Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 14:56 879 18

Бактерии от Земята могат да направят почвата на Луната плодородна

  • луна-
  • почва-
  • растителност-
  • земята-
  • фосфор-
  • плодородна почва

Китайски учени изследват бактерии, които могат да извличат фосфор от лунната почва и да го доставят до корените на растенията

Бактерии от Земята могат да направят почвата на Луната плодородна - 1
Снимка: Shutterstock

Бактерии от почвата на Земята биха могли да помогнат за отглеждането на растения в лунните бази, пишат изследователи в статия в научното списание Communications Biology.

Китайски учени са установили, че лунната почва може да стане благоприятна среда за отглеждане на земна флора, ако се добави култура от три микроба, които могат да извличат фосфор от лунните скали и да го доставят до корените на растенията. Такива микробни добавки ще направят възможно отглеждането на растения на лунните бази.

"Проверихме дали микробите могат да се използват за превръщане на лунната почва в субстрат за отглеждане на растения. Експериментите ни показаха, че три от петте изследвани от нас бактерии, които могат да извличат фосфор от неорганична среда, могат да живеят в лунната почва, да увеличат бионаличността на фосфорните съединения и по този начин да ускорят растежа на растенията", пишат изследователите, цитирани от БГНЕС.


До този извод стига екип от изследователи, ръководен от професор Сун Чженцай от Китайския земеделски университет в Пекин, при провеждане на експерименти върху аналози на реголит - лунна почва, състояща се от натрошени фрагменти от астероиди, метеорити и скали от кората на естествения спътник на Земята.

Авторите на изследването анализират химичния състав на аналоговата почва, доставена на Земята от мисията "Аполо 14", и установяват, че тя съдържа много малко разтворими фосфорни съединения, които са от решаващо значение за растежа на растенията. Учените предполагат, че техният недостиг може да бъде отстранен, ако в лунната почва живеят колонии от земни бактерии, способни да извличат фосфор от неразтворимите лунни скали и да го превръщат в "ядливи" за растенията форми. Имайки предвид тази идея, изследователите наблюдават дали пет вида почвени бактерии, включително четири вида от рода Bacillus и една бактерия от вида Pseudomonas fluorescens, са в състояние да направят това. Тези експерименти показват, че три от петте вида активно се размножават в реголита и увеличават концентрацията на разтворим фосфат в почвата.

Учените въведоха смес от тези бактерии в проби от лунната почва, където бяха засадени разсади от Nicotiana benthamiana, австралийски вид тютюн. Последвалите наблюдения показват, че бактериалните култури ускоряват набирането на биомаса на това растение около четири пъти, в резултат на което тютюнът расте в аналог на лунния реголит почти толкова бързо, колкото и на Земята.

През последните години стотици научни екипи от цялата планета работят по разработването на технологии, които биха могли да използват слънчевата светлина и местните ресурси на Луната, за да осигурят на бъдещите лунни бази и колонии кислород, вода, храна и всички други необходими ресурси. Някои такива експерименти се провеждат върху образци от истинска лунна почва от програмата "Аполо" (САЩ), както и върху техни изкуствени аналози.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оправихме

    5 0 Отговор
    Земята , сега ще садим зарзават на Луната .
  • 2 Пич

    4 1 Отговор
    Да , ама...... на Урсулианците не им се ходи на луната.....
  • 3 Яко!

    1 0 Отговор
    Ще садим 🎃🎃🎃🎃 ...

    Коментиран от #6

  • 4 ИзвънЗемното

    0 0 Отговор
    На Луната нема почва! Има само пепел от изгорели, американски гуменки(маратонки АДиДас)!

    Коментиран от #5

  • 5 интересно

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ИзвънЗемното":

    От слънцето ли са изгорели, защото там няма атмосфера, която да поддържа горенето?

    Коментиран от #11

  • 6 Въпроси въпроси

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Яко!":

    Да ще садим "врели-некипели"! Най-условно, даже бактериите да направят почвата годна за отглеждане на растения, логично възниква въпроса, кои са тея растения, които биха оцелели на осветената страна на луната и кои са ония растения, които могат да живеят на тъмната страна на същата луна за която е известно, че не се върти около оста си. После ще възникне друг въпрос, как биха живели тия растения без атмосфера, тъй като гравитацията на луната не може да задържи атмосфера около себе си? Накрая ще възникне последния въпрос - тия учени ли са наистина или са шарлатани, които са взели другите за балами?

    Коментиран от #14

  • 7 Бащина заръка

    2 1 Отговор
    Да пратим нашите бактерии Кирчо и Кокорчо. Даже бюджета на Луната ще направят и малко за тях ще има

    Коментиран от #8

  • 8 не може

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бащина заръка":

    Аз не ги пускам!
  • 9 Ясно Видец

    0 0 Отговор
    Нормално, все пак извънземните са покрили кораба-луна с почва от земята :)))
  • 10 НЕЕЕЕ !!!

    2 0 Отговор
    Оставете Луната на мира !!!
  • 11 Учител

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "интересно":

    Да те питам, ти на плажа напълно ли изгаряш? Без остатък?

    Коментиран от #15

  • 12 Мъкедонецо

    0 0 Отговор
    Не ми барайте Луната, ей!
  • 13 ха, ха, ха...

    0 0 Отговор
    Луната да не е до съседното село, че каквото сееш тук и там да върви? Те сигурно на луната никога не са попадали бактерии и за да ги няма сега значи не виреят там. Иначе, на земята непрекъснато ни баламосват, че какви ли не бактерии пристигали от космоса и причинявали болести или изменения на земните условия.
  • 14 Коперник

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Въпроси въпроси":

    Как се подреждат Земята, Луната и Слънцето при слънчевото затъмнение? Май Луната се огрява равномерно отвсякъде и тъмната страна на Луната не е тъмна.

    Коментиран от #16

  • 15 не ходя на плаж

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Учител":

    Това беше ирония, даскале!
  • 16 Oт спортното

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Коперник":

    Никой не твърди, че обратната страна на Луната не се осветява от Слънцето. Само дето ние не я виждаме оттук.
    Останалото е грешка в превода. The Dark Side of the Moon означава обратната страна на луната, а не тъмната страна на луната. Идиоматичен израз.
  • 17 Трябва да побързат

    1 0 Отговор
    Трябва да побързат с бактерията, защото руснаците ще кацнат на Луната през 2030 година и ще правят колхоз.
  • 18 шопендар

    0 0 Отговор
    огромни пустини на земята,и умиращи от глад,те се загрижили за луната.