Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 11:58 1 036 14

Навършват се 120 години от раждането на Джон Атанасов

  • джон атанасов-
  • юбилей-
  • годишнина-
  • раждане-
  • рождение-
  • ямбол

Празненства в Ямбол и с. Бояджик, откъдето са корените му, ще отбележат рождението на бащата на компютъра

Навършват се 120 години от раждането на Джон Атанасов - 1
Снимка: Shutterstock

Днес се навършват 120 години от рождението на Джон Атанасов. Юбилеят ще бъде честван в Ямбол и в село Бояджик, откъдето са корените на бащата на компютъра. Програмата за отбелязването включва четиридневни прояви, съобщи управителят на Научно-техническите съюзи (НТС) в Ямбол Милен Михайлов.

Отбелязването на годишнината от рождението на Джон Атанасов започна във вторник с откриването на фото-документална изложба, предава БТА.

Днес в родното място на неговия баща - село Бояджик, ще бъде отдадена почит пред делото на откривателя на компютъра с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Джон Атанасов.

На 5 октомври в Дома на НТС в Ямбол ще се състои кръгла маса на тема "От Джон Атанасов до информационния век" с модератор проф. Драгомир Добруджалиев. В петък сутринта в градския парк в Ямбол ще се проведе 11-ият лекоатлетически крос, посветен на Джон Атанасов. В същия ден е и 19-ото състезание по информационни технологии. Сред темите му тази година ще е изкуственият интелект.

Дядото на Джон Атанасов по бащина линия е сред убитите в Бояджишкия бунт срещу османската власт на 17 май 1876 г., в който загиват близо 200 жители на селото. Успява обаче в прегръдката си да спаси от куршумите своя син Иван – бащата на Джон Атанасов, който впоследствие емигрира в Америка, където създава семейство.

Джон Атанасов е роден на 4 октомври 1903 г. в САЩ. В периода 1939 - 1941 г. той създава първият цифров електронен компютър. През 2023 г. се навършват и 50 години от признаването на неговия принос за създаването на компютъра. Това се случва през 1973 г. след няколкогодишен съдебен процес, припомни управителят на НТС - Ямбол.

През 1970 г. академик Благовест Сендов осъществява контакт с Джон Атанасов и същата година той посещава за първи път България и родното на баща си село Бояджик. Втората му визита в страната ни е през 1985 година, когато отново гостува в с. Бояджик и в Ямбол, каза още Михайлов.

През 1998 г. на фасадата на НТС – Ямбол е поставен орелеф на Джон Атанасов, който е първият негов паметник в България. През 2003 г. в Бояджик бе издигнат паметник на Джон Атанасов, по повод 100 години от рождението му. Читалището в селото също носи неговото име.

Честванията, посветени на "бащата на компютъра", се организират от НТС – Ямбол, общините Тунджа и Ямбол, Регионалното управление на образованието в Ямбол, кметството, читалището и училището в село Бояджик.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РСМ и него ще потурчи

    7 2 Отговор
    И той се оказа маке, нищо, че не е знаел.

    Коментиран от #3

  • 2 Анонимен

    4 1 Отговор
    Бива да пишете рождението, а не раждането.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Aлфа Bълкът

    4 1 Отговор
    Каква красива скулптура? Модерна работа, гледам 2003г открита, а ще кажеш, че е от 1973г.
  • 5 милиционер

    8 4 Отговор
    този какъв българин е ? един от многото изобретатели в Щатите......

    Коментиран от #6

  • 6 Ти си

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "милиционер":

    Тук съм съгласен , в уикипедия даже и в българската версия пише американски физик !
    Май верно почваме да приличаме на македонците.....

    Коментиран от #9

  • 7 Боньо Фаса

    2 1 Отговор
    Американец с български и други корени.

    Коментиран от #10

  • 8 ИзбираТела

    5 1 Отговор
    Интересно ако се беше родил тук, какъв щеше да стане - доносник или комбайнер?

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ти си":

    Щом ти, Асане, роден и израснал в Кържалиту, се мислиш за тур4ин, значи и Джон Атанасов е българин.
  • 10 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Боньо Фаса":

    Що, проф. Иван Митев, като се роди тук, какво? Не откри ли шестият сърдечен тон? А, Георги Наджаков? А, инж. Антонов? А, Асен Йорданов, че има кръстена улица на него в щатите и всички бойни пилоти на САЩ учат по книгите му?
    Вие, антибългарските плюете всичко, постигнато от българи. По това си личи те.

    Коментиран от #13

  • 11 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ИзбираТела":

    Коментар 10 е към теб, всъщност.
  • 12 айде бе

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ИзбираТела":

    А ти щом си роден тук, от тези две професии коя избра
  • 13 ИзбираТела

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Що не вземеш да научиш български, българино?
    И това че си преписал уикипедия, по какъв начин ме прави мен "антибългарин"?
    А моето мнение е, че ако беше роден тук щеше да е комбайнер, т.е. работник, защото интелигентните(не ходещите учебници) не виреят в тая губерния.
    Колкото до светилата които си преписал съм убеден, че постиженията им са взаимствани (откраднати) от други по-нисши в научната йерархия учени. Да възможно е да има и някое изключение.

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ИзбираТела":

    Избирателю, не съм преписал, а съм прочел. А ти, защо не прочете, преди да се изкажеш неподготвен? Поне да беше преписал. И на шльокавица да го бях написал, истината пак щеше да е такава. Това са доказани и световно признати български учени, изобретатели и откриватели, които не чакат твоето признание, избирателю. И много от тях са изобретявали и откривали в условията на социализма в България, докато в условията на демократичният ни преход не блестят много научни постижения. Днес, успехите на модерните българи се заключават в усвояването на евро фондове и откриване на нови методи за укриване на данъци.
    Изобретателите, които аз изброих, са признати от цял свят, а това, че търсиш начини да уомаловажиш и дори да опорочиш постиженията им доказва, че си антибългарин и вероятно "професионален избирател".