Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 16:30 13 398 24

Защо е важно да четем - 10 книги, които е добре да прочетете поне веднъж в живота си

  • книга-
  • четене-
  • развитие-
  • интелект

Защо четенето на книги е важно за нашето развитие? Книгите оказват положително влияние върху нас и са прекрасен метод за обогатяване на речниковия ни запас. Те са ефикасен и прекрасен начин, чрез който разширяваме своите познания и обогатяваме общата си култура.

Защо е важно да четем - 10 книги, които е добре да прочетете поне веднъж в живота си - 1
Снимка: Shutterstock

Имаме толкова много опции какво да правим когато става въпрос за нашето свободно време. В тази статия ще ви запознаем с ключовите ползи от четенето на книги и защо е важно да отделяме време всеки ден, за да четем. Книгите оказват положително влияние върху нас и са прекрасен метод за обогатяване на речниковия ни запас. Те са ефикасен и прекрасен начин, чрез който разширяваме своите познания и обогатяваме общата си култура. Освен това могат да ни научат как да изразяваме по-добре чувствата и емоциите си и ни помагат в общуването с хората около нас. Четенето на книги има много предимства и ползи. В тази статия сме обърнали внимание на някои от основните предимства, които всеки получава чрез четенето.

1. Развива въображението.

Както е казал Джордж Мартин „Читателят живее хиляди животи, преди да умре. Този, който не чете, живее само един.“ Проучвания сочат, че когато четем, нашият ум започва да сътворява различни картини. Например, когато гледаме филм, ние възприемаме информацията чрез снимки и звуци, но когато четем възприемаме тези неща чрез своето въображение. Посредством книгите преживяваме много събития и посещаваме уникални места. С тях можем да бъдем какъвто си поискаме – актьор, фея, предприемач и много други. Хората, които не четат, никога не могат да изпитат вълнението от това да си представят случките от книгата с помощта на своето въображение.

2. Развива креативността.

Когато се чувстваме демотивирани и не ни идват никакви идеи, книгите са много добър помощник за възстановяване на креативността. В тях са скрити интересни персонажи и сюжети, които задействат нашето въображение, а оттам се запалва и креативността. В книгите може да открием много идеи, които да ни вдъхновят.

3. Помагат ни да изградим личността си.

Книгите отварят напълно нови светове пред нас, с помощта на които да израснем, да се развием като личности и да оформим нашата идентичност. Когато четем, ние „влизаме в обувките на героите“. Преживяваме техните емоции и чувства. А това възпитава у нас емпания и ни кара да се замислите как бихме се чувствали от дадена ситуация и как бихме постъпили на мястото на героите. С книгите откриваме нещата, които ни харесват и оценяваме постъпките на героите, които подкрепяме или пък не одобряваме. С всяка книга, която прочитаме, ние откриваме нови неща за себе си и се приближаваме все повече до изграждането и развитието си като личност. Освен това, чрез тях успяваме да намалим стреса в ежедневието си, който се оказва голяма бариера за един човек, който иска да изгражда личността си.

4. Книгите ни правят по-концентрирани.

В днешния забързан свят, хората са все по-нетърпеливи и бързо губят интерес. Четенето изисква много повече концентрация отколкото гледането на видеа и сърфирането в интернет. За да проследим мисълта на автора, трябва да обърнем голямо внимание на всяка дума, която четем. Това стимулира мозъка и подобрява концентрацията. Хората, които четат с часове и се фокусират само върху това, имат превъзходна съсредоточеност, която им помага и в други аспекти от техния живот. Ето и едно упражнение за концентрация от нас. Слушайте аудиорезюмета от Бързи Книги докато пътувате за работа или пиете сутрешното си кафе. Това ще ви направи по-фокусирани, продуктивни и ще научите нови неща.

5. Подобряване на комуникационните умения.

Четенето обогатява речниковия ни запас от думи и словосъчетания. А когато няшият личен речник и на ниво, успяваме да формираме мисълта си по-бързо и по-качествено, и рядко се запъваме поради липса на думи. Четенето, също така, подобрява възможността за водене на разговор, дебати, защита на теза и по-добра обосновка.

6. Четенето е храна за мозъка.

Четенето е важно за мозъка ни, така както тялото ни се нуждае от храна, за да може да функционира правилно. Едно от предимствата на четенето е, че то ангажира различни части от мозъка. То разпалва въображението и стимулира мозъчните центрове, отговорни за паметта. Също така помага за припомнянето на информация и за стабилизирането на емоциите. Навикът за четене укрепва и подсилва умствените мускули. Ето защо четенето е една от най-добрите тренировки за развитието на ума. Тъй като мозъкът се научава да запомня информацията от сюжета, той също така става по-добър в запомнянето на други важни неща. Изследвания показват, че редовната умствена симулация (като четенето), може да забави, а и дори да предотврати заболявания като деменция и Алцхаймер. Голяма роля играят книгите, които са вдъхновяващи и мотивиращи.

7. Намалява стреса и помага за по-добрия сън

Стресът е често срещан проблем в наши дни, но има начини за справяне с него. Четенето е един от най-добрите. Според изследване на университета в Съсекс, четенето дори за шест минути може да намали нивата на стрес с до 68%. Това прави четенето по-ефективно дори и от разходките сред природата и слушането на музика. Причината за това е, че когато сте потопени в книгата, умът ви е фокусиран върху четенето и отвлича вашето внимание от реалния свят и проблемите, което води до облекчаване на напрежението. Четенето има и много положително въздействие върху съня. Може да е трудно да заспите, когато имате много неща, за които да мислите. Четенето може да помогне като отблъсне тревожните мисли. За целта прочетете нещо вдъхновяващо и лежерно, което ще ви успокои.

10 книги, които е добре да прочетете поне веднъж в живота си

Малкият принц
Автор: Антоан дьо Сент-Екзюпери

Мъдра и вечна притча за любовта и приятелството, отдадеността и грижата за другите. Всеки от нас има свой малък принц. Тази приказка прави чудеса: възрастните отново стават деца, а децата удължават детството, което свършва толкова бързо.

Алиса в страната на чудесата

Автор: Луис Карол

Приказката доказва, че потенциалът на въображението е безграничен. Ако не сте фен на реалния свят и обичате да си представяте собствената си реалност, тогава Алиса в страната на чудесата определено е най-добрата книга за четене.

Великият Гетсби

Автор: Франсис Скот Фицджералд

„Великият Гетсби“ е изящна и изненадващо оживена история за „пътя към върха“ на един силен човек, който искрено вярва, че достигането на върховете на властта и богатството автоматично намира щастие. Човек, чието разочарование е бавно - и много жестоко... Кои книги задължително трябва да прочетем през нашия живот?

Гордост и предразсъдъци

Автор: Джейн Остин

Книгата разказва историята на ухажването на два напълно противоположни характера в свят, където учтивостта и обноските са неразделна част.

451 градуса по Фаренхайт

Автор: Рей Бредбъри

Тази книга обикновено се сравнява с "1984" на Джордж Оруел. Тук дистопичният свят на автора Рей Бредбъри може да се разглежда като негов коментар за зависимостта и разчитането на западното общество на медиите.

Отнесени от вихъра

Автор: Маргарет Мичъл

Действието се развива по време на Гражданската война в бляскавия Юг. Главният герой живее в изключително трудна ситуация и се опитва да се ориентира как да обича в разгара на назряваща война.

Дневникът на едно младо момиче

Автор: Ане Франк

Книгата разказва историята на живота на еврейско момиче Ане Франк, което се укрива от нацистките войници. Но въпреки обстоятелствата, тя все още вярва, че хората са с добро сърце по природа. Холокостът е един от най -черните периоди в световната история. Извънредният расизъм и омраза доведоха до милиони ненужни смъртни случаи. Ана Франк е еврейско момиче, чието семейство се опитва да избегне преследването и затвора, като се крие в тайни стаи. Ан си водела дневник от опита си в „Тайното приложение“, който показва трудностите, пред които са изправени франките, както и смелостта, мъдростта и надеждата пред трудностите.

Кои са трите книги, които всеки човек трябва да прочете поне веднъж?

Ловецът на хвърчила

Автор: Халед Хосейни

Книгата разказва история за приятелство и предателство, която променя живота на две афганистански момчета завинаги.

Ромео и Жулиета

Автор: Уилям Шекспир

Трагедията на Уилям Шекспир разказва за любовта на млад мъж и момиче от две враждуващи веронски фамилии – Монтеки и Капулети.

Пътеводител на галактическия стопаджия

Автор: Дъглас Адамс

Научно-фантастична комедийна поредица. Тук ще се научите да не приемате вселената на сериозно и да забравите всички значения, които имате в живота си, защото всеки знае, че истинският смисъл на живота е просто 42.

Източник: fastbooks.bg / Actualno.com


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 4 Отговор
    Препоръчвам ви ,, Метро,,от Глуховски.Много актуална книга в три тома.

    Коментиран от #18

  • 2 ТУРЧИНА АЛИ

    3 13 Отговор
    И АЗ чета книги много ,
    Най четящите народи са Мексиканци Исландци Ние Турците и Англичаните

    Коментиран от #16

  • 3 Кажете

    13 5 Отговор
    го на Боко !

    Коментиран от #5

  • 4 ТУРЧИНА АЛИ

    4 4 Отговор
    Чета и по 3 книги научни исторически и финансови
  • 5 Бойко Разбойко

    19 6 Отговор

    До коментар #3 от "Кажете":

    Чел съм Винету първи том.В затвора ще прочета и останалите томове.

    Коментиран от #9

  • 6 Сандо

    14 3 Отговор
    Добра подборка,но за хора които са на средно интелектуално ниво.И които не изискват особено умствено усилие.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Киро Тъпиpo

    10 3 Отговор
    Четете алангро и после кypoлирайте в политиката!
  • 9 Чичо

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бойко Разбойко":

    Стига бай Ставри да му отпусне толкова време за четене.
  • 10 Убръзувание при бай Тошо

    12 2 Отговор
    Това беше списъкът със задъжителна литература 4-7 клас в прогимназията през всяка лятна ваканция. След седми клас ставаше 20 книги, всяко лято, предимно класическа литература.
  • 11 Стивън Кинг

    5 1 Отговор
    Сблъсък
  • 12 Пич

    18 1 Отговор
    Който обича да чете , не чака да го подсещат със статии от Факти ! Който не чете , става паветник , и позволява да му удрят мозъка , като шкембе у дувар !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Стършели

    14 5 Отговор
    А нещо българско, а да не говорим за Толстой, Дюма, Маркес, Куело, Сервантес…..
    Много про смериканска пропаганда!

    Коментиран от #17

  • 15 факт

    11 10 Отговор
    Всички изброени книги без Великият Гетсби са писани от шизофреници за аутисти.Пълни бълвочи които даже не дочиташ.

    Коментиран от #23

  • 16 мисира

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Като те гледам как пишеш значи не можеш и да четеш.На иврит ли четеш алИ?
  • 17 мисира

    9 3 Отговор

    До коментар #14 от "Стършели":

    Северноевроатлантиците не четат испанска,руска и френска класика.Ние четем само американокраварска литература с изключение на Марк Твен.
  • 18 Умен по цялата глава

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Лично теб те съветвам да прочетеш " Пътуване към Икстлан" на Карлос Кастанеда...Великия Брухо Дон Хуан ще ти обясни какво е Живота,как да се превърнеш в Ловец,Войн или Магьосник от нещастното Животно,което си в момента ..
  • 19 СТИГА БЕ

    9 3 Отговор
    И какво ако не прочетеш американските книги, значи си ограничен ли. А защо загърбвате бългсарската класика, ами европейската, ами руската...Или е по-лесно 11 минути на П.Куелю, или Ч,Буковски. А защо не прочетете Фр.Саган или Б.Прус. Чак в 2022 год преоткриваме 1984 на Оруел, а не знаем кой е написал По игото
  • 20 дядо поп

    0 3 Отговор
    Най голяма полза ще имаме ако прочетем Камасутра!
  • 21 Зависи от настроението

    6 1 Отговор
    Ако искате да усетите живота в цялата му пълнота - всичко от Стайнбек, ако искате да знаете що е творческа свобода и цената й - "Майсторът и Маргарита", що е простотия - "Кучешко сърце". Ако искате да ви е гнусно от догматизъм и ви се повръща от живота - всичко от Достоевски, Сартър също ще ви погнуси ефективно. Ако искате да накажете децата, накарайте ги да четат Вазов с целия му наивитет, архаизми, турцизми, пък за награда - дайте им "Ние врабчетата".
  • 22 Чета за отмора

    1 1 Отговор
    и удоволствие. Понякога, за да си припомня забравени събития и личности, или характери, които са ме впечатлили. Не следвам списъци. За книгите би трявало да се пише с вдъхновение, а не в точки и клишета. А най-точният отговор на въпроса, защо трябва да се чете намирам в Библията.
  • 23 Тереза Ценова

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "факт":

    Главният персонаж в "Отнесени от вихъра " е героиня, не герой. Има доста по-добри детски книги от "Алиса". И изобщо....доста спорен списък.
  • 24 Пенчо Тарабата

    2 2 Отговор
    Аз си имам избраните съчинения на Тодор Живков (28 тома) и тях си ги чета и препрочитам. Оттам черпя знания и мъдрост...