Last news in Fakti

15 Ноември, 2023 12:31 1 713 13

Смъртоносни вируси "спят" във вечните ледове, затоплянето може да ги събуди

  • вируси-
  • затопляне-
  • ледове-
  • антарктида-
  • сибир-
  • глобалното затопляне-
  • климатични промени

Глобалното затопляне застрашава човечеството по повече начини, отколкото сме подозирали

Смъртоносни вируси "спят" във вечните ледове, затоплянето може да ги събуди - 1
Снимка: Shutterstock

Климатичните промени и глобалното затопляне ни застрашават с отваряне на Кутията на Пандора, съдържаща смъртоносни вируси, избиващи всичко живо по пътя си, предупреждават учените, пише "Телеграф".

Смъртоносният „Фактор Х“ може да се крие във вечно замръзналите зони на планетата и скоро може да бъде отприщен, благодарение на изменението на климата. Светът все още се възстановява от гибелните последици от коронавирусната пандемия, която уби почти седем милиона души. Но учените издадоха смразяващо предупреждение, че дори още по-смъртоносен вирус - „Фактор Х“ - може да се крие във вечните ледове на Земята и просто да чака да бъде отприщен

Прогнозата се влошава още повече от твърденията им, че изменението на климата е направило по-вероятно множество смъртоносни болести, които са били латентни в продължение на стотици хиляди години, да бъдат освободени, докато планетата продължава да се затопля. Това е така, защото замръзналата почва се обединява с огромен брой пасивни микробни видове, за много от които учените не знаят нищо. Може също така да предизвика освобождаването на изчезнали болести и патогени, които някога са сеели хаос сред нашите предци, предупреждават експерти.

"Има „фактор Х“, за който наистина не знаем много“, казва Биргита Евенгорд, професор по инфекциозни болести в университета Умео в Швеция , пред Newsweek .

„Дълбоко във вечните ледове трябва да има микроби – особено вируси, но също и бактерии – които са били на Земята много преди да съществува Хомо сапиенс”, допълва тя.

Според вирусолога Жан-Мишел Клавери от университета Екс-Марсилия, възможно е древни вируси, които са заразили и причинили изчезването на неандерталци или мамути, също да лежат в този вечен лед. На въпрос какво друго може да се крие в замръзналата тундра, той каза на Newsweek: „Вируси от изчезнали болести като едра шарка; винаги присъстващият антракс, чрез замърсени със спори зони; а също и ускореното разпространение на болести, за които вече е известно, че съществуват в днешна Арктика, като туларемия, сериозна бактериална инфекция или енцефалит, пренасян от кърлежи.“

Учените подчертават, че съществуват шест замръзнали патогена, които според тях представляват най-голямата заплаха за човечеството .

Едва миналата година екип от експерти обяви също, че са съживили 48 500-годишен вирус, открит в топящия се сибирски пермафрост. Той е сред седемте вида вируси във вечните ледове, които са били възкресени след хиляди години.

Най-младият е бил замразен в продължение на 27 000 години, а най-старият, Pandoravirus yedoma, е бил замразен в продължение на 48 500 години.

Въпреки че вирусите не се считат за риск за хората, учените предупреждават, че други патогени, изложени на разтопения лед, могат да бъдат „катастрофални“ и да доведат до нови пандемии.

Предупредителен изстрел дойде през 2016 г., когато гореща вълна в Сибир активира смъртоносни спори на антракс, които убиха 12-годишно момче и хиляди животни.

Терминът „вечна замръзналост“ описва земя, която е била замръзнала в продължение на две или повече последователни години, въпреки че някои части на Сибир са останали така повече от 650 000 години.

Експертите изчисляват, че една четвърт от северното полукълбо се намира върху вечно замръзналата земя, но големи площи сега се топят със затоплянето на света. Планетата вече е с 1,2 градуса по Целзий по-топла, отколкото е била в прединдустриалните времена, и учените предупреждават, че летата на Арктика може да останат без лед до 2030 г.

Екипът на Clarverie за първи път съживи вируси през 2014 г., като се фокусира от съображения за безопасност върху тези, които могат да заразят само амебите. Само от 2019 г. той е открил 13 нови вируса и предупреди, че неизвестен, древен патоген може да има „катастрофални“ ефекти за човешката раса.

Заледените зони на Земята обикновено се състоят от пръст, чакъл и пясък, свързани заедно с лед, и се класифицира като почва, която е останала под 0°C (32°F) в продължение на най-малко две години.

Смята се, че 1500 милиарда тона въглерод се съхраняват във вечните ледове на света - повече от два пъти повече от количеството, открито в атмосферата. Въглеродът идва под формата на древна растителност и почва, която е останала замръзнала от хилядолетия.

Ако глобалното затопляне разтопи тези ледове, това може да освободи хиляди тонове въглероден диоксид и метан в атмосферата.

Редица трупове на 2500 години, погребани в Сибир от група номади, известни като скитите, бяха открити с татуираната им кожа все още непокътната. Труп на бебе мамут, открит на арктическото крайбрежие на Русия през 2010 г., все още имаше кичури от косата си, въпреки че е на повече от 39 000 години.

Вечните ледове се използват и при изучаването на геоложката история на Земята, тъй като почвата и минералите, заровени дълбоко в арктическите региони в продължение на хиляди години, могат да бъдат изкопани и изследвани днес, припомня MailOnline.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    22 2 Отговор
    Със сигурност ще ги събудят в някоя американска лаборатория ;)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Добре де

    5 1 Отговор
    А след като се стопят ледовете, ще спрат ли дирите от самолетите. Ако не, ще дойде малко в повече.
  • 4 гей билтс

    10 0 Отговор
    като виден будител ще ги пусна на пазара
  • 5 гост

    10 2 Отговор
    Ами тия ,,учени,, като им се забрани да ходят на майна си по ледовете и да харчат милиони за нищо,няма как вирусите да долетят" събудени" до някой континент.Или пък някой да събуди случайно някое вирусче .
  • 6 Идън

    12 0 Отговор
    Природата е безсилна пред това, което човек може да си причини сам.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Зомбайо

    14 0 Отговор
    "спят", ама в стотиците лаборатории на сащ по света, където ги създават, модифицират и при някаква извратена американска нужда ги пускат в действие!
  • 9 Ден

    7 0 Отговор
    ВИРУСА СПИНКА В САЩ ,А ВАКСИНАТА ИЛИ НАПРАВО ЛЕКАРСТВОТО СЕ НАРИЧА ЯДРЕНАТА ТРИАДА НА РУСИЯ!
  • 10 Ти си

    0 0 Отговор
    Има и една замръзнала летяща чиния ......
  • 11 Дони

    3 0 Отговор
    явно в момента се подготвят тези "заспали" вируси в някоя лаборатория и чакат удобен момент да ги пуснат под предлог ,че ледовете са се стопили
  • 12 Християнин

    2 0 Отговор
    Мога да позная от сега кой ще ги “събуди “ един шеф на Майкрософт който сложи патент на “ваксината “ си W2020 060606 някакви си случайни 666 най вероятно нищо не означава нищо че го пише в в Библията отпреди 2000 години
  • 13 Калпазанин

    2 0 Отговор
    Някой пак се опитва да събуди нови кромид идиоти, даже още и статистиката за умрели и заразени ни я поднася шушумингата всяка сутрин за добро утро, пей сърце