Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 09:21 7 186 7

Какво задължително се прави на Архангелова задушница?

  • архангелова задушница-
  • задължително-
  • поверия-
  • гробища

Ходи се на гробището, където се носят цветя, вино, хляб и раздавки

Какво задължително се прави на Архангелова задушница? - 1
Снимкa: БГНЕС

Всяка година Архангелова задушница, най-голямата от трите задушници, се отбелязва в първата събота на ноември, предхождаща големия църковен празник Архангеловден. Тази година се пада на 4 ноември.

На този ден задължително се ходи на гробището, където се носят цветя, вино, хляб и раздавки, приготвят се така наречените общи трапези.

Последните трябва да включват 7 храни, задължително сред тях трябва да е любимата на покойника. Раздава се варено жито, както и всякакво месо (то е задължително заради наближаващи Коледни пости), десерти, плодове - всъщност можете да подадете, каквото пожелаете.

Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.

Приготвените за раздаване храни и напитки се раздават на близки на покойника, на съседи, на хората, които в момента са на гробището (познати и непознати).

Посещението на гроба започва с палене на свещи, прекадяване с тамян и преливане с вино, като второто действие се извършва от мястото, където е главата на покойника в посока към краката му. В случая посоката на преливане е наляво, като се правят общо 3 повторения от един кръг всяко. Желателно е процедурата да се извърши от най-възрастната жена, според поверието, пише БЛИЦ.

Първата глътка вино задължително се излива на земята – тя не се пие. Това се отнася и за първата хапка хляб – оставя се на земята, не се консумира. В случая може да се използват питки или специално приготвени обредни погачи.

При преливането човекът, който го извършва, измолва от Бог опрощение за греховете на покойника. Процедурата се извършва първо от най-възрастната жена, а след нея може да се изредят и останалите близки на покойника, които на този ден са решили да почетат паметта му, идвайки на гробището. На гроба се оставят и цветя.

Според поверията, в които са вярвали нашите предци, ако в деня на празника човек види насекоми (мухи, пеперуди и др.) да прелитат около него, това означава, че душата на покойника е слязла на земята и ликува, че не е забравена от най-близките си.

На този ден в църквата се провеждат богослужения, по време на които се отправят молитви към Бог за опрощение греховете на покойниците и намиране на покой от душите им.

Както на повечето християнски празници, така и на Архангелова задушница са забранени домакински дейности като пране и чистене на дома. Вярва се, че денят трябва да се прекара в почит към паметта на покойника, а извършването на всякакви ежедневни дейности показва, че той е забравен от най-близките си.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор
    Благодаря
  • 2 Мъдрият

    7 1 Отговор
    Пак сте разказали доста и за някакви народни обичаи, поверия и суеверия! Няма такива неща в Православната църква!

    Най-важното, което е добре да се направи на Задушница е следното:

    1. Да се отиде сутринта на църква, където да се участва в Светата Литургия и след това в Панихидата(специално заупокойно Богослужение) за починалите!

    2. Много е важно да се запишат имената на починалите ни близки православни християни - да ги споменат на Панихидата - това е най-действената помощ от наша страна за тях!

    3. След това в храма може да се раздадат жито и други хранителни неща (предимно сладки и соленки) за помен

    4. Едва след това, който иска може да отиде на гробището, да се помоли и там, и да раздаде жито и други (сладки или солени) хранителни неща за помен

    5. След като се върнем в дома си - можем да раздадем(подадем) и на съседите

    Това е!
  • 3 Идън

    4 0 Отговор
    На гробищата се казва Бог да прости- не -здравей- или още по- нелепото за там -добър ден. Забраните и задълженията са глупости. Всеки достатъчно осъзнат знае какво трябва и какво не се прави.Никакви общи трапези- на гробищата не се поменават мъртвите с алкохол и трапези достигащи до пирове.Дори виното е само за преливане на гроба и не се консумира от присъстващите. от житото се слага първо на гроба и едва тогава може да се раздаде в малки количества в салфетка или малка чашка и тя не се отказва ако ви се подаде- тя е за Бог да прости.
  • 4 Идън

    2 0 Отговор
    На задушница не е грях да се погрижите за своята хигиена - да изперете или да почистите дома си- първо защото това ще го правите след като сте били вече на гробищата . Второ- защото това вече не се прави на ръка . Но не се садят цветя и дървета- не се копае - не се коси трева и не се прави нищо свързано със земя.
  • 5 Идън

    2 0 Отговор
    Ако времето е лошо и не можете да отидете на гробища можете да си направите житото и да запалите свещи у дома си - като сложите до свещите малко жито и вино. Свещите се палят на пода в подходящ метален съд- поднос или табличка и стоите докато не изгорят напълно като през това време можете да отправяте молитвите си.Тези свещи не се гасят, когато са изгорели до половината или преди да са догорели напълно. След това останките от свещите- виното и житото се остават на чисто място- под някое дърво извън дома. и не се изхвърлят в кофата за боклук или виното в мивката.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🕯🕯🕯

    4 0 Отговор
    На гроба храна НЕ се оставя. Казано е - не поднасяй храна към мъртви уста. Паленето на свещ, каденето, молитвите, четенето на Псалтир и вършенето на безвъзмездно добро в името на починалия - това са нещата от които той има нужда.