкусителна. От наситения карамелен нюанс до специфичната горчива жилка, съвременното пивопроизводство предоставя палитра от вкусове, които въздействат върху сетивата ни, предизвиквайки очакваното усещане за утоляване на жаждата, прохлада и свежест. Богатството на асортименти я прави подходяща за всеки повод и споделяне с приятели. И все пак да не забравяме, че най-приятната консумация е с удоволствие и мярка!


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тихомир жената

    3 2 Отговор
    Язе си пием минерална вода у германиия

    Коментиран от #19

  • 3 адаша

    13 5 Отговор
    Рязкото обезбиряване, води до необратими последици за организма. Поддържайте бирения си баланс.
  • 4 Селянин

    15 6 Отговор
    Химия, нахакана с консерванти, спирт, захар и подобни боклуци. Хакайте и после се чудете, защо сте болни и мрете на никаква възраст от всякакви болести. Не познавам един дето пие редовно бира да не е с наднормени мазнини (не тегло).
  • 5 ОТ БИРАТА....🍺

    5 11 Отговор
    ДО ЦИРОЗАТА...🏥......
  • 6 Призив!

    9 1 Отговор
    Дайте бирата да е студена,пък кебапчетата може да са и...
    топли...!
  • 7 От София

    9 1 Отговор
    Бирата в Бг се прави от какви ли не ферментирали добавки ориз и пр.спирт.Старозагорските бири уж вносни като Хайнекен и др. направо ги съсипаха с неузнаваем вкус в сравнение с чуждото производство. същите.Добра българска бира не се немира и ако има не се зарежда по морето и в София заведенията.Пиринското когато се прави в Сърбия е отлично.Но когато.Добра бира може да се пие в Сърбия - спазват рецептите и не е скъпа.
  • 8 Внимавайте какво говорите

    1 5 Отговор
    Защото няма да ми издържите на юмруците
  • 9 Троян

    5 2 Отговор
    Във горещо време се пие топъл чай. Знам го от араби. Бирата си е бира във нормални температури.
  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    Тото Котуньо почина на 80 Години
    Интернет
  • 11 Това не е бира а химия

    10 3 Отговор
    От години това не прилича на бира

    Коментиран от #12

  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Това не е бира а химия":

    Точно
  • 13 Чичо

    3 3 Отговор
    Аз пия 4-5 бири сутрин и след това минавам на мастика, 8-10 мастички и ми е добре.Само на морето.
  • 14 Зайко-Байко

    6 3 Отговор
    В бирата бухат спирт на поразия за стабилизатор и затова от няколко бири сте матилда...Каза ми го работничка в бирената фабрика.

    Коментиран от #15

  • 15 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Зайко-Байко":

    ИМА И СОДЕ
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 нашия

    3 2 Отговор
    Доказано най-вредната напика от всички усилено рекламирани и налагани на "потребителя" .....
  • 18 То да е

    1 0 Отговор
    бира като бира. Преди демонкрацията във всеки БГ регион се произвеждаше съответно пиво. Не че в Монтанско не се доставяше " Шуменско" или " Загорка", но бирата си беше Истинска и нямаше половин година срок на годност. Стъклени шишета от половин литър, истински съставки ....да ти е кеф да " обърнеш" една на вечеря. Сега– голям % чиста химия. Страдащите от подагра да забравят биричката въобще!
  • 19 Митко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тихомир жената":

    Така е Тишка, аз минах на чешмяна вода, бирата стана по над евро в Кауфланда.