Изборът на правилното олио за готвене значително влияе върху вкуса на ястието и вашето здраве. Важно е да се има предвид устойчивостта на този основен кулинарен продукт на високи температури и качеството на мазнините, които съдържа. В тази статия ще разгледаме различни опции за олио за готвене и ще разберем по какви показатели слънчогледовото олио се нарежда по-ниско от своите конкуренти.
Един от основните показатели за олио за пържене — това е така наречената точка на дим. Този индикатор обяснява кога мазнината започва да пуши. Продукт, който гори при по-високи градуси, се счита за по-безопасен. В крайна сметка, когато се прегрява, мазнината отделя токсични вещества и канцерогени, което прави храната безвкусна, вредна и понякога дори опасна за хората.
Точка на дим — Отправна точка в избора на мазнина
Най-добри варианти за пържене:
- Зехтин (рафиниран): точка на дим — около 210–230 градуса по Целзий. Съдържа здравословни мононенаситени мазнини, които имат благоприятен ефект върху здравето на кръвоносните съдове и сърцето.
- Кокосово масло: има висока устойчивост на топлина и точка на дим от приблизително 180 градуса. Освен това съдържа лауринова киселина, която е полезна за поддържане на имунната система.
- Маслото от авокадо е едно от най-устойчивите на топлина масла с точка на дим около 270 градуса. Освен това е богат на мастни киселини.
- Избистреното масло (гхи), популярно в Азия, има точка на дим от 190 градуса. Голям плюс: можете да го направите сами у дома от обикновено парче масло.
Защо трябва да се откажете от слънчогледовото олио?
Въпреки че слънчогледовото олио е много популярно у нас и по света, то не е най-подходящият вариант за пържене поради няколко причини:
-
Доста ниска точка на дим. Нерафинираното слънчогледово масло изгаря вече при 107 градуса, което е доста опасно. Рафинираният аналог е малко по-стабилен: той започва да пуши при температура от 227 градуса. Заслужава да се отбележи, че при пържене на високи температури той отделя токсични вещества. Ето защо е толкова важно слънчогледовото масло да не достигне точката си на димене.
- Високо съдържание на омега-6. Слънчогледово олио — склад на омега-6 мастни киселини. Въпреки че тялото се нуждае от тях, твърде много омега-6 в диетата може да доведе до възпаление и дисбаланс.
- Риск от образуване на трансмазнини: когато такъв продукт се нагрява повторно, понякога се образуват трансмазнини — вредни съединения, които повишават риска от развитие на сърдечни заболявания.
Съвети: как да изберем олио за готвене
Това, което написахме по-горе, не означава, че трябва незабавно да се откажете от слънчогледовото масло. Напълно безопасно е, твърдят диетолози и лекари, стига да се използва правилно. На първо място, не използвайте прекалено много мазнина в ястията си редовно. Не забравяйте, че това изобщо не е от полза за тялото. Ето още няколко полезни съвета:
- По-добре е да купувате масла с доста висока точка на дим: рафинирано маслиново масло, кокосово масло или масло от авокадо — те са безопасни опции за пържене или скара.
- Следете качеството. Купувайте продукти от доверени производители, с добро качество (вижте оценките за качество, следете новини и ревюта), за предпочитане органични и студено пресовани (за нерафинирани). Не забравяйте, че е по-добре да съхранявате маслото в тъмен съд, тъй като слънчевата светлина ускорява окисляването.
- Много важно: не пържете в едно и също олио по няколко пъти, дори да е останало малко и да ви е жал да го изхвърлите. Многократната употреба увеличава количеството вредни вещества, които се появяват при нагряване.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 айлайклолипоп
16:00 22.10.2024
2 Анонимен
16:00 22.10.2024
3 Студопор
16:11 22.10.2024
4 Чуденка
Ако ще публикувате статии директно копирани от Гугъл транслейт
По-добре уволнете цялата редакция и оставете двама трима човека колкото да има
Събина Андреева може ли да ми обясни какво е "точка на дим"
Коментиран от #16
16:21 22.10.2024
5 ха ха
Коментиран от #9
16:24 22.10.2024
6 Kaлпазанин
16:26 22.10.2024
7 И вкус ,
16:30 22.10.2024
8 Анджо
16:34 22.10.2024
9 Едноръкия готвач
До коментар #5 от "ха ха":
Така е, обаче и с шарлан не можеш да пържиш много - много. Както и зехтинът, шарлана ако е истински и не рафиниран, става само за салата. Ако е рафиниран, става за пържене.16:43 22.10.2024
10 опс..
Сега ни продават най-големите боклуци,горят боклуци и умираме от печалбите на шепа хора....
А на такива като събка и дават трибуна да бълва глупости....
16:58 22.10.2024
11 Констатираща
Коментиран от #13
17:21 22.10.2024
12 УдоМача
17:26 22.10.2024
13 За вечен
До коментар #11 от "Констатираща":
живот ли се гласиш ?17:36 22.10.2024
14 Яяяяяя
17:45 22.10.2024
15 СТИГА БЕ
19:38 22.10.2024
16 бай Даньо
До коментар #4 от "Чуденка":
Къде видяхте истинско олио или зехтин19:41 22.10.2024
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 Аман
20:00 22.10.2024
19 Какво
До коментар #17 от "Хасан":
Е джумерки бе , Хасане ?20:02 22.10.2024