Last news in Fakti

14 Октомври, 2023 13:38 1 508 5

Западното полукълбо ще наблюдава зрелищно слънчево затъмнение "огнен пръстен"

  • слънчево затъмнение-
  • огнен пръстен-
  • феномен-
  • слънце-
  • небе

Няколко големи градове в САЩ ще наблюдават затъмнението най-ясно

Западното полукълбо ще наблюдава зрелищно слънчево затъмнение "огнен пръстен" - 1
Снимка: Shutterstock

Любителите на небесните сцени в Северна и Южна Америка ще се насладят на удивителна гледка в събота: пръстеновидно слънчево затъмнение, предаде АФП. Това се случва, когато Луната преминава между Слънцето и Земята в най-отдалечената си точка от нашата планета. Тъй като е толкова отдалечена, тя не покрива напълно Слънцето, създавайки ефекта на "огнен пръстен", пише БГНЕС.

В Съединените щати най-забележителният "път на пръстена" ще премине през няколко големи града, включително Юджийн, Орегон, Албукерке, Ню Мексико, и Сан Антонио, Тексас, между 9:15 и 11:50 ч. в местните часови пояси, според НАСА, като фазите на частичното затъмнение ще продължат един или два часа преди и след това.

На дадено място то ще се вижда от 30 секунди до пет минути, но хората се призовават да вземат предпазни мерки и да използват очила за наблюдение на слънчевата светлина, а не обикновени слънчеви очила, за да запазят зрението си.

"НЕ гледайте Слънцето през обектива на фотоапарат, телескоп, бинокъл или каквото и да е друго оптично устройство, докато носите очила за затъмнение или използвате преносим слънчев наблюдател - концентрираните слънчеви лъчи ще изгорят филтъра и ще причинят сериозно нараняване на очите", казва НАСА.

След това затъмнението ще премине през Мексико и Централна Америка, след което ще навлезе в Южна Америка през Колумбия и Северна Бразилия, преди да завърши по залез слънце в Атлантическия океан.

За тези, които нямат късмета да са на пътя на този специален астрономически преход, НАСА планира и пряко предаване на nasa.gov/nasatv/ от 11:30 до 13:15 ч. източно време (15:30 до 17:15 ч. по Гринуич) от Албакърки, Ню Мексико, както и от Карвил, Тексас и Уайт Сендс, Ню Мексико.

Събитието служи и като генерална репетиция преди пълното затъмнение, предвидено за април 2024 г.

И двете затъмнения ще бъдат "абсолютно спиращи дъха за науката", каза Мадхулика Гухатакурта, учен от програмата по хелиофизика.

Слънчевите затъмнения оказват забележимо въздействие върху горните слоеве на атмосферата, например йоносферата, която е пълна със заредени частици и е отговорна за отразяването и пречупването на радиовълните.

"Въпреки че атмосферните ефекти на слънчевите затъмнения се изучават повече от 50 години, остават много въпроси без отговор", казва Гухатакурта.

За да проучи тези ефекти, НАСА ще изстреля три ракети от ракетния полигон Уайт Сандс в Ню Мексико, за да събере данни за електрическите и магнитните полета, електронната плътност и температурата.

През 2017 г. в Съединените щати се състоя пълно затъмнение. След пълното затъмнение през април следващата година, следващото ще се състои през 2044 г., а следващото пръстеновидно затъмнение ще бъде през 2046 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прокоба

    3 0 Отговор
    за Запаналото Плукълбо
  • 2 Врачка

    0 1 Отговор
    Напядрен катаклизъм е яжте пийте теглене кредити....Че няма да има утре
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Окото на Саурон

    0 0 Отговор
    Май прешъс.