Last news in Fakti

15 Септември, 2023 14:56 3 162 21

Никога не яжте сготвено в надраскан тиган

  • тиган-
  • готвене-
  • пържене-
  • надраскан-
  • драскотини

Лекар обясни защо трябва да изхвърлим тигана веднага, когато се появят следи от надрасквания

Никога не яжте сготвено в надраскан тиган - 1
Снимка: Shutterstock

Ние всички имаме поне един привидно надежден тиган, в който готвим, въпреки че е малко очукан. Но лекар предупреди, че сантименталността, когато става въпрос за готварски посуда, всъщност може да навреди на здравето ви. Дори да ви изложи на риск от рак, пише агенция Фокус.

Д-р Пунам Десай, представяща себе си за лекар в "TikTok", публикува видеоклип в приложението, обясняващ защо бързо изхвърля надрасканите си тигани с незалепващо покритие или керамични тигани.

Лекарят каза, че не използва тигани с незалепващо покритие, които имат дори леки следи от драскотини, "защото те могат да вкарат милиони микропластмаси в нашата храна". Видеото е събрало над половин милион гледания.

Микропластмасите са миниатюрни пластмасови частици с размери по-малки от пет милиметра и често невидими с просто око. Те могат да бъдат резултат от разграждането на по-големи пластмаси, но присъстват и в дрехите и домакинските стоки. Според д-р Десай те са "ендокринни разрушители" и "могат да причинят хормонален дисбаланс, проблеми с плодовитостта и дори да увеличат риска от рак".

Вашата ендокринна система е мрежа от жлези и органи, разположени в цялото тяло и е отговорна за регулирането на редица телесни функции чрез освобождаването на хормони, обяснява "Healthline".

Тиганите са с тефлоново покритие, за да се предотврати изгарянето на храната при готвене. Устойчивите на топлина частици, използвани за създаване на незалепващ слой, се наричат полифлуорирани вещества или PFAS, са известни също като "химикали завинаги".

Изследователи от Университета на Южна Калифорния по-рано свързаха "вечните химикали", дебнещи върху тенджери, тигани, лъжици и други домакински предмети, с често срещан рак на черния дроб, известен като невирусен хепатоцелуларен карцином.

Д-р Десай добавя, че също така избягва да използва "керамични тигани, които са надраскани", защото те "имат слой алуминий, който може да проникне в нашите храни", когато са изложени на драскотини.

Веднъж погълнати, те могат да останат в тялото ви за дълги периоди от време, понякога се изхвърлят бавно с урината. Чистите керамични тигани обикновено се считат за по-безопасна алтернатива на тиганите с незалепващо покритие, тъй като не съдържат PFAS или други метали.

Тиганите с керамично покритие, от друга страна, обикновено са направени от алуминий с незалепващо покритие на керамична основа. "Така че за мен, ако моят тиган е незалепващ или керамичен и е надраскан или настърган, обикновено го изхвърлям", каза тя, цитирана от "The Sun".

В статия от 2020 г. на USA Today се твърди, че докато известно количество алуминий попада в храната, когато се готви във фолио или с алуминиеви съдове за готвене, "не е вярно, че това причинява каквито и да е последици за здравето при здрави възрастни".

Но има и други изследвания. Когато не използваме тигани с незалепващо покритие е, че така не се излагаме на риск от съприкосновение с вредните химикали. С такива е изграден покривния им слой. Предимството е, че той не позволява на храната да се остава по дъното на тенджерите и тиганите, но съдържа перфлуоровъглероди - PFCs. Тези съединения, при попадане в стомашно-чревния тракт, могат да доведат до увреждане на черния дроб, проблеми в развитието на организма и ранна менопауза. Това проучване е публикувано в Международен журнал по ендокринология през 2011 година, припомня "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    Благодаря заИнформацията
    Са
  • 3 Тиган има ли?

    6 3 Отговор
    Има! Храна в него има ли? Също има.Като ми се превземате,след четири гладни денонощия ще ми ядете ... Но аз няма да ви го подам!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БОЯН БИБИКА ГРАД ЛОМ

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "На 33 си":

    Това е Десислав от Лом кален поток и е ром травестит
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ревизор

    8 0 Отговор
    Микропластмасите са миниатюрни пластмасови частици с размери по-малки от пет милиметра и често невидими с просто око. ПЕТ МИКРОНА.ПЕТТЕ МИЛИМЕТРА СЕ ВИЖДАТ И ЩЕ СА МАКРОЧАСТИЦИ.
  • 11 баба Гицка

    11 0 Отговор
    "...Частици по- малки от пет милиметра..." Баба ми готвеше за цялата рода в една алуминиева тенджера от булчинските й години и доживяха преклонна възраст с дядо ми и родителите ми. Е, нямаше пластмаси и тефлон.

    Коментиран от #19

  • 12 Перо

    14 1 Отговор
    Ами защо не се забрани тази вредна посуда за продажба? Впрочем забравих, че няма държава!

    Коментиран от #17

  • 13 Гръч

    5 0 Отговор
    Покритието се нарича "Азбест"и няма нищо общо с пластмасите.Неговите частици приличат на кукички и като попаднат в организма там остават.На практика азбеста беше премахнат отдавна за производство и употреба,но за корпорациите законите не важат
  • 14 Гръч

    3 0 Отговор
    Тънък слой азбест се нанася върху метала и върху него тефлона.Така се избягва изгарянето на тефлона понеже азбеста издържа на високите температури.Керамичните и каменните съдове са по безвредни от тефлоновите

    Коментиран от #21

  • 15 пет милиметра и често невидими с просто

    3 0 Отговор
    уах тва око дето не мое види 4 mm
  • 16 Гост

    5 0 Отговор
    с размери по-малки от пет милиметра и често невидими с просто око. ------- Ооффффф!!!!!!
  • 17 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    Вредното е разрешено, защото е капитализъм и парата им е по-важна от здравето и живота ни.
  • 18 Aлфа Bълкът

    1 0 Отговор
    Ей онзи ден си надрасках тоста? Ся ко ши прая отидоха 100лв? Че и аз го взех 100лв преди короната, сега ще е 150лв😱!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Шляхтиц

    0 0 Отговор
    Малки пластмасови частици с размери, по-малки от 5 мм. Пет милиметра са половин сантиметър.
  • 21 Шляхтиц

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гръч":

    Купувам само съдове с покритие от керамика и медни метални частици. Трудно се надраскват и не съдържат пластмаси.