Last news in Fakti

11 Ноември, 2023 16:50 3 474 6

Откриха бозайник, отдавна смятан за изчезнал (ВИДЕО)

  • бозайник-
  • изчезнал вид-
  • индонезия-
  • ехидна

Странното животно бе открито в отдалечена планина в Индонезия

Откриха бозайник, отдавна смятан за изчезнал (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Учени откриха отново отдавна невиждан вид бозайник с бодли на таралеж, муцуна на мравояд и крака на къртица в индонезийската планинска верига Циклопи, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Учените се натъкнали на животното шестдесет години след като видът бил последно регистриран.

Дългоклюна ехидна на Атънбъро, на името на британския природозащитник Дейвид Атънбъро, е заснета за пръв път от следова камера в последния ден от четириседмична експедиция под ръководството на изследователи от Оксфордския университет.

В края на пътуването, след като слязъл от планината, биологът Джеймс Кемптън открил сред заснетото изображение на малко създание, което прекосява гората.

"Имаше голяма еуфория и в същото време облекчение след прекараното безплодно дълго време на терен до последния ден", описа той момента, когато видял записа заедно с колегите си от индонезийската консервационна организация YAPPENDA. "Извиках на колегите "открихме я", изтичах от бюрото си и ги прегърнах", каза той.

Учените от екипа описват ехидните като срамежливи животни, известни с това, че са трудно откриваеми. Причината, поради която са толкова различни от другите бозайници, е, че са част от еднопроходните бозайници, те са яйценосни и са отделят от останалите бозайници преди около двеста милиона години, каза биологът.

Видът е научно регистриран и описан досега само веднъж, през 1961 г. от ботаник от Нидерландия. Друг вид ехидна е открит в Австралия и в Нова Гвинея.

Изследователите от Оксфордския университет са изследвали отдалечен терен в североизточна Папуа, където ехидната е част от местната култура. Там има традиция конфликтите да се решават, като едната страна отиде в гората да търси ехидна, а другата - в океана да открие марлин. И двете животни са трудни за откриване и често минават десетилетия и се сменят поколения, докато бъдат открити. Когато това се случи, животните стават символ на края на конфликта и връщането към нормални взаимоотношения.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По лоши

    20 0 Отговор
    И опасни животни от хората няма
  • 2 ха ха, ох още чудеса ...

    3 3 Отговор
    ще се случват...."Поживьом увидим"....
  • 3 Последния Софиянец

    4 11 Отговор
    В моята кръчма това ще е деликатес. Във Факултета никога не са яли такъв голям таралеж.
  • 4 Група ехидни британски учени

    9 8 Отговор
    По-добре да не го бяха откривали.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.