Last news in Fakti

14 Декември, 2023 13:32 3 388 17

Мистерии от древността: На какво се дължи високата смъртност в Римската империя и древна Гърция?

  • древна гърция-
  • древен рим-
  • римската империя-
  • живот-
  • смърт-
  • смъртност-
  • причина за смърт

Това са най-често срещаните причини за смъртта в древни времена

Мистерии от древността: На какво се дължи високата смъртност в Римската империя и древна Гърция? - 1
Снимка: Shutterstock

Животът в Древна Гърция и Рим далеч не е бил толкова очарователен, колкото си го представяме. Начините, по които са пресъздадени онези древни времена в модерното кино и литература, ги карат да изглеждат като една вълшебна вселена, пълна само с интригуващи загадки, митични богове и герои, драматични войни и битки за любов и надмощие. Но това е много далеч от реалността на миналото. Нещо, което обединява древен Рим и Гърция, е изключително високата смъртност. Но на какво се е дължала тя?

Историческите записи отговарят. Това са най-честите причини за смърт отпреди векове:

Високата смъртност се дължи на опасностите при раждане, а лошите санитарни условия допринасят за растяща детска смъртност.

Маларията, коварно заболяване, пренасяно от комари, процъфтява в блатистите местности около Рим, допринасяйки за епидемии, които променят облика на града, информира Ancient Origins. Епидемии, като Антониновата чума и по-късните бубонични епидемии, обхващат древното население с опустошителни последици. Венерическите болести, също улеснени от лошите хигиенни условия и погрешните схващания за секса и половите отношения, добавят допълнително ниво на страдания сред жителите на древните полиси. Холерата намира благодатна почва в пренаселената и нехигиенична среда на древен Рим, като разпространението ѝ може да бъде светкавично сред посетителите на общите обществени помещения, в това число и градски бани.

Войната, която е постоянен призрак в историята, е отнела живота на много хора в епични конфликти като Пуническите войни и сблъсъците между градовете-държави. Прекомерната консумация на алкохол, често свързана с ритуални практики, води до увеличаване на престъпността и насилието.

В едно общество, изпълнено с разделения на класова, расова и религиозна основа, конфликтите са неизбежни и водят до грабежи, улични престъпления и смъртоносни нападения. На фона на тези предизвикателства ракът се превръща в мълчалив тлеещ противник, диагностициран, но твърде късно и вече взимащ поредната си жертва, преди да бъде забелязан навреме. А дори и да бъде, времето не предразполага към сложното лечение и оперативна намеса, които познаваме днес.

Древните гърци и римляни са се сблъсквали с тежко и несигурно съществуване, което е предизвикателство за нашите романтични представи за техния свят. Но реален поглед към миналото ни показва, че въпреки епичните гледки от екрана, древните ни предци са водили тежък и доста нехигиеничен живот, който не е продължавал много дълго.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опааа

    20 4 Отговор
    Събино много си прОста!

    Коментиран от #11

  • 2 Зевзек

    13 2 Отговор
    Струва ми се, че Сабина се е объркала нещо. Бърка смъртнодт и продължителност на живот. Това, за което пише не е високата смъртност, а ниската продължителност на живот в древен Рим. Важния критерий по който се мери просперитета на някоя нация или цивилизация е продължителност на живот и какъв е бита на хората. Задоволено ли с храна, имат ли покрив над главата, отоплява ли се домовете ... А в по ново време са добавили имат ли здравеопазване, образование, пенсионна система, имат ли течаща вода и тоалетна в домовете си. Фори и днес има държави, където хора нямат тоалетна и баня в дома си. Днес все още има 2 млрд. човека, които нямат тоалетна и течаща вода в дома си. Има 1 млрд хора кото нямат дом. Има 1 млрд хора, които живеят с по малко от $2фолара на ден. Можем ли да говорим за здравропазване при тези хора. На тези хора живота им днес, не се различава кой знае колко от живота на хората в древен Рим или Гърция.

    Резултата може да, е един и същ, но не е едно и също, дали някой умира от глад в Африка, от война в Газа, Украйна ... или от мизерия и болести в Азия или Латинска Америка.

    Коментиран от #8, #12

  • 3 Президентите

    10 5 Отговор
    Радев и Путин са виновни.
  • 4 Тупан техно

    10 1 Отговор
    Айде поредната глупост! Първо викингите, сега и римляните и гърците..Като няма какво да пишете днес, по-добре си бъркайте в носа и правете топчета, вместо да пишете некви абсолютни глупотевини!

    Коментиран от #15

  • 5 Лудата

    2 0 Отговор
    Древните ни предци?
  • 6 Сак

    2 2 Отговор
    Педерасти сър.
  • 7 Как от какво, от мангърщина

    11 5 Отговор
    Човечеството рязко увеличава числеността си след откриването на антибиотиците и ваксините. До тогава масов мор.
  • 8 А ниската продължителност на живота

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Зевзек":

    Според теб не зависи от смъртността🤣🤣🤣
  • 9 Чекмедже бабаит

    3 4 Отговор
    Кат чуя древна гърция се сещам и за древна македония, и двете държави са колонизирани от саксонците с малка разлика от близо 100 години щот Югославия не ги пускаха докато не ядоха боя в всв. Тъй де цялата източна римска империя е била от славяни. И е била унищожена от чуждоземни преселници с добри намерения, както сега ги наричаме БЕЖАНЦИ и ИМИГРАНТИ. Сега може да спим но скоро ще ни отнемат правата и земята. Ще си позволя да спомена и Косово и Армения кадето е много интересно изменението на историята и културата
  • 10 Ковид омикрон

    6 1 Отговор
    Някои древногръцки философи са доживели далеч над 100 години.
  • 11 Тропа

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Опааа":

    И дебела
  • 12 Викаш много ниска смъртност

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зевзек":

    Ама хората живеят кратко. Къде ви копат такива охлювофрени бе???
  • 13 Къв рак бе, батко?

    2 0 Отговор
    Кога да те хване, като на 20 са ти отрязали зелката?
  • 14 боевой бурят

    0 0 Отговор
    Аналогичен случчай в наше село.
  • 15 антифен

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тупан техно":

    Аааа, не може без статии и ние да кликаме да ги четем защото са много интересни и поучителни.. Чак после осъзнаваме, че за всяко кликане им се плаща, а идват нескончаеми празници, парички трябват
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.