22 Октомври, 2024 15:57 1 352 14

Какви са недостатъците на слънчогледовото олио и с какво да го заменим

  • слънчоглед-
  • слънчогледово олио-
  • олио-
  • мазнина-
  • готвене-
  • мазнини-
  • пържене

Защо е необходимо да потърсим друг вариант за мазнина за готвене, когато застанем следващия път пред печката?

Какви са недостатъците на слънчогледовото олио и с какво да го заменим  - 1
Снимка: Shutterstock

Изборът на правилното олио за готвене значително влияе върху вкуса на ястието и вашето здраве. Важно е да се има предвид устойчивостта на този основен кулинарен продукт на високи температури и качеството на мазнините, които съдържа. В тази статия ще разгледаме различни опции за олио за готвене и ще разберем по какви показатели слънчогледовото олио се нарежда по-ниско от своите конкуренти.

Един от основните показатели за олио за пържене — това е така наречената точка на дим. Този индикатор обяснява кога мазнината започва да пуши. Продукт, който гори при по-високи градуси, се счита за по-безопасен. В крайна сметка, когато се прегрява, мазнината отделя токсични вещества и канцерогени, което прави храната безвкусна, вредна и понякога дори опасна за хората.

Точка на дим — Отправна точка в избора на мазнина

Най-добри варианти за пържене:

  • Зехтин (рафиниран): точка на дим — около 210–230 градуса по Целзий. Съдържа здравословни мононенаситени мазнини, които имат благоприятен ефект върху здравето на кръвоносните съдове и сърцето.
  • Кокосово масло: има висока устойчивост на топлина и точка на дим от приблизително 180 градуса. Освен това съдържа лауринова киселина, която е полезна за поддържане на имунната система.
  • Маслото от авокадо е едно от най-устойчивите на топлина масла с точка на дим около 270 градуса. Освен това е богат на мастни киселини.
  • Избистреното масло (гхи), популярно в Азия, има точка на дим от 190 градуса. Голям плюс: можете да го направите сами у дома от обикновено парче масло.

Защо трябва да се откажете от слънчогледовото олио?

Въпреки че слънчогледовото олио е много популярно у нас и по света, то не е най-подходящият вариант за пържене поради няколко причини:

  • Доста ниска точка на дим. Нерафинираното слънчогледово масло изгаря вече при 107 градуса, което е доста опасно. Рафинираният аналог е малко по-стабилен: той започва да пуши при температура от 227 градуса. Заслужава да се отбележи, че при пържене на високи температури той отделя токсични вещества. Ето защо е толкова важно слънчогледовото масло да не достигне точката си на димене.

  • Високо съдържание на омега-6. Слънчогледово олио — склад на омега-6 мастни киселини. Въпреки че тялото се нуждае от тях, твърде много омега-6 в диетата може да доведе до възпаление и дисбаланс.
  • Риск от образуване на трансмазнини: когато такъв продукт се нагрява повторно, понякога се образуват трансмазнини — вредни съединения, които повишават риска от развитие на сърдечни заболявания.

Съвети: как да изберем олио за готвене

Това, което написахме по-горе, не означава, че трябва незабавно да се откажете от слънчогледовото масло. Напълно безопасно е, твърдят диетолози и лекари, стига да се използва правилно. На първо място, не използвайте прекалено много мазнина в ястията си редовно. Не забравяйте, че това изобщо не е от полза за тялото. Ето още няколко полезни съвета:

  • По-добре е да купувате масла с доста висока точка на дим: рафинирано маслиново масло, кокосово масло или масло от авокадо — те са безопасни опции за пържене или скара.
  • Следете качеството. Купувайте продукти от доверени производители, с добро качество (вижте оценките за качество, следете новини и ревюта), за предпочитане органични и студено пресовани (за нерафинирани). Не забравяйте, че е по-добре да съхранявате маслото в тъмен съд, тъй като слънчевата светлина ускорява окисляването.
  • Много важно: не пържете в едно и също олио по няколко пъти, дори да е останало малко и да ви е жал да го изхвърлите. Многократната употреба увеличава количеството вредни вещества, които се появяват при нагряване.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 айлайклолипоп

    9 3 Отговор
    мазнината започва да пуши,когато й предоставите цигара и запалка
  • 2 Анонимен

    9 3 Отговор
    Купувайте олио, че имам много слънчоглед на склад. Чакаю добра цена, защото от ноември до февруари ще ходя по почивки.
  • 3 Студопор

    17 1 Отговор
    А цените на зехтин, кокосовото и авокадовото масло ще кажете ли? То е много лесно така - заменете. А пари??
  • 4 Чуденка

    11 3 Отговор
    Съвсем я карате през просото
    Ако ще публикувате статии директно копирани от Гугъл транслейт
    По-добре уволнете цялата редакция и оставете двама трима човека колкото да има
    Събина Андреева може ли да ми обясни какво е "точка на дим"
  • 5 ха ха

    7 0 Отговор
    Сакън! Зехтин, ама специален, щото екста върджин студено пресован е за консумация без нагряване. Другият е лайт... или рафиниран. Най-добре гхи, масло и екстра върджин за салата. Ако някой много си пада по слънчоглед - шарлан. Всички други мазнини са...

    Коментиран от #9

  • 6 Kaлпазанин

    12 0 Отговор
    Вие учили ли сте за мисирки ,и къде освен в сороските университети .зехтина е най полезен когато се консумира в сурово състояние демек в салати може и да се пържи с него но на умерена температура ,кокосови палмово масло си ги ползвайте вие новоизлюпените джендърчета ,малко ли ви вие да четете че заради тях вече и деца получават и умират от инфаркти ,щото много обичали Макдоналдс ,а слънчогледовото олио и най вече от онова което се правеше едно време така нареченото ширлан си е най хубаво и незаменимо предвид цената ,иначе аз специално най много си използвам масло
  • 7 И вкус ,

    4 2 Отговор
    и качествата му пет пари не струват ! А и ползи никакви , точно обратното .
  • 8 Анджо

    5 2 Отговор
    Глупости, някой се е набутал с повече зехтин и тейм подобни. Може да пържиш и в старо олио, но трябва да го преседиш и пак става за пържене. Има значение какво си пържил, защото някой пържения остават много утайка, особенно когато е нещо с брашно. Когато е малко утайката го пресеждам в една чаша и после се получава още една утайка и тогава го сипваш съвсем леко и остава пак малко утайка в чашата. Всичко си е чалъм.
  • 9 Едноръкия готвач

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    Така е, обаче и с шарлан не можеш да пържиш много - много. Както и зехтинът, шарлана ако е истински и не рафиниран, става само за салата. Ако е рафиниран, става за пържене.
  • 10 опс..

    12 1 Отговор
    До преди идването на така наречената демонкрация в магазините се продаваше истинско олио,децата мажеха филии,готвеше се с него и т.н.Хора с наднормено тегло бяха малцина,но храната беше истинска,въздуха,водата бяха истински.
    Сега ни продават най-големите боклуци,горят боклуци и умираме от печалбите на шепа хора....
    А на такива като събка и дават трибуна да бълва глупости....
  • 11 Констатираща

    3 5 Отговор
    Изобщо не пържа и запържвам - най-много, един-два пъти в годината за изключителни случаи. Предпочитам задушеното, вареното, на пара и в краен случай - печено, защото и то е вредно.

    Коментиран от #13

  • 12 УдоМача

    2 3 Отговор
    Най-хубавото за пържене и готвене растително масло си остава слънчогледовото, но както се споменава, трябва да се внимава с прегряването и да не се използва повече от веднъж (информативно- иползваното олио може да се използва за осветление и като гориво). Ако говорим обаче за най-добри мазнини за готвене и пържене това са маста и кравето масло! Същественото е, че не всеки може да си го позволи..
  • 13 За вечен

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Констатираща":

    живот ли се гласиш ?
  • 14 Яяяяяя

    2 0 Отговор
    Какви глупости пишат и те самите не си вярват, отдавна няма нерафинирано олио, а рафинираното се оказва най- доброто(227) от авокадо(270)