Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 12:17 1 455 2

Какво представляват климатичните феномени "Ел Ниньо" и "Ла Ниня"

  • ел ниньо-
  • ла ниня-
  • природен феномен-
  • климат

"Ел Ниньо" и неговия антипод "Ла Ниня", са тясно свързани периодични климатични явления

Какво представляват климатичните феномени "Ел Ниньо" и "Ла Ниня" - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Природният феномен "Ел Ниньо" е анормално циклично колебание на температурата на повърхностния слой на водата в екваториалната източна част на Тихия океан, пише Meteo Balkans.

"Ел Ниньо" и неговия антипод "Ла Ниня", са свързани периодични климатични явления, повтарящи се приблизително на 2-5-7 години в тропиците на Тихия океан. Двата процеса са тясно свързани.

Топлата океанска фаза - "Ел Ниньо" съпътсва високото атмосферно налягане, а студената океанска вода, "Ла Ниня" – ниското атмосферно налягане над Западния Тихи океан.

В резултат на проявата на "Ел Ниньо", валежите в Индонезия и Източна Австралия рязко намаляват, а в районите на Перу, Еквадор и Колумбия рязко се увеличават. И това е само част от пъзела на климатичната система. Променя се температурния и валежен режим в Калифорния и Флорида и т.н. Не на последно място "Ел Ниньо" оказва влияние и на глобалната температура на въздуха.

През 2015-2016 година "Ел Ниньо" бе най-силно изразен от далечната 1950 г. Ефектът беше впечатляващ - 2016 г. се оказа най-топлата откакто се правят метеорологични наблюдения на Земята. Положителната температурна аномалия достигна до 0,99 C° над средната температура на въздуха за миналия век.

Монизмът, причините и взаимните връзки при проява на на тези климатични явления не са напълно изяснени и са предмет на продължаващи и днес изследвания.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нима

    1 0 Отговор
    това са обяснения.

    Коментиран от #2

  • 2 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "нима":

    как да ти го обясня по научно му. Дай два легена топла и студена вода, стой по средата и ще видиш