Last news in Fakti

5 Септември, 2023 14:15 1 229 15

Прототипът на Дракула вероятно е бил веган, сочи ново изследване

  • дракула-
  • прототип-
  • ново изследване-
  • веган

Нов химически анализ на писмата, писани от румънския граф, разкрива подробности за неговото здраве и средата, в която е живял

Прототипът на Дракула вероятно е бил веган, сочи ново изследване   - 1
Снимка: Shutterstock

Прототипът на Дракула вероятно не се е хранил с животински продукти, показва проучване, за което пише електронното издание на британския вестник „Индипендънт“, предава БТА.

Емблематичният владетел Влад III, който е вдъхновил ирландския писател Брам Стокър да напише готическия роман на ужаса „Дракула“, е живял в Южна Румъния през 15. век.

Според историците военният владетел, наричан още Влад Цепеш, вероятно е убил над 80 000 души, много от които чрез набиване на кол.

Нов химически анализ на писмата, писани от румънския граф, разкрива подробности за неговото здраве и средата, в която е живял. Резултатите от анализа са публикувани наскоро в списание „Аналитикал кемистри“. Сред изследователите, работили по анализа, е Мария Гаетана Джована Питала от Университета в Катания, Италия.

От повърхността на писмата са извлечени хиляди фрагменти от белтъчни молекули, като са изолирани около 500 от тях. Те са показали признаци на разграждане, което означава, че са на повече от 500 години.

Изследователите са изолирали още 100 от най-разградените протеини, които следва да са най-старите. За около 16 от тези белтъчни молекули се твърди, че са с човешки произход и най-вероятно са дошли от Влад III.

При анализа на съответните протеини може да се заключи, че е възможно Влад III да е страдал от дихателни проблеми и по-специално – от състояние, наречено хемолакрия, при което човек може буквално да лее кървави сълзи, тъй като слъзният секрет се примесва с кръв.

Съавторът на изследването Глеб Зилберщайн заяви, че сред молекулите, извлечени от писмото, липсват и протеини от животинска храна.

Прототипът на вампира може да е бил веган“, каза д-р Зилберщайн за "Таймс".

Учените смятат, че ако Влад е бил вегетарианец или веган, това едва ли е било личен етичен избор, както е характерно за днешно време.

Във времето, когато Влад е живял, климатът в Европа е бил „много студен“ и храната е била малко. Сведенията сочат, че дори аристократите в Европа са се хранили много оскъдно по това време, като рядко са консумирали месо.

„Възможно е Дракула да е бил вегетарианец или веган поради лоша диета или лошо здраве“, уточнява Зилберщайн.

Новите открития показват как подобни изследователски техники и подходи имат потенциала да хвърлят повече светлина върху исторически личности въз основа на документи, чиито автори са изследваните лица.

Макар че до тези документи може да са се докосвали и повече средновековни хора, отличените древни протеини „би трябвало да са свързани с княз Влад Цепеш, който е написал и подписал тези писма“, твърдят учените.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съдията Дред

    16 1 Отговор
    И е бил жендър, нали?

    Коментиран от #15

  • 2 Ами

    7 8 Отговор
    Днешното поколение май не си дава сметка, че по тези земи, месото е започнало да присъства редовно на трапезата едва преди няколко десетилетия, с масовизацията на електрическите хладилници. Преди това се е консумирало 2-3 пъти в годината и то не от всеки.
  • 3 Политкоректен

    18 0 Отговор
    "Нов химически анализ на писмата, писани от румънския граф" А случайно учените да са установили, че тези писма са на български език писани на кирилица? Питам просто. Или викате това е политически некоректна дреболия, която няма нужда да се споменава?
  • 4 Лорда

    3 0 Отговор
    Бай Аргир ана.ния вампир от Диарбекир ти изсмуква кръвта директно през гъ.а !
  • 5 НИКОЙ

    5 0 Отговор
    Първите вампири са били Сърби ,Сръбкините са най по вампирите ,Сърбия е родината на Вампира ,исторически доказано е с документи
  • 6 Просто се изумявам

    11 1 Отговор
    Какво “работят” някои хора! А кой идиот им плаща за това?
  • 7 Мдааа

    12 0 Отговор
    Веган и то от Демократична България, а ген.Атанасов му е внук!
  • 8 Пешо от панелката

    11 0 Отговор
    Балкански учени установиха че по времето на граф Влад Цепеш са се провеждали най големите и пъстроцветни прайд паради в цяла Европа.
  • 9 Дракула е толкова

    7 0 Отговор
    румънски, колкото писмеността им до 19-и век. Еви го Дрьколь!
  • 10 Роза

    1 0 Отговор
    Влад Цепеш е трябвало да се ожени за унгарската графиня Ержебет Батори!Хем аристократи,хем вампири!Страхотна съпружеска двойка!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Механик

    3 0 Отговор
    Само като прочетох фамилията Зилберщайн и ми стана ясно какво моше е правило изследванията. А както знем, мошетата никога не лъжат и в никакъв случай не манипулират.
  • 13 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    3 0 Отговор
    Тази "новина" е фейк.
  • 14 адаша

    2 0 Отговор
    Търся веган за поддръжка на градината пред вилата...
  • 15 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Съдията Дред":

    И е подкрепял Зеленски.