Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 15:21 2 054 10

Модернистичен фонтан във Виена предизвика недоумение и гняв (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • фонтан-
  • виена-
  • творба-
  • гняв-
  • недоумение

"Къде е най-грозният фонтан в света? В Австрия!", "Срам!", "Какъв ужас!", "Това шега ли е?", са коментарите в социалните мрежи

Модернистичен фонтан във Виена предизвика недоумение и гняв (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Фонтан, открит през октомври във Виена, предизвиква недоумение, подигравки и гняв, предаде АФП.

"Къде е най-грозният фонтан в света? В Австрия!", "Срам!", "Какъв ужас!", "Това шега ли е?", са коментарите в социалните мрежи.

Мащабната творба от сив бетон се състои от 33 фигури, сякаш изработени от малки деца, които обграждат струя вода.

Фонтанът е поръчан от Общината, за да бъде отбелязана 150-годишнината от снабдяването на града с изворна вода, с което Виена се гордее. Той беше открит тържествено на 24 октомври от кмета Михаел Лудвиг, според когото е "интересен", и от президента Александър ван дер Белен.

Виенският колектив "Гелитин" печели конкурса с концепцията си, която "представя отговорността на обществото към водата, чиято защита е все по-важна" при нарастващата суша.

Фонтанът обаче не допада на мнозина. В социалната мрежа Екс, известна доскоро като Туитър, има коментари за контраста между него и неокласическия образец пред Парламента. Текст на английски език колко е жалко, че "само това е направено срещу 1,8 милиона евро, взети от данъкоплатците", е видян повече от 7,5 милиона пъти, при население от 9 милиона души.

Освен дискусията за мястото на модерното изкуство в публичните пространства, именно цената на фонтана предизвиква най-голямо недоумение.

По-малко от седмица след откриването му по фигурите бяха нарисувани черни сълзи, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гей Зер

    16 0 Отговор
    еврогийзъри, сър
  • 2 защо

    7 0 Отговор
    Оркестърът на на Виенската филхармония представя произведения на Щраус, Лехар, Шуберт, Хайдн, под вещото ръководство на диригента фон Караян! Не виждате ли? Не чувате ли? Нищо не разбирате от Либерална Демокрация.
  • 3 Благо Джи

    10 0 Отговор
    Аа , значи там може да се пикае...?
  • 4 Хи хи

    10 0 Отговор
    Това в час по трудово е правено .

    Коментиран от #8

  • 5 Соваж бейби

    7 0 Отговор
    Липсва му един ...й като модерните снежни фигури в Русия ли къде беше забравих ,и една "жена "забравила да се обръсне обаче с червило.Не знаех че може да съществува толкова грозен фонтан ,като творбите на Пикасо на такъв вид неизкуство се чудя по какви критерии се стига до извод че било изкуство ?някой облекла в света на модата също влиза в това число .Вече често си задавам въпроса на коя планета се намирам ,или има нов вирус за щастие още не ме е пипнал .
  • 6 Цъцъ

    6 2 Отговор
    Много си хубав даже за тез пари, че чак и работи! Ако го беше правила Софийска община още, щеше да се ремонтира преди откриването и със сигурност нямаше да работи!
  • 7 Име

    0 2 Отговор
    И тук имаме това-онова, не сме изостанали. Сигурно ще свикнат, какво да правят. Но специално Виена е много приятен град, ама те си знаят.
  • 8 Молим

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хи хи":

    Да не се обиждаме ! Ниеправехме много по хубави неща по трудово !
  • 9 Сашо

    1 3 Отговор
    Много сие хубав, какво не му харесвате?
  • 10 българка

    3 0 Отговор
    Може би авторите на "шедьовъра" така виждат съвременните австрийци! И не се чудете защо са против нас - просто ние не приличаме на тях!