Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 13:45 902 4

Три индийски града вече са сред 10-те най-замърсени в света

  • най-замърсени-
  • градове-
  • индия-
  • делхи-
  • замърсен въздух

Столицата Делхи, както често се случва, зае първото място

Три индийски града вече са сред 10-те най-замърсени в света - 1
Снимка: Shutterstock

Два индийски града се присъединиха към Делхи, за да се наредят сред 10-те най-замърсени града в света, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи в понеделник сутринта, когато гъст дим от фойерверки още се носеше във въздуха ден след празника Дивали – ежегоден индуистки фестивал на светлината.

Столицата Делхи, както често се случва, зае първото място.

Индексът на качеството на въздуха (AQI) е 420, което я поставя на челна позиция в категорията „опасна за здравето“, според швейцарската група IQAir.

В топ 10 попадна и Колката в източната част на Индия, която е на четвърто място с AQI от 196, докато финансовата столица Мумбай е на осмо място с AQI от 163.

Ниво на AQI от 400-500 оказва влияние върху здравите хора и е опасно за хората със съществуващи заболявания, докато ниво от 150-200 носи дискомфорт на хората с астма, белодробни и сърдечни заболявания. Нива от 0-50 се считат за добри.

В Делхи започна да циркулира дебел слой смог още от неделя вечерта, което доведе до тревожното ниво на AQI от 680 малко след полунощ.

Всяка година властите налагат забрани за използване на фойерверки, но само в редки случаи те се спазват. Качеството на въздуха в Индия се влошава всяка година преди зимата, когато студеният въздух задържа замърсители от превозните средства, промишлеността, строителния прах и изгарянето на селскостопански отпадъци.

Властите в Делхи отложиха по-ранно решение за ограничаване трафика на превозните средства след кратък дъжд в петък, който малко разведри атмосферата след продължилото цяла седмица излагане на токсичен въздух. Местните власти обаче планират да преразгледат решението за ограничаване на превозните средства в дните след Дивали.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123456

    0 0 Отговор
    Колката ? това не е ли Калкута !

    Коментиран от #3

  • 2 ъхъ

    0 0 Отговор
    Дай им евтин руски петрол и им гледай сеира.
  • 3 Антонинус Пиус

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "123456":

    Да, но е преименуван преди 22 г., сега е Колката.
  • 4 истина ти казвам

    0 0 Отговор
    Много sиган там много нещо!