Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 18:30 4 069 34

Родена като Маргарита Ибрахимова, Рита Уилсън всеки ден учи Том Ханкс на любов

  • маргарита ибрахимова-
  • рита уилсън -
  • том ханкс -
  • любов

Уилсън развива кариера и като певица и авторка на песни. През 2012 г. издава дебютния си албум AM/FM. Следват Rita Wilson, Bigger Picture и Halfway to Home. Част от него е песента Throw Me a Party, вдъхновена от тежка ѝ битка с окнологично заболяване

Родена като Маргарита Ибрахимова, Рита Уилсън всеки ден учи Том Ханкс на любов  - 1
Снимка: Туитър

Актриса, певица, продуцент. Успешна жена, която има звезда на холивудската Алея на славата. Щастлива жена, която има любовта на своя избраник вече 35 г. Тя е наполовина българка и заради нея български език звучи в един от филмите на Спилбърг. Тя е Рита Уилсън и е Човек на деня на Свободна Европа.

Съпругът ѝ е по-известен от нея, той е едно от най-големите имена на световното кино - Том Ханкс. Но тя е неговото вдъхновение, защото не само е красива и харизматична, а истински талантлива и сама гради своята все по-успешна кариера.

През март 2019 г. Рита Уилсън получи своята звезда на Холивудската алея на славата, редом с най-прочутите актьори.

Пътят ѝ в киното започва още през 1972 г. с участие в телевизионни сериали. По-късно се снима в "Доброволци" (1985), "Безсъници в Сиатъл" (1993), "Сега и преди" (1995), "Коледата невъзможна" (1996), "Булката беглец" (1999), "Сложно е" (2009) и "Лари Краун" (2011).

Уилсън играе и в театрални постановки на Бродуей.

И в същото време е продуцент на филми. Най-големият ѝ успех е филмът „Моята голяма луда гръцка сватба“ (2002) г., в който тя влага емоцията на своите гръцки корени. Заснета със скромен бюджет, лентата е най-печелившата независима продукция в историята на киното, с приходи от над 200 млн. долара.

 

Уилсън развива кариера и като певица и авторка на песни. През 2012 г. издава дебютния си албум AM/FM. Следват Rita Wilson, Bigger Picture и Halfway to Home. Част от него е песента Throw Me a Party, вдъхновена от тежка ѝ битка с онкологично заболяване.

 

Уилсън може да прави и още не нещо добре - да пише. Тя е сътрудник на списание Harper's Bazaar , за което е написала над 20 статии. Тя води и колонка в The Huffington Post, наречена Huff/Post50 - за проблеми и теми, свързани с хора над петдесет години.

Бягство от трудов лагер, което създава звезда

Рита Уилсън е родена като Маргарита Ибрахимова в Лос Анджелис, щата Калифорния, на 26 октомври 1956 г. Баща ѝ - Хасан Халилов Ибрахимов (1920 – 2010), е българо-мохамеданин - помак, роден в българското село Брещене, което по това време се намира на територията на Гърция, близо до границата с България. Семейството му се мести в Смолянско след 1927 г. и той израства на българска земя.

През 1949 г. Ибрахимов емигрира в САЩ. Там се среща с майката на Рита - гъркинята Доротея Цигку, която е от семейство емигранти. Преди сватбата им той се отказва от исляма и приема християнство, по-специално гръцката православна църква.

През 1960 г., когато получава американско гражданство, той променя името си на Алън Уилсън, като го избира от името на улицата, на която живеят - „Удроу Уилсън“ – 28-ият президент на САЩ. В Лос Анджелис Уилсън работи като барман.

“Той успява да купи къща за семейството си само с бакшишите от бара, в който е работел”, разказа Том Ханкс за тъста си на 11-ото издание на кинофестивала в Рим преди години. Там той почете бащата на Рита, като сподели, че филмът на Стивън Спилбърг “Терминалът”, в който Ханкс играе главна роля, е посветен именно на него.

Ибрахимов е и модел за образа на героя - Виктор Наворски, който пристига в САЩ от измислената държава Кракозия, но се оказва, че не може да излезе от летището в Ню Йорк, защото заради преврат в страната му паспортът му вече е невалиден. В някои от сцените на лентата Ханкс говори с думи и фрази на български език, които е научил от Рита.

“Идеята беше във филма да се отдаде чест на тъста ми, който е избягал от България и е отишъл в Америка, където е можел да чете всички книги, които е искал”, разказа Ханкс.

През 2011 година, след смъртта на баща си, Рита Уилсън посещава Северна Гърция и България, за да разбере повече за корените на баща си, който не е искал да говори много за младостта си.

Година по-късно Уилсън участва в шоуто „Who Do You Think You Are“ (“За кого се мислиш“) на американската телевизия NBC, в което разказва какво е научила. Тя показа и документални кадри, на които се вижда как тя плаче при срещата си с далечни роднини в Смолян и село Брещене, което днес се казва Орайо.

Един от тях е 96-годишният полубрат на баща ѝ - Ферхад. От него разбира, че преди да емигрира в САЩ, баща ѝ е имал първа съпруга - Алис Агоп Маркарян, за която се е оженил на 26 октомври (рождената дата на Рита) през 1945-а. Тя му ражда син – Емил, но умира след раждането. Когато е едва на 4 месеца, издъхва и детето.

След тази трагедия, баща ѝ се озовава в трудовия лагер „Куциян“, след като е заловен при опит да мине границата с Турция. Той и други затворници обаче успяват да избягат от лагера с риск, ако бъдат хванати, да бъдат осъдени на смърт. Така Хасан е обявен за враг на народа от комунистическите власти. Ферхад обаче остава в „Куциян“ и десетилетия по-късно показва на Рита първото писмо на брат си от САЩ.

„Дойдох в Америка на 4 май 1949 година“, пише Хасан и разказва как след като е успял да се добере до Турция е намерил работа на кораб, с който е преплувал океана.

Какво е любов

Рита и Том се запознават на снимачната площадка през 1981 г. По това време той е женен за първата си съпруга - актрисата и продуцент Саманта Лийвс, от която има две деца - Колин Ханкс, който също е актьор, и Елизабет. След няколко години Том Ханкс се развежда и през и през 1988 г. двамата с Рита се женят, след като, подобно на нейния баща, приема нейната религия - православното християнство.

„Харесвам добрите разказвачи на истории и си допаднахме още на първата среща. Израснала съм в гръмогласно гръцко семейство, така че за мен Том не е много бъбрив. Храненето и говоренето винаги са били основна част от дните в нашата фамилия“, казва Рита за него.

„Рита всеки ден ме учи на това какво е любов“, споделя пък той за нея.

Те имат двама сина - Труман и Честър, който също прави опити в актьорската кариера, но не толкова успешни, колкото полубрат си Колин. Той се пробва и като рап изпълнител, но по-често името му се свърза със скандали, свързани с наркотици и проблеми с полицията. Звездното семейство вече има и трима внуци.

През 2019 г. Рита и Том получиха почетно гръцко гражданство, след като помогнаха финансово хората, пострадали при огромния пожар в района на Мати, Гърция, при който загинаха близо 100 души. Тогава премиерът Кириакос Мицотакис публикува снимка с тях и съпругата си.

През 2020 г. Рита Уилсън съобщи, че е преборила рак на гърдата, след като се е подложила на двустранна мастектомия 6 години по-рано.

“Толкова съм благодарна за здравето ми на всички лекари, сестри, приятели и близки, които ми помогнаха да мина през това. Вие, онлайн приятели, също заслужавате моята благодарност за всичките ви молитви и оптимизъм, които дълбоко почувствах. Благодарна съм за благословията на Господ тогава и сега", написа тя в Инстаграм.

Над 20 години Рита Уилсън и Том Ханкс са почетни съпредседатели на Фонда за изследване на рака на жените (WCRF) заедно със своите приятели Стивън Спилбърг и неговата съпруга Кейт Капшоу.

Уилсън и Ханкс активно се занимават и с благотворителност за деца и хора в неравностойно положение. През 2018 г. те бяха отличени с наградата „Посланици на човечеството“ на USC Shoah Foundation като признание за техния „дългогодишен ангажимент към хуманитарни каузи и подкрепа на ветераните“.

Източник: svobodnaevropa.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Силна

    32 4 Отговор
    жена със силен баща , силни гени ! Здраве и щастие !
  • 2 Пръц

    7 26 Отговор
    Каква простотия.Що ми губите времето да чета глупости?
  • 3 честен ционист

    11 4 Отговор
    Във филма Терминалът го е учила и на развален български, когато Ханкс изигра Ганчо от разпадналата се държава Краковия. Предизвестие, за когато паднат визите за Щатско.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хайде, хайде

    31 9 Отговор
    с български имена родена, ама се има за гъркиня. Навсякъде твърди, че не е българка, а гъркиня, а с Том редовни и всяко лято си ходят по гръцките острови. Защо ни занимавате с безродни семки отказали се отдавна от българщината?

    Коментиран от #10, #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 изборджийски хаиз

    31 3 Отговор

    До коментар #6 от "Хайде, хайде":

    Тя дефакто от нищо не се е отказала - жената дойде преди години в България да си търси роднините, направи документален филм, който го има в тубата, но в нашата държава да са го давали този филм? Не са - т.е. България се е отказала от такива като нея. За разлика от нас гърците си играят картите и си правят безплатна реклама чрез нея и мъжа й. Да, с български имена е родена, ама има гръцки паспорт. Айде сети се защо ние спим вместо да експлоатираме факта, че такава холивудска звезда е с български корени. Нима е трудно да направим като гърците и да я включим заедно с мъжа й в разни български каузи? Не е, ама докато стане те с Том редовно всяко лято ще си ходят по гръцките острови и ще правят реклама на Гърция.

    Коментиран от #14, #16, #25

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хасковски каунь

    12 2 Отговор
    Това са помашки села, но говорят мек български диалект. Запазили са майчиния / български/ език и сега. Имал съм контакти с помачета, чудесно се разбираме на български. При смесени бракове в ония години между помакиня и грък, майката е е учила детето упорито на български. Сега, 50 + годишните знаят българския.
    Защо тая Рита си пише гъркиня, и прави филма " Моята ....гр... сватба" не знам.
  • 16 Защо говориш глупости?

    13 3 Отговор

    До коментар #10 от "изборджийски хаиз":

    Изобщо гледал си коментарите ѝ по гръцките медии? Толкова долно се изказва с увъртания за България, че си нямате представа тези дето сте в България. Ама ние, където сме живяли там сме чули съвсем различна версия на това, което си постнал. Заблуждавай се колкото искаш, а аз това, което съм чул с ушите по гръцки медии за България от нейната уста, просто е отвратително, за зачената от българско ДНК. Като за родоотстъпничка - толкова. Не се нуждаем от нейния шум, за да ни знаят по света, че сме били и ще бъдем Велика държава.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ти кво

    4 7 Отговор

    До коментар #16 от "Защо говориш глупости?":

    Искаш да се похвалиш, че си работил на полето в гръцко и разбираш туй-онуй на гръцки ли 😆
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Имената са АРАБСКИ, мусюлмански, не са турски, Хасан не е турско име!
    Това че си е предал религията говори, че той НИКОГА не е бил мусюлманин!

    Коментиран от #27, #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Вергина

    4 3 Отговор
    Явно в името на бизнеса трябва да се чувства гъркиня. И двамата са ми еднакво неприятни, не знам защо.
  • 27 Историк

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Какво очакваш от човек предал Родината си!

    Коментиран от #28

  • 28 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Историк":

    Ами те много предадоха родината си, левски е един от тях и още хиляди...за пари, за постове, за престиж...!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Той религията не си я оредал

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Религията са си предали останалите живи след борисовото клане при насилствената християнизация

    Коментиран от #32, #33

  • 31 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "А кои са тогава":

    Онези, които още те търпят.
  • 32 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Той религията не си я оредал":

    Борис започва християнизацията насилствено и само сред боилите си, но скоро разбира грешката си и от там нататък, християнизацията в България върви доброволно. Тя, и преди Борис е вървяла из земите ни, но тайно, предимно чрез проповеди и събирания, където са били разкривани истината и пътя, за хората.
    Вяра насила не се налага. Виж, как п0мюсулманчванет0 удари на камък.
  • 33 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Той религията не си я оредал":

    И, понеже гледам, че не си много наясно с термините "вяра" и "религия": Борис не е приемал религия, а вяра. Религията е вид култ. Вярата е нещо съвсем различно и няма как да се наложи насила.

    Коментиран от #34

  • 34 Мара Интернационаа

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    "Религията е вид култ".. Ти сериозно ли? Има Божа заповед да не си правиш култове! Какви ги говориш изобщо?